Sjunde raka när Orsa IK vann en tät seriefinal

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Efter sex raka storsegrar fick så äntligen Orsa IK en riktig match i hockeytrean.

Tabellettan fick jobba riktigt hårt borta mot Ludvika.

Efter ett sent segermål vann Orsa seriefinalen med 3-2.

– Det här var det klart bästa laget vi mött, kunde OIK-coachen Linkan Lindkvist konstatera efter den jämna drabbningen i ABB-hallen

Stor matchvinnare blev Timmy Hammargård, som med blott 1.11 kvar av ordinarie tid satte segermålet i numerärt överläge. Det på assist från Jonas Lund och Joel Hanses.

Noterbart för övrigt att Lund, som bara gjorde sin andra match i OIK-tröjan, hade kvitterat båda gångerna som hemmalaget ledde. Lunds facit blev alltså 2+1 och OIK-forwarden spelade en matchavgörande roll i sitt andra framträdande när Orsa cementerade sin förstaplats.

Lund som är från Mora, men som bott i Karlstad en tid, är på väg att flytta hem till Dalarna igen.

– Nu är det klart att han fortsätter för oss. Han blir en värdefull spelare, sa Linkan om den 33-årige forwarden som tidigare har flera säsonger i Orsa IK.

OIK kom till seriefinalen i Ludvika med ett antal spelare borta och tränare Lindkvist fick stuva om lite i formationerna.

Bland annat satte han ovan nämnda Lund i förstakedjan tillsammans med treans klara poängligaledare Markus Tomt och Mattias Mårten, som är dalatreans näst främste målskytt med sina 11 fullträffar. Det är bara Anton Melin som gjort fler (12), men Melin var en av de som saknades i Orsalaget denna afton.

Noterbart att Tomt bara noterade en poäng (assist till Jonas Lunds 1-1) mot Ludvika. OIK:s lagkapten har ju annars snittat lite drygt fyra poäng per match de sex första omgångarna i serien.

Och Mårten blev mållös för en gångs skull, han fick nöja sig med en assist.

I stället klev rutinerade Jonas Lund fram. Han hade bara spelat en match tidigare, det som då var seriefinal mot Häradsbygden, och noterade då ett mål. Nu låg han bakom samtliga tre mål via två fullträffar och en assist.

– Han vände matchen åt oss, berömde Lindkvist sitt ”nyförvärv”.

Ludvika tog ledningen i matchen efter fem minuter. Det blev det enda målet första 20.

I andra perioden kvitterade Jonas Lund i PP, men hemmalaget ledde med ett mål även i den andra periodpausen. Det efter mål av Victor Enmalm, som har meriter från bland annat en allsvensk säsong i Mora IK, när denne satte 2-1 i numerärt överläge.

I mitten av tredje kvitterade Jonas Lund på nytt och det såg ut att vara på väg mot förlängning i dalatreans seriefinal.

Men Orsa ville annat.

– Vi tog över helt i tredje och gick för ett segermål, sa Lindkvist.

Och när gästerna fick chansen i powerplay small det.

– Ett riktigt snyggt mål. Lund lade en ”macka” till Timmy, som sköt direkt, sa OIK-coachen berömmande om segermålet.

Han berömde även Ludvika.

– Det är ett rutinerad lag och det klart bästa vi mött, men jag tycker ändå vi borde vunnit med tre, fyra mål vid normal utdelning. Vi hade svårt att sätta chanserna.

Men till slut var det ändå Orsa som vann dalatreans seriefinal med 3-2.

– Kul att Tim Nilsson fick visa att han är treans bästa målvakt. Sedan gjorde Erik Lundgård ett jättejobb och Mattias Persson gjorde sin bästa match efter att jag tog över Orsa. Och så har vi Lund, som vände matchen åt oss, berömde nöjde coachen Lindkvist.

Tredjeplacerade Häradsbygden förlorade överraskande mot jumbon Björbo, vilket innebär att Orsa, som tagit fullt pott efter att ha spelat mot samtliga lag (7), leder serien med hela nio poäng. Ludvika och Häradsbygden har spelat en match mindre (6) och kämpar om andraplatsen efter den suveräna serieledaren.

Tre rundor ska spelas innan serien summeras den 8 februari. Därefter väntar kval för Orsa IK (och även tvåan) i jakten på en plats i division 2.

Men allra först blir det repris av seriefinalen när Ludvika nästa fredag (9/11) kommer på besök till Orsa ishall.

– Ludvika är det bästa laget vi mött och vi är obesegrat så här långt. Jag hoppas vi kan fylla hallen, så att folk får se vilket bra hockeylag vi har, uppmanade Lars-Göran Lindkvist.

Bilden: Timmy Hammargård satte avgörande 3-2 i  seriefinalen borta mot Ludvika med bara lite drygt en minut kvar av ordinarie tid. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Dalatrean

Ludvika HF-Orsa IK

2-3 (1-0, 1-1, 0-2)

Orsas mål: 1-1 Jonas Lund, 2-2 Jonas Lund, 2-3 Timmy Hammargård.

Skott: 26-38 (10-13, 10-10, 6-15).

Dela sidan:
Annonser:
Orsasjön 250 x 149
LG Köpman vent
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360