Seriepremiär för Dalarnas äldsta klubb

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Efter en hård kamp om seriesegern med IFK Våmhus stod till slut Digers BK som seriesegrare.

Orsalaget tog efter stor dramatik i våras steget upp i division 4.

Lördag eftermiddag är det seriepremiär i fyran, då Gagnef besöker sporthallen.

– Jag har ingen aning om hur bra Gagnef eller de övriga lagen i serien är, säger Digerstränaren Mattias Holmström inför hemmapremiären.

Under några år spelade Digers BK, som bildades 1981, i division 3.

Men på grund av generationsväxling, valde Dalarnas äldsta innebandyklubb att själv begära ner sig i division 5 inför fjolårssäsongen. Det för att de yngre spelarna skulle få en ”mjukare” övergång från pojklag upp till att spela med ”de stora pojkarna” i den lägsta seniorserien.

Och kombinationen med många unga killar och ett gäng äldre, som tidigare spelade med Orsalaget i trean, blev en lyckad mix.

Under hela förra säsongen turades IFK Våmhus och Digers BK om att ha ledningen i  division 5-tabellen. Det interna mötet lagen emellan i Mora vann Våmhus. I den absolut sista omgången skulle striden om förstaplatsen avgöras i Orsa sporthall.

Våmhus var piskat att vinna, medan det för Digers räckte med en poäng. Efter två mål i slutminuten, ett från vardera lagen, slutade seriefinalrysaren 7-7.

Det innebar att Digers vann serien med bara en poäng till godo på målglada Våmhus (249 mål på 20 matcher). Orsaklubben tog steget upp en division medan det för IFK Våmhus del slutade med en sorglig nedläggning av A-laget.

Det i sin tur har inneburit att Digers fått två fina nyförvärv från nedlagda Våmhus; Jonas Sandén och Micke ”Jönsa” Jonsson. Båda blev målskyttar i Våmhus sista seriematch, men representerar den här säsongen Digers BK.

Sandén som är Orsakille och som tidigare lirat i Digerströjan.

Mattias Holmström och nye tränarkollegan från IFK Våmhus; Andreas Sparr. Foto. JÖRGEN WÅGER

Micke Jonsson ersätter en annan Micke Jonsson. Digers-Micke har åkt på två rejäla knäskador på mindre än ett år och ansvarar numera för det nystartade damlaget. Han har tränat en del med herrarna, men det troliga är att han satsar allt på att coacha damlaget i tvåan och ersätts av sin namne från IFK Våmhus.

I övrigt har Digers fått in Christoffer Dahlin, son till en gammal Digerslegendar; Jörgen Dahlin. Han gör comeback efter en skadedrabbad period.

Anders Ekström har också tidigare lirat i Orsaklubben och gör liksom Dahlin comeback i Digerströjan.

Ett femte nyförvärv och den ende som riktigt kommer ”utifrån”, är André Bonsaksen, forward från Hofors.

– André är ett yrväder, en riktig injektion i laget, beskriver tränare Holmström 19-åringen.

– Det gäller bara att hitta rätt omgivning till den här ettrige liraren.

Och det har inte varit helt lätt för Mattias Holmström, som i båset nu får hjälp av Andreas Sparr. Sparr coachade i fjol värste konkurrenten IFK Våmhus.

– Det är bra, då kan jag släppa träningar till Sparr och jag kan bli mer personlig coach till killarna.

Förutom ovan nämnda nyförvärv, har målvakten Hannes Matz återvänt från Borlänge.

Simon Blomkvist gick över till Kais Mora i slutet av förra säsongen, men är nu åter Digers spelare.

Alvin Karlgren har börjat på innebandygymnasiet i Mora, men kommer att representera sin moderklubb i fyran.

På minussidan finns bara ett fåtal spelare; Agge Sundquist, som ska flytta till Örebro, Erik Strandberg som lagt klubban på hyllan och Micke Jonsson, som ser ut att lägga allt krut på rollen som damlagets coach.

– Vi har runt 20 spelare i truppen. Det är jättebra, men problemet är att flera jobbar borta och en del jobbar kvällar, berättar Holmström.

– Vi har en kärna på 10-13 spelare som tränat på bra och i första hand tar vi ut dessa spelare till match. På grund av att vi ofta har spelare borta under träningarna, så har det varit svårt att spela ihop kedjorna.

André Bonsaksen, 19-årigt forwardsförvärv från Hofors. Foto. JÖRGEN WÅGER

Då Orsasajten under torsdagskvällen besökte sista träningen inför lördagens premiär, var det närmare 20 spelare på träningen.

– Ja, det är riktigt bra i kväll, konstaterade en nöjd coach över uppslutningen två dagar innan ”nedsläpp”.

Digersledningen har bestämt att man under matcherna ska använda sig av tre kedjor och två backpar.

De enda träningsmatcherna blev de tre som laget spelade under DM för tre veckor sedan. Det resulterade i en vinst och två förluster.

– Jag var inte med i båset, men vi gjorde en riktigt bra match mot Borlänge och det är den vi tar med oss från DM.

I premiären väntar IBF Gagnefs andralag. Klubbens förstalag spelar i division 2 och så har de även ett lag i fyran, som säkert kommer att förstärkas med division 2-spelare när det passar förstalaget.

Holmström har som sagt ingen koll på varken Gagnef eller övriga lag i serien. Då är det också lite svårt att sätta en målsättning.

– Jag personligen har ingen målsättning. Frågar du killarna så vill de säkert gå upp i trean, men det vill inte jag. Jag vill fortsätta bygga det här laget i lugn och ro.

– Ska man gå upp i trean, så måste man ha spelare som är redo att spela där. Vi får väl se om de är det, funderar Digerscoachen.

Tyvärr blir det en rejäl idrottskrock under lördagen i lilla Orsa. Digers match mot Gagnef börjar klockan 16.00 och klockan 17.00 är det nedsläpp i ishallen i derbyt mellan Orsa IK-Falu IF. OIK som har inlett med två raka segrar i Hockeytvåan och toppar den unga tabellen.

– Ja, det är väl synd att det krockar, men det är som det är. Jag tror att den publik vi brukar ha, den kommer ändå och kikar på vår match, menar Mattias Holmström.

Bilden längst upp. Digers BK säsongen 2019/20 är redo för sitt första år i division 4 efter att i fjol vunnit femman. Foto. JÖRGEN WÅGER

Joel Jackson och Sonny Johansson diskuterar lite taktik(?) under torsdagens träning. Foto. JÖRGEN WÅGER

Alexander Johansson laddar stora kanonen. Håller hans ena axel för spel? Han har tidigare haft problem med axeln och i slutet av fotbollssäsongen hoppade han in en match för IFK Våmhus – och slog upp sin gamla axelskada. Foto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Orsasjön 250 x 149
Plåt-Sven
Brottsofferjouren

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360