Robin Olsén: “Jag kommer tillbaka”

Jörgen Wåger Sport

 

I två år har Robin Olsén haft huvudansvaret för Orsa IF:s fotbollsskola.

Men under sommaren lämnade 27-åringen Ovansiljan och flyttade med familjen till Falun.

– Men jag kommer tillbaka, fotbollsskolan släpper jag inte, lovar Robin.
För fyra år sedan lämnade Robin Rättvik och flyttade till vad undertecknad lite skämtsamt brukar benämna Kalle Moraeus-land.
Då han tidigare lirat fotboll, sökte han genast upp fotbollsklubben på orten. Robin verkar vara “född till ledare” och då fotbollsklubben i Orsa under många år haft problem att rekrytera ledare, togs Olsén förstås emot med öppna armar. Fotbollsklubben förstod snabbt att man hittat ett “guldfynd”.
– Jag blev invald i styrelsen och direkt fick jag sju till nio ansvarsroller, berättar han med ett skratt.
Om det är någon som reagerar på namnet, så har fotbollsskolans “rektor” i stort sett samma namn som svenske VM-målvakten Robin Olsen. Det är bara ett accenttecken som skiljer i skrift och så uttalet då, förstås.
– En annan likhet är att jag också varit målvakt. Jag har vaktat målet i Orsas A-lag, men tyvärr har vi inget representationslag längre.

Det var matcher som stod på programmet när Orsasajten besökte fotbollsskolan en varm junidag.

Men att släppa fotbollen fanns inte på kartan för den välutbildade fotbollsledaren.
– Jag har alltid haft ett brinnande fotbollsintresse och gått olika kurser. Jag har bland annat C- och B-diplom och i våras fick jag A-ungdomsdiplom, berättar han.
I fjol var han dessutom assisterande förbundskapten för distriktslaget.
Som om inte ovanstående vore nog, är han även utbildad distriktsdomare. Han går som linjeman i femman och sexan (herrar) och är huvuddomare damtrean. Till det ska också läggas att han dömer ungdomsmatcher.
Robin studerar sedan i höstas tränarprogrammet på idrottshögskolan i Falun. När han började studera där, tog det inte lång tid innan andra klubbar fick reda på hans ledaregenskaper.
– Jag blev värvad som tränare till Dalkurd/Forssas P14-lag, berättar han.
Med studier i Falun och ledare i ett av Dalkurd/Forssas ungdomslag har det blivit en hel del pendlande det senaste året. Men med sambo och barn i Orsa, blev det till slut ohållbart med alla dessa mil i bil.
– Det var kul till en början, man hinner tänka mycket fotboll och planera övningar. Men det blev för jobbigt att pendla fyra dagar i veckan, plus matcher på helger, därför flyttar vi till Falun, förklarar Robin.
– Det känns tråkigt att behöva lämna Orsa, konstaterar han.
Under våren berättade Olsén för sin och familjens beslut att flytta till Falun, vilket orsakade en lite krisartad situation i fotbollsklubben.
– Det är en väldigt meriterad tränare vi tappar, så det är jättesynd, konstaterar styrelsemedlemmen Per Puro.
Den 9 maj hade klubben ett möte, där framför allt ledarbristen diskuterades och det faktum att fotbollen i Orsa tappar en stark kraft i Olsén.
Men inget ont, som inte har något gott med sig, brukar det heta.
– Vi fick in 17 nya i olika poster, rapporterade Puro efter mötet.
Orsasajten träffade Robin bara några dagar innan flyttlasset rullade söderut. Men innan flytten, avslutade han sommarens fotbollsskola på Lillåvallen.
Claes Johansson hade ansvaret för den populära fotbollsskolan under många år, men när Claes 2016 tackade för sig, efter lång och trogen tjänst, tog Olsén på sig att fortsätta driva fotbollsskolan.
Det här var andra året med Robin som huvudansvarig. Till sin hjälp hade han sju ledare som under totalt åtta dagar drillade 40 fotbollsungdomar från 6 år upp till 12 år.
En av ungdomsledarna är Hannes Matz, som är hjälptränare för andra året.
– Jag läser fritidsprogrammet i Mora och gillar att jobba med barn. Det här är kul, ett bra jobb. Mycket bättre än att till exempel jobba på kyrkogården eller gå och plocka skräp, menar 16-årige Hannes.

Hannes Matz är en av de ungdomar som haft sommarjobb på fotbollsskolan.

“Rektor” Robin hade gärna tagit emot fler fotbollstörstande barn, men det har sin förklaring att det stannade vid 40 denna sommar.
– Det är färre deltagare än i fjol. Vi brukar ligga på 60 plus när det gäller antalet deltagare, men det hänger på hur många ledare jag får till hjälp.
Det är kommunen som ställer upp med ersättning till de unga fotbollsledare som sökt sommarjobb att hjälpa till med fotbollsskolan.
– Jag fick förfrågningar under våren om det skulle bli fotbollsskola i år också. Jag svarade ja, men vi kunde inte ta emot några anmälningar innan vi fått veta hur många ungdomsledare vi hade att tillgå, berättar Robin och fortsätter:
– Det tog tid innan vi fick klart med antalet ledare och det var först två veckor innan start, som vi kunde gå ut med inbjudan att anmäla sig. Inför nästa års fotbollsskola, hoppas jag vi kan komma ut med inbjudan tidigare.
Det märks tydligt att den 27-årige fotbollsledaren brinner för sin uppgift.
– Det är svårt att veta innan vilken nivå barnen är på, men jag försöker fokusera på grunderna och utveckling och så stegras allt eftersom.
– Det är häftigt att se hur snabbt barnen lär sig. Det är ingenting som känns omöjligt, det är kul.
9-årige Johan Bergström, från Orsa, deltog i fotbollsskolan för första gången.
– Det är kul, roligast är att spela match och skjuta straffar, tycker den unge fotbollsliraren.

9-årige Johan Bergström gillar Orsa IF FK:s fotbollsskola.

Vi kan poängtera att det inte bara är barn/ungdomar från orten som deltar.
– Vi har fyra, fem barn som kommer från Stockholm, berättar “rektor” Olsén.
Förutom rena fotbollsövningar, ingår bland annat sjukamp i fotbollsskolan.
– Men vi vill inte tappa tråden, så fotbollen är med även när vi kör sjukampen, poängterar Robin.
Fotbollsskolan avslutas sedan med att genomföra “Lilla VM” på klassiska Lillåvallen, passande med tanke på mästerskapet som spelades i Ryssland tidigare i somras.

Man måste vila ibland också.

Därefter var det dags för att Robin och hans familj att packa flyttbilen och rulla mot Falun.
– Men jag kommer tillbaka. Även om jag skulle “bli nåt” som tränare, så kommer jag ändå tillbaka till fotbollsskolan i Orsa.
–  Jag har en vision med fotbollsskolan. Jag vill att barn och ungdomar ska ha någonting att göra, att få dem att utvecklas som individer. Jag vill att ungdomarna ska hitta kärleken till fotbollen.
Precis som Robin själv har gjort.
– Det är kul att jobba som ledare för ungdomar. Man lär sig hitta sig själv och man lär sig om andra, väldigt utvecklande, konstaterar han.
Robin Olséns kärlek till fotbollen går inte att ta miste på.
– Det ringde en mamma och frågade om det fanns ett P12-lag här i Orsa. Det har vi, svarade jag, så då fick vi en till där. Varje nytt barn som vill börja spela fotboll, känns som en seger.
Framöver väntar nya utmaningar i en annan del av Dalarna.
– Men Orsa ligger mig varmt om hjärtat, jag kommer tillbaka, lovar han.
Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Plåt-Sven
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360
Nere nr 3 250 x 360 annonsera här