Rysare när Digers förlorade seriefinal

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Digers BK och IBF Falun bjöd en välbesökt Orsa sporthall på en riktig rysare.

Hemmalaget hade en tvåmålsledning med mindre än fem minuter kvar.

Men när krutröken skingrats, hade gästerna tagit bonuspoängen.

1.37 in i sudden avgjorde IBF denna fartfyllda seriefinal.

– Tråkigt att tappa ledning i slutet, men så är det ibland. Vi får ta med oss att vi tog poäng av serieledarna och Falun kommer nog vara kvar där i toppen, sa Mattias Magnusson efter matchen.

När Magnusson själv satte 9-7 11.51 in i tredje, trodde nog många i den välbesökta sporthallen att det var på väg mot hemmaseger i seriefinalen.

Men två mål i innebandy är ingenting, det kan vända snabbt. Det blev hemmakillarna varse när Falun via två mål på 20 sekunder lyckades kvittera och ta matchen till förlängning.

– Två mål på fasta situationer, där måste vi bli bättre, tyckte Magnusson.

Lagen följdes åt målmässigt i stort sett genom hela matchen, där ledningen växlade.

Digers gjorde det första målet genom Simon Blomqvist. Det dröjde nästan nio minuter innan publiken fick se nätrassel för första gången, men sedan kom målen i en mer jämn ström.

Innan första 20 var till ända, hann gästerna ta ledningen med 3-2, men Sonny Johansson kvitterade till 3-3 bara 22 sekunder till den första vilan.

I andra vände hemmalaget 3-4 till 5-4 genom Joel Jackson och Mattias Magnusson.

Mattias Magnusson var alltid farlig. Här testar den 27-årige Digersforwarden ett skott via ett akrobatiskt nummer, som dock inte resulterade. Foto. JÖRGEN WÅGER

Men Falun vände tillbaka. I slutet av andra var det gästernas tur att ha sekunderna på sin sida, då 5-6 kom med bara 14 sekunder till den andra pausvilan.

– Falun kanske var något bättre än oss i de två första, men vi hade hela tiden farliga kontringar, analyserade Magnusson.

Men bara 49 sekunder in i tredje hade Falun för första gången en tvåmålsledning.

Sedan var det Digers tur att trampa igång och via mål från Alvin Karlgren, Alex Delbåge, Joel Jackson samt Magnusson, så hade hemmalaget vänt 5-7 till 9-7.

– Vi steppade upp i tredje.

Målet som betydde 9-7, sved för övrigt, inte bara för bortalaget, utan kanske mest för målskytten Magnusson, som fick ta emot en rejäl smäll precis när han tryckte in tvåmålsledningen.

Han hade svårt att glädja sig åt målet på grund av smärta.

– Jag åkte på en tackling efter att jag sköt. Falun borde fått en utvisning för en eftersläng i samband med målet, vilket jag påtalade för den ena domaren, men han hade tittat på bollen, sa han.

Alex Delbåge visade som vanligt bra energi. Foto. JÖRGEN WÅGER

– Det var ju vid bollen det hände, så han borde ha sett efterslängen, men det blev ändå ingen utvisning.

Utvisningar i innebandy är en ”klar målchans” och om Digers fått en tvåa med sig, så hade man haft möjlighet att stänga matchen.

I stället kunde Falun fem minuter senare, inom loppet av bara 20 sekunder, både reducera och kvittera.

– Båda målen tillkom efter fasta situationer. Det måste vi träna på och blir bättre, vi får slipa till under speluppehållet som följer nu, sa Magnusson kritiskt.

Och att utvisningar kan vara avgörande visade sig i sudden. Med bara fem sekunder kvar av ordinarie tid, tryckte Alex Delbåge lite väl bryskt till en motståndare och tvingades sätta sig på botbänken.

Det innebar att Falun fick inleda förlängningen i numerärt överläge. Och med 18 sekunder kvar av Delbåges utvisning, avgjorde gästerna denna rysare till seriefinal.

Hannes Matz hade en hel del att göra, här gör han en akrobatisk räddning. Digersmålvakten hamnade faktiskt i poängprotokollet via en assist till Alvin Karlgrens reducering till 6-7. Foto. JÖRGEN WÅGER

– Men vi får ta med att vi faktiskt tog poäng av serieledarna, summerade Mattias Magnusson.

Vi kan tillägga att Digers första förlust i fyran kom när huvudtränaren Mattias Holmström befann sig i Tjeckien. Han var med i laget Mora IBK legends som i Prag Masters åkte ur efter straffar i semifinalen i +45-klassen.

– Dålig tajming att åka iväg när vi ska spela seriefinal, skojade Magnusson med passning till sin tränare.

Nästa match för Digers är inte förrän den 24 november, borta mot IBF Borlänge 2. Efter efter fem omgångar är Borlänge på tredje plats, med åtta poäng, fem efter andraplacerade Digers som har 13.

I och med suddenvinsten i seriefinalen toppar IBF Falun fyrans tabell med sina 14 inspelade poäng.

Bilden längst upp. Digers BK förlorade fyrans toppmöte mot IBF Falun sedan gästerna avgjort i förlängning fram till 10-9. Här ser vi Alvin Karlgren närmast bollen och i bakgrunden Sonny Johansson. Foto. JÖRGEN WÅGER

Digers BK-IBF Falun Ungdom 3

9-10 efter förlängning (3-3, 2-3, 4-3, 0-1)

Digers mål: 1-0 Simon Blomqvist (Alex Delbåge), 2-1 Alex Delbåge, 3-3 Sonny Johansson (Alvin Karlgren), 4-4 Joel Jackson (Alexander Johansson), 5-4 Mattias Magnusson (Joel Jackson), 6-7 Alvin Karlgren (Hannes Matz), 7-7 Alex Delbåge (Simon Blomqvist), 8-7 Joel Jackson (Sonny Johansson), 9-7 Mattias Magnusson (Jonas Sandén).

Utvisningar, DBK: 4×2. IBF: 2×2.

Domare: Terje Severinsson och Nicklas Sjöström.

Publik: 120.

Här skjuter Mattias Magnusson in 9-7 (Joakim Norlin i förgrunden)… Foto. JÖRGEN WÅGER

… Och tiondelen efter att Mattias Magnusson avlossat skottet som innebar tvåmålsledning för Digers, så körs han här över av Sebastian Näslund (35). Foto. JÖRGEN WÅGER

Det blev vilda protester över Sebastian Näslunds överkörning av hemmalagets målskytt, Mattias Magnusson, som här ser lite groggy ut. Bland annat Sonny Johansson (92) och Jonas Sandén (76), försöker påtala domarnas uppmärksamhet, men utan åtgärd. I stället kunde samme Näslund bli matchvinnare när han avgjorde i sudden. Faluspelaren ha borde blivit utvisad vid Magnussons mål, varpå Digers skulle fått spela 5/4 i ledning 9-7, men så blev inte fallet. Foto. JÖRGEN WÅGER

Här kvitterar Falun till 9-9 och tar matchen till förlängning, en sudden som också gästerna avgjorde i numerärt överläge. Foto. JÖRGEN WÅGER

Mattias Magnusson i ett av sina många farliga lägen. Foto. JÖRGEN WÅGER

Hannes Matz i Digerskassen hade en hel del att göra, som här, en av många räddningar. Foto. JÖRGEN WÅGER

Alexander Johansson på jakt efter bollen, men det är inte hans klubba som är närmast bollen, ska poängteras. Foto. JÖRGEN WÅGER

Alex Delbåge och Alvin Karlgren i gemensam kamp mot Faluspelarna. Foto. JÖRGEN WÅGER

Kamp om bollen i luften. Foto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Plåt-Sven
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360