Sent nyförvärv klar för hårdsatsande Orsa

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Det har blivit ett antal nej för Orsatränaren ”Linkan” Lindkvist i försöken att förstärka laget.

Men under tisdagskvällen blev Alftas poängkung Martin Hellgren klar för OIK.

– Jag är riktigt nöjd med den här värvningen, konstaterar coachen för den röda segermaskinen.

Orsa IK ska upp i tvåan, det finns inget annat. Men det kommer inte att bli en enkel resa, det är alla medvetna om.

– Det är sånt gó i föreningen och väldigt viktigt för klubben att vi nu tar steget upp, menar Lindkvist.

Lagen som kvalar för en plats i kommande säsongs division 2 har varit ute med stora värvarhåven.

Så också Orsa IK.

– Jag har fått så många nej, men det är kanske nån mening med det också…

I helgen hade Lindkvist hoppats kunna presentera ett par nya namn inför kvalet, som drar igång i kväll med hemmamatch mot Ockelbo.

Tyvärr blev det inget napp. Men så här i elfte timmen landade Orsa IK ett fint nyförvärv i Martin Hellgren, division 2-laget Alftas klart bäste poängplockare.

– Vi träningsspelar mot Alfta under försäsongen och då brukar man prata med olika spelare. Vi har haft lite kontakt och det här är en kille som jag ville få med redan i höstas.

27-årige Hellgren blev dock kvar i Alfta och där har han öst in poäng. På 29 matcher har han noterat 43 poäng via 16 mål och 27 asssist. Det är 18 poäng fler än Hälsingelagets näst bäste poänggörare.

Alfta har redan klarat kontraktet för division 2 och därför kan man släppa sin poängkung till ett annat lag som vill upp i samma serie.

– Han är center, men kan även användas som back. En rutinerad kille som bland annat har spelat i Asplöven. I Alfta har han varit spelande tränare. Jag är jättenöjd att vi får hit just honom.

Hellgren spelade flera juniorsäsonger i Brynäs och han står faktiskt också noterad för en match i SHL-slutspelet för Gävlelaget, 2010/11.

2011 värvades han till hårdsatsande Asplöven, som då låg i ettan. Hellgren var med och tog upp Haparandalaget i Hockeyallsvenskan och där medverkade han till att bland annat Mora IK åkte på några sura förluster långt uppe i norr.

Totalt blev det fyra säsonger i Asplöven, varav Hellgren de två sista fick ha ett C på bröstet.

2015 lämnade han Haparanda för division 1-laget Hudiksvall. Där noterade han 22 (6+16) poäng på 36 matcher.

Därefter tog centern två steg neråt i divisionerna och 2016/17 hjälpte Hellgren Alfta upp i division 2. I trean öste han in poäng; 61 (15+46) på 22 matcher och i kvalet blev det 15 (8+7) på elva matcher.

Poängproduktionen har fortsatt i tvåan. Första året noterade Hellgren 52 (16+36) poäng på 27 matcher plus att han var med och räddade Alfta när laget tvingades kvala sig kvar.

Den här säsongen är han klart främste poängplockare i Alfta med sina 43 poäng, så visst är det ett bra och meriterat nyförvärv som Orsa IK lyckats knyta till sig i jakten på en plats i division 2.

– Det här var den bästa värvningen jag kunde önska mig, menar Lindkvist.

I kväll (onsdag) är det upp till bevis när OIK inleder kvalspelet hemma mot Ockelbo.

När det gäller statusen i laget är alla hela och friska.

– Jag vågar knappt säga det, men än så länge (vid lunchtid) har ingen ringt och sagt sig vara sjuk. Laget i kväll blir det bästa vi spelat med på hela säsongen.

Förutom färska nyförvärvet Martin Hellgren inkluderar det återvändarna Oscar Smids, från Lindefallet, och Kvarnsvedens målspruta Joakim Jackson.

Smids spelade sin första match för moderklubben mot Vansbro i fredags, medan Jackson, som kom femma i treans målliga med 22 mål på 19 matcher, i kväll gör sin första match i den röda OIK-tröjan. En målliga där för övrigt OIK:s Anton Melin vann (27) och där Mattias Mårten (25) och Markus Tomt (24) blev trea respektive fyra.

Orsa IK, suveräna vinnare av Dalatrean, har alltså i sitt lag seriens fyra av de fem vassaste målskyttarna, plus att man nu värvat in Alftas främsta poänggörare.

Frågan är om det ska bära hela vägen till division 2?

– Det kommer att bli tufft och vi behöver publikstöd. Jag hoppas verkligen det kommer mycket folk till våra kvalmatcher, vädjar OIK-coachen ”Linkan” Lindkvist.

Läs mer om kvaldramatiken: https://www.orsasajten.se/sport/han-ska-agera-vagg-i-kvalet/

Bilden. Onsdag kväll drar förkvalet mot division 2 igång och för Orsa IK:s del väntar hemmamatch mot Ockelbo, topplag i Gästrikeserien. På fredag är det ny hemmamatch, den så kallade enkronasmatchen mot Häradsbygden. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Plåt-Sven
Brottsofferjouren

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin