Ska multiskidbanan skapa en ny stjärna?

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

2014 startade projektet att få en multiskidbana i Grönklitt.

Fem år och många arbetstimmar senare står den äntligen färdig att tas i bruk.

Under lördagen var det stor invigning vid skidstadion.

– Äntligen står den klar, kunde Orsa SK:s glade ordförande Hans Stjernqvist konstatera.

Det var en rejält kylslagen lördagsförmiddag och besökarna fick verkligen en försmak av den vinter som är på ingång.

Orsa Musikskola gjorde sitt för att värma de som sökt sig till Grönklitt för att vara med om denna historiska invigning av den så hett efterlängtade multiskidbanan.

Anna-Karin Bengtar överraskade alla genom att kalla på besökarna genom sin underbara kulning, som även den drog välförtjänta och värmande applåder, liksom musikskolan gjorde.

Men de som fick upp värmen mest, var nog de utövare med bland annat paraidrottare tillsammans ungdomar från Orsa SK och proffsteamet Lager 157, med världens främsta kvinnliga långloppsskidåkare, Britta Johansson Norgren i spetsen, när de snurrade varv på varv på skidstadion.

Det var slutpunkten på invigningen efter att Orsa SK:s Greta Limby och Rut Ståbi med en jättesax klippt av bandet, som förkunnade att multiskidbanan var invigd.

Men innan dess stod talarna på rad. Först ut var ordförande Stjernqvist, men vi återkommer till honom.

Naturligtvis var Mikael Thalin på plats. Kommunalrådet som kan stoltsera med skidmeriten att ha vunnit Lilla Slipstensloppet.

– Jag vann faktiskt tre gånger, men det var också bara jag och en till i min klass, så det var inte mycket att skriva hem om, avslöjade Thalin och drog ned skratt när han berättade om sina sparsamma framgångar i skidspåren.

Hans Stjernqvist har kämpat hårdast av alla för att få till multiskidbanan, enligt många. Foto. JÖRGEN WÅGER

Thalin berättade om när Orsa SK:s ordförande kom för att berätta om idén med multiskidbanan.

– Hans knackade på och undrade vad kommunen kunde göra i det här projektet. Det var stor enighet när vi tog beslutet beslutet att gå in i det här, sedan har det varit en knagglig väg, men nu ser vi resultatet.

– Jag hade förmånen att nyligen besöka CK Uven och deras fina anläggning. Föreningslivet är bra och jag säger grattis till ännu en fin anläggning här i Orsa, poängterade kommunalrådet.

– Sedan vill jag lyfta fram Hans stora engagemang, sa Thalin i sitt tal och riktade sig till skidklubbens ordförande.

Johan Sares, tidigare både materialare och klubbdirektör i Mora IK, men som under cirka tio år dragit in stora sponsorkontrakt till Svenska Skidförbundet, är sedan 1 oktober ny anläggningschef för Orsa Grönklitt.

Han har fått en minst sagt flygande start på nya jobbet.

– När jag 2008 jobbade för skidförbundet hade vi ett möte, där bland annat Gunde Svan var med, där vi diskuterade vilka anläggningar vi skulle ”gifta oss med”. En av dessa var Grönklitt, berättade Sares som gick runt och myste på sitt nya jobb.

– Det här är bara fjärde dagen. Härlig start, tyckte nye anläggningschefen som kunde glädja sig åt att redan populära Grönklitt berikats med ännu en ”detalj” som höjer värdet på hela anläggningen.

Det var något som inte minst Parasportförbundets ordförande i Dalarna, Ola Brossberg, kunde intyga.

– Vi inom parasportförbundet kom in tidigt i det här projektet och det är bra att man tänker tänker på helheten. Det är kanonbra jobbat av Orsa SK, jag tycker klubben är värd en rungande applåd, uppmanade Brossberg och fick gehör.

Den 4,9 kilometer långa banan är således inte bara gjord för den ”värsta” eliten. Här ska alla kunna träna, även de med olika grader av funktionsnedsättning. Till och med de med synnedsättning är tänkt ska kunna nyttja multiskidbanan.

Bland annat har blinde Zebastian Modin, som är en av Sveriges mest kända paraidrottare, varit involverad i projektet.

Efter många års hårt arbete kan en nöjd och stolt Hans Stjernqvist avsluta sitt ”livsprojekt”.

– Det tog fem år att få det här klart, men egentligen började arbetet redan 1986, det år Orsa SK bildades. Vi såg hur våra skidungdomar åkte efter vägarna nedför Slättberg.

Många var det som ville prova på nya multiskidbanan i Grönklitt. Foto JÖRGEN WÅGER

Faran för att en allvarlig olycka skulle hända fick Stjernqvist och klubben att agera på allvar.

– Vi vill inte att våra ungdomar ska vara ute och träna efter bilvägarna och de allra yngsta får ju över huvud taget inte träna på vägarna, men tack vare multiskidbanan kan man börja träna rullskidor i tidig ålder, konstaterade en glad ordförande för Orsasajten.

Alfred Lif var förste Orsaåkare att vinna Vasaloppet, det var 1939.

Därefter dröjde det 40 år innan nästa med Orsadress var först över mållinjen i Mora, det då Ola Hassis vann 1979.

En annan Hassis, med förnamn Bengt (Olas 6 år yngre bror), vann Vasaloppet både 1985 och 1986.

Dessutom stod hans rekordtid över de nio milen från 1986 till 1998, då Peter Göransson slog Bengts rekordtid i sträckan mellan Sälen och Mora.

Anna Jönsson Haag (tidigare Hansson) har inte vunnit Vasaloppet, men hon har ett OS-silver individuellt från Vancouver 2010 plus att hon tog silver i sprintstafetten tillsammans med kompisen Charlotte Kalla i samma OS.

2014 ingick Orsatjejen i det stafettlag som tog OS-guldet i Sotji, vilket också resulterade i Svenska Dagbladets bragdmedalj för de blågula stafettjejerna.

Greta Limby och Rut Ståbi fick äran att klippa bandet under invigningen. Greta som är barnbarn till en av Orsas stora åkare genom tiderna när det gäller längdåkning; Tommy Limby. Foto. JÖRGEN WÅGER

Där har vi några stora skidåkare från Orsa genom tiderna.

Kanske kan multiskidbanan hjälpa till att få fram ytterligare en skidstjärna.

– När vi drog igång det här 2014 och planerade hur multiskidbanan skulle gå, så sa Fredrik Byström att det här kan bli en av Sveriges finaste banor. Nu när den är är klar, konstaterade Fredrik att det verkligen är en av Sveriges finaste och han om någon bör veta, sa Hans Stjernqvist.

Fredrik Byström, sedan ett antal år boende i Orsa, var en av världens främsta långloppsåkare när han la av med elitkarriären för ett par år sedan.

Orsa SK:s ordförande kommer få mycket fritid framöver med tanke på allt engagemang som han lagt ner i färdigställande av multiskidbanan.

– Vi satte igång egentligen redan 1986, men på allvar 2014 och äntligen står banan klar. Jag har ingen aning om vad jag ska hitta på nu, sa Hans med ett stort leende.

Bilden längst upp. Britta Johansson Norgren, världens främsta inom långlopp, var med på invigningen av multiskidbanan. Foto. JÖRGEN WÅGER

Anna-Karin Bengtar kulade in invigningen. Foto. JÖRGEN WÅGER

Orsa SK:s ungdomar ville förstås testa banan. Foto. JÖRGEN WÅGER

Johan Sares, glad och ny anläggningschef på Orsa Grönklitt, har fått en flygande start på nya jobbet. Foto. JÖRGEN WÅGER

Många besökare hade tagit sig till Grönklitt. Foto. JÖRGEN WÅGER

Britta Johansson Norgren var så här glad när hon skulle ut på premiärrundan. Foto. JÖRGEN WÅGER

Kommunalrådet Mikael Thalin höll tal. Foto. JÖRGEN WÅGER

Här lyssnar de närvarande på Anna-Karin Bengtars kulning. Foto. JÖRGEN WÅGER

Det var trångt på banan på skidstadion. Foto. JÖRGEN WÅGER

Lager 157 brukar ha många läger uppe i Grönklitt, självklart var långloppsteamet med när multiskidbanan skulle invigas. Foto. JÖRGEN WÅGER

Multiskidbanan är till för alla, så också de med funktionshinder. Foto. JÖRGEN WÅGER

Ola Mopers var speaker under invigningen. Foto. JÖRGEN WÅGER

Lager 157-åkarna strålade av lycka. Foto. JÖRGEN WÅGER

Ola Brossberg, från Parasportförbundet, var mycket nöjd med vad han såg. Foto. JÖRGEN WÅGER

Ola Granholm, i blå jacka, och Lars-Göran Karlsson, till höger om Ola, var en av många intresserade besökare. Foto. JÖRGEN WÅGER

Vid sidan av multiskidbanan, som är till för sommartid, så håller Grönklitt på att göra sin egen snö, här i Söderbacken. Foto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Plåt-Sven
Brottsofferjouren
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360