Segerrepris från 2018 för Mathilda

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

För två år sedan vann Mathilda Sjööns 1.10-hoppningen på Sundbyholm.

Den gången med Cayman B.

I söndags upprepade hon vinsten i riksmästerskapet med Tyra.

– Det har varit så mycket strul, äntligen går det åt rätt håll, konstaterar Mathilda.

Cayman B har gått tillbaka till den ordinarie ägaren och i fjol reste familjen Jågas Sjööns till Tyskland för att leta en ersättare.

– Vi var där under tre dagar och testade lite olika hästar, så det blev till att bestämma sig ganska snabbt. Tanken jag hade när jag åkte ner var att jag inte skulle köpa ett fuxsto. Och vad kom vi hem med? Jo, ett fuxsto, berättar Mathilda och skrattar.

– Min tränare Micke känner ägarna till den här hästen, så det spelade in, förklarar hon.

Hennes tränare, Michael Schultz, bor i Enköping och när vi pratar med Mathilda onsdag eftermiddag är hon precis på väg hem till Orsa igen efter en träningsförmiddag med den erkänt duktige tränaren.

– Vill man ha den bäste tränaren, då får man lov att åka så här långt.

I semestertider åker Mathilda och hennes familj ner en gång i veckan för att träna i Enköping under Schultz ledning.

– Det blir oftare nu under semestern, annars brukar vi vara ner en gång i månaden. Innan sommaren var Micke till Djurås och tränade olika hästar och jag hoppas att han kommer dit i höst också, så blir det kortare resväg för oss.

Mathilda vann i helgen, annars har det inte gått riktigt som hon hade hoppats med den tyskfödda hästen.

Mathilda Sjööns och hennes Tyra efter segern i riksmästerskapet på Sundbyholm. Foto. EVELINA JENSEN

– Det har varit en hel del problem med den. Vi köpte Tyra i augusti i fjol och efter bara någon månad, så fick hon kolik. Vi hade Tyra på djursjukhuset i Ultuna och det var inte ens säkert om hon skulle överleva.

Men som tur var klarade Tyra livet och Mathilda kunde återuppta träningen.

– Men vi tappade några månader på grund av koliken och efter det var det en del andra småfel. Tyra var känslig över att ha kommit till en ny miljö.

Sedan kom coronapandemin och gjorde så att alla tävlingar ställdes in.

– Det här var faktiskt första tävlingen sedan i mars. Jag hade från början hoppats på att vi skulle ha kommit längre, men det här visar i alla fall att vi är på rätt väg, att vi gjort något rätt i träningen.

Under riksmästerskapet på Sundbyholm, som hölls över tre dagar, var det tre felfria ekipage som fick slåss om segern i omhoppningen av 1.10-finalen. Med lite drygt en halv sekund till godo var det Mathilda och Carrica som stod som segrare.

– Självklart var det roligt att vinna och extra kul att jag vann samma klass här för två år sedan, men då med Cayman B.

Ni kanske reagerar över att vi bytte namn fuxstoet som tidigare var i tyskt ägo.

– Hon heter Carrica, men det namnet var för krångligt när man skulle ropa på henne.

– Vi funderade på vad vi skulle kalla henne och för att komma ihåg namnet (Carrica), så började Sisso Jensen (Evelinas mamma) kalla henne för Karikatyren och sedan kom vi fram till Tyra efter det, förklarar Mathilda med ett skratt de olika namnen på samma häst.

Det fanns ytterligare ett ekipage från Orsa Ridklubb på Sundbyholm, 17-åriga Evelina Jensen som tävlade med sin ponny Moneykee.

– ”Eve” är min elev, så det var jätteskoj att hon kunde gå så bra i sin första stora meeting. Hon var felfri i alla tre starter och placerade sig som tvåa och trea.

– I den tredje starten fick hon en rosett för sin felfria hoppning, berättar en stolt tränare.

Evelina Jensen fick tre fina rosetter med sig hem från Sundbyholm efter fina prestationer i sin första stora meetingtävling, det med Moneykee. Foto. MATHILDA SJÖÖNS

– Det är mycket mer nervöst att stå bredvid. Man kan ju inte påverka något när man inte rider själv, så jag föredrar att själv sitta på hästen, haha.

”Eve” är inte bara Mathildas elev, den nyss fyllda 22-åringen har tidigare haft Moneykee i sin ägo.

– Jag hade henne i 4,5 år. För 3,5 år sedan sålde jag Moneykee, som hamnade i Karlsborg. Nu är den tillbaka hos oss, då den står i vårt stall.

Cirkeln är sluten kan man säga och Mathilda kan Moneykees alla egenskaper så hon vet vad ”Eve” måste jobba med. Fast det är heller inte så lätt att veta när det gäller Moneykee.

– Hon är väldigt speciell och kan ge en gråa hår. Den har en speciell plats i mitt hjärta och därför är det kul att försöka hjälpa ”Eve” att göra samma resa som jag gjorde.

– Det är skoj att Moneykee är hemma igen, men det är en utmaning att rida henne. ”Eve” har slitit och kämpat så hårt. Det var en väldigt rolig överraskning att det gick så bra på Sundbyholm och det i hennes första riktigt stora meeting, säger en stolt tränare.

Stolt är hon förstås även för sin egen insats med sin andra seger i riksmästerskapet på 1.10.

– Nu är vi på rätt väg i alla fall och jag hoppas komma tillbaka nästa år, men då hoppa på högre höjder.

– Jag vill upp på 1.40 meter, sedan får vi se hur långt det kan bära, säger Mathilda om framtiden.

Om den närmaste framtiden vet hon inte så mycket.

– När coronan slog till, så förstörde det all planering som vi la upp i våras. Vi har ju en egen tävling här i Orsa vecka 33, men vi får se hur det blir med den, just nu är det inte så många startande.

– Jag har inte bestämt när nästa tävling är för min del, det får nog bli något spontant.

Bilden längst upp. Mathilda Sjööns med Cayman B vann 1.10-hoppningen på Sundbyholm för två år sedan. I söndags upprepade hon segern i samma klass, men den här gången med Tyra. Bilden är på Mathilda och Cayman B under en tävling i Orsa i fjol. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Plåt-Sven
Brottsofferjouren
LG Köpman vent

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin