Skadedrabbat OIK föll tungt

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Orsa IK har klarat sig förvånansvärt bra, trots stor frånvaro.

Men borta mot Falu IF höll det inte längre.

Nästjumbon vann derbyt med 5-1 mot Hockeytvåans ledarlag.

– Den här matchen är bara att glömma, sedan hoppas jag att vi får tillbaka lite spelare till på tisdag, sa Orsatränaren Linkan Lindkvist efter blott andra förlusten under ordinarie tid denna höst.

Med fem backar på skadelistan samt en sjuk Jonas Westerling och en skadad Markus Tomt på forwardssidan plus ett par ytterligare skador på killar som tidigare spelat i A-laget, så var det ett minst sagt sargat OIK-lag som kom till spel i derbyt.

Innan avresan tvingades tränare Lindkvist ringa runt och jaga juniorspelare från klubben för att få ihop till tre femmor. Fem, sex spelare plockades upp från juniorlaget.

– Det var flera som fick känna på hur tufft det är att spela i tvåan, det går ganska snabbt. Men det här ger bra erfarenhet, en fantastiskt möjlighet för de här killarna att få känna på hur det är i division 2.

Det blev till slut klara 5-1 för hemmalaget, men det var faktiskt OIK som tog ledningen. Efter knappt fyra minuters spel gjorde gästernas 0-1, det genom Timmy Hammargård.

– Vi gick in för att spela snålt och det började bra då vi fick 1-0.

– Med lite flyt hade vi kunnat ge dem en match, men…

Orsas ledning stod sig i två minuter, sedan kvitterade hemmalaget.

Därefter kom både 2-1 och 3-1 innan första paus.

– Vid 1-1 hade vi friläge, men vi missade och i stället gör de 2-1. Deras 1-1 var för övrigt ett skitmål. När de sedan får 3-1, ja då blir det tufft för oss.

Och just målet som innebar 3-1 upprörde känslorna i OIK-lägret.

– Pucken låg på nätet bakom mål och då brukar domarna vara snabba att blåsa av, allt för att undvika skador.

– Men det var bök och stök i säkert fem sekunder innan pucken kom loss och då gjorde de 3-1.

Noterbart att 3-1-målet för Falun gjordes av Orsakillen Joakim Jackson.

Det som borde varit en avblåsning och tekning, slutade med en tvåmålsledning för Falun. Något som irriterade OIK-coachen.

– Jag vill inte skylla förlusten på det målet, men domaren borde blåst av och det var ett riktigt tungt mål att få emot sig.

– Samma sak hände lite senare och då blåste han av direkt när pucken låg i nätet bakom buren.

Men den långa frånvarolistan satte sina spår. Falun vann med klara 5-1 och skotten 42-18 i hemmafavör talar också sitt tydliga språk.

Tim Nilsson i gästernas kasse fick slita hårt och räddade 37 skott, men det hjälpte föga denna afton.

– Men vi får se positivt på det här och det är att de yngre spelarna fick skaffa sig lite erfarenhet. De sa också att de tyckte att det var kul att testa på spel i tvåan.

– Med lite flyt hade vi också kunnat ge Falun en match. Då hade vi behövt sätta våra chanser, men vi saknade det där lilla extra.

Trots förlusten är Orsa IK kvar på förstaplatsen. Det på grund av att Hallstahammar-Alfta spelar först på söndag. Kanske kan OIK få hjälp att behålla topplatsen, då Alfta är på fjärde plats i tabellen och har en erkänt stark förstafemma som kan ställa till det för alla lag.

Orsas nästa match är på tisdag (26/11), hemma mot Lindefallet.

– Andra perioden gör vi det riktigt bra i dag, i övrigt är det bara att glömma den här matchen.

– På tisdag vill vi upp på vinnarspåret igen och då hoppas jag att vi får tillbaka några spelare.

Den som han har mest hopp till att få tillbaka är Oskar Smids, som i tisdags mot Hofors gjorde comeback efter tio matchers skadefrånvaro.

Men OIK-backen kunde när han vaknade torsdag morgon inte röra armen och träffade därför en ortoped tidigare under fredagen.

– Han skulle vila under helgen och sedan fortsätta med sin rehabträning. Jag räknar med att han kan vara med mot Lindefallet, sa Lindkvist om en av alla sina skadade spelare.

Bilden. Erik Köpman på knä, här från hemmamötet från Falun, får symbolisera Orsa IK:s fall i bortamötet mot FIF. Ett av skador sargat OIK förlorade med klara 1-5 mot nästjumbon, som i och med segern tog ett skutt upp till nionde plats. Orsa behåller dock förstaplatsen åtminstone till på söndag. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Hockeytvåan

Falu IF- Orsa IK

5-1 (3-1, 1-0, 1-0)

Orsas mål, första perioden: 0-1 (3.55) Timmy Hammargård (Emil Mattsson, Erik Köpman).

Skott: 42-18 (14-4, 15-10, 13-4).

Utvisningar, FIF: 1×2. OIK: 4×2.

Domare: Douglas Hurtig.

Publik: 106.

Dela sidan:
Annonser:
Orsa pingis 2
Plåt-Sven
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360