Sjätte raka storsegern för Orsa IK

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

I en period stretade Kvarnsveden emot när man gästade serieledande Orsa IK.

Men till slut tog orken ut sin rätt och den suveräna serieledaren tog sjätte raka storsegern.

Det var nära tvåsiffrigt ännu en match, men segern stannade denna gång vid 9-1.

Det tog drygt elva minuter innan hemmalaget fick hål på duktige Pontus Holmström i gästernas mål. Mattias Mårten kom fri och gjorde inget misstag.

Men glädjen varade bara i 13 sekunder. Så kort tid behövde Kvarnsveden på sig att kvittera.

I slutet av perioden inträffade en otäck händelse när OIK:s lagkapten Markus Tomt fick en Kvarnsvedenklubba upp i ansiktet. Tomt tog sig blödande för ansiktet.

– Men det är hårt virke i grabbarna från Älvdalen. Vi kollade så att han inte åkt på en hjärnskakning, men sedan körde Tomt på. Det var bara i slutet av matchen som han fick vila, sa OIK-coachen Linkan Lindkvist.

Markus Tomt åkte på en otäck skada i ansiktet i slutet av första perioden. Men OIK:s lagkapten reste sig och noterade fyra assist i 9-1-segern mot Kvarnsveden. Foto: JÖRGEN WÅGER

Trots lite dimmig blick och blodet rinnande från en sprucken läpp, fortsatte Tomt matchen och levererade i vanlig ordning. Han har snittat fyra poäng i varje match, förutom förra då han kom upp i fem (2+3) pinnar i den senaste matchen. Den här gången blev det fyra nya assist.

– Inte kliver jag av, det ska mer till än så här, menade lagkapten Tomt.

När vi får tag i honom var han på väg in till akuten i Mora.

– Läppen sprack och och det var lite läskigt när jag inte kunde öppna ögat när jag åkte av isen. Jag ser lite suddigt på ena ögat, så jag lär åka in och höra om det behöver göras något.

Orsa hade det jobbigt i första perioden. Det var först när Tomt råkade illa ut och hemmalaget fick numerärt överläge på grund av hög klubba, som OIK kunde koppla greppet om matchen. Det genom ett psykologiskt mål med blott fyra sekunder kvar av perioden, då Timmy Hammargård rakade in en backhand fram till 2-1.

– Det var tufft i första perioden. Det här var första riktiga hockeylaget vi mötte, förutom Häradsbygden. De ville gärna gröta ihop det i mitten, men när vi löste det, blev det till slut lika klasskillnad som i de övriga matcherna, menade Lindkvist.

Mattias Mårten, här i mitten, gratuleras efter sitt 1-0-mål efter drygt 11 minuter. Foto: JÖRGEN WÅGER

– Kvarnsveden ville verkligen spela, men vi hade tålamodet. Vi kom igång bättre i andra och jobbade ner dem, analyserade Tomt.

Trots skadan fortsatte lagkaptenen matchen och sin vana trogen gjorde Tomt fyra (0+4) poäng.

– Visst är det kul att göra poäng, men det var inte därför jag fortsatte, jag gjorde det för laget.

Tomt leder treans poängliga med sina 25 (6+19) poäng, hela sju poäng mer än kedjekompisen Timmy Hammargård: 8+10=18 poäng.

Orsa har för övrigt de fyra främsta poänggörarna i serien och även de två målgladaste: Anton Melin, 12 mål, och Mattias Mårten, 11 fullträffar. Duon ligger också trea och fyra i poängligan. Melin noterade hattrick mot Kvarnsveden och Mårten svarade för två mål.

– Anton var riktigt duktig, men jag vill även plussa för backarna Joel Hanses och Emil Lundegård, berömde Lindkvist.

– Plus Tim Nilsson, vilken målvakt vi har. Han kan stå sysslolös fem minuter och sedan kan han få ett friläge emot sig, så han har en ganska otacksam uppgift.

Orsa trycker på mot Kvarnsvedens mål. Nummer 21 är Mattias Mårten. Foto: JÖRGEN WÅGER

Sedan har vi förstås Markus Tomt, med meriter från både allsvenskan och division 1, som alltid håller hög klass.

Tomt vill dock inte gärna prata om sig själv. Han hyllar laget och tar inte ut något i förskott, trots att Orsa IK vunnit stort alla matcher och nu bara har en match kvar innan serien vänder.

Men det är också en seriefinal. Nästa fredag (2/11) åker OIK till Ludvika för att möta tabelltvåan.

– Det känns bra och vi har ett härligt gó i laget. Vi möter ju Ludvika två gånger i rad och behöver ta en av matcherna i alla fall, sa Tomt ödmjukt.

Orsa leder tabellen sex poäng före tvåan Ludvika och trean Häradsbygden. OIK har dock en match mer spelad än de två övriga i tättrion. De två bästa får spela kval när Dalatrean avverkat tre rundor.

Under lördagen kom det glädjande rapporter från Markus Tomt efter sitt besök på akuten efter matchen.

– Det blev några stygn i läppen, men ögat såg bra ut, var goda nyheter som lagkaptenen kunde berätta om.

Hockeytrean Dalarna

Orsa IK-Kvarnsvedens GoIF IK

9-1 (2-1, 2-0, 5-0)

Orsas mål: 1-0 Mattias Mårten, 2-1 Timmy Hammargård, 3-1 Mattias Mårten, 4-1 Timmy Hammargård, 5-1 Anton Melin, 6-1 Anton Melin, 7-1 Alexander Nissas, 8-1 Anton Melin, 9-1 Erik Lundgård.

Skott: 40-25 (13-11, 17-8, 10-6).

Publik: 99.

Timmy Hammargård är på väg att sätta 2-1 med bara fyra sekunder kvar av första perioden. Foto: JÖRGEN WÅGER

Här har Hammargård fått ner Kvarnsvedens målvakt Pontus Holmström. Foto: JÖRGEN WÅGER

Och här ser Timmy sin puck gå in till sköna 2-1 bara sekunder innan den första pausvilan. Foto: JÖRGEN WÅGER

 

Joakim Jackson, här i Kvarnsvedens tröja, fick vara med om en svidande förlust med 1-9 i gamla hemmahallen. Foto: JÖRGEN WÅGER

Markus Tomt tar sig blödande av isen för egen maskin. OIK:s lagkapten kom tillbaka och levererade smörpass i vanlig ordning till sina lagkamrater. Foto: JÖRGEN WÅGER

Kvarnsveden kvitterade till 1-1 bara 13 sekunder efter hemmalagets ledningsmål. Men Oscar Eskilssons puck var också den enda som Tim Nilsson i hemmakassen släppte förbi sig. De övriga 24 skotten från gästerna stoppade Orsamålvakten. Foto: JÖRGEN WÅGER

Här har Kvarnsveden tillfälligt fått Orsa IK på fall. Men det var som sagt högst tillfälligt. Foto: JÖRGEN WÅGER

Markus Tomt noterade fyra nya assist och leder hockeytreans poängliga klart med sina 25 (6+19) poäng. Foto: JÖRGEN WÅGER

Anton Melin, här i mitten, uppvaktas av bland annat Timmy Hammargård (16) efter ett mål i en tidigare match. Anton Melin var mycket duktig mot Kvarnsveden och svarade bland annat för tre mål i fredagens match. Han är Orsas främste målskytt så här långt med sina 12 fullträffar på sex matcher, tätt följd av Mattias Mårten, med 11 fullträffar. Mårten noterade två mål mot Kvarnsveden. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Orsa pingis 2
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
LG Köpman vent

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360