Slitet svenskt ekipage nära ny medalj i VM

Jörgen Wåger Sport

Jessica Häggqvist tog tillsammans med Zelma sin första mästerskapsmedalj när ekipaget blev trea öppningsdagen i VM.

Jessica och unghunden Gunder var inte långt ifrån att upprepa den bedriften.

Det svenska ekipaget hade medaljkänning, men slutade på sjunde plats.

Malin Sundin Grindal är på pallen i sin klass med en tävlingsdag kvar.

VM i draghundsport i franska Bessans inleddes för Jessicas del med pulka. Den färska Orsabon tillsammans med Zelma låg länge på silverplats, men fick slita sig till en fin bronspeng då Zelma tagit helt slut.

Under dag två i VM var det för Jessicas del lina som gällde och nu hade hon bytt trötta bronshunden Zelma mot unge Gunder.

– Självklart vill jag egentligen vara på pallen, men målsättningen i dag var att få ett bra lopp och förhoppningen var att köra bättre än med Zelma på EM i fjol.

– Disciplinen lina är vårt svagaste kort och Gunder är snabb som tusan, men han har inte riktigt distansen än. Men jag är så stolt över hur han kämpade sig igenom loppet med klockrena omkörningar och fokus framåt, trots att han var helt slut.

Och det var som sagt inte långt ifrån att det blev pallen för andra dagen i rad.

– Vid mellantidskontrollen ropades jag upp som trea med sex sekunder upp till täten. Jag trodde seriöst inte mina öron, men lika som i går visste jag att dit kan det gå bra, men det tuffaste väntar innan mållinjen är korsad.

Och precis det som hände Zelma, det hände även Gunder, det vill säga en rejäl dipp. Bland annat störde de kameramän som var nära spåret Gunders fokus.

Men Jessica fick åter fart på Gunder och jakten på en ny medalj fortsatte.

– Det var en norrman som skrek peppande ord att jag hade chans på silvret.

Men liksom vid mellantiden, hade Jessica svårt att tro på det hon hörde.

Jessica och Gunder redo för start. Det svenska ekipaget hade länge medaljkänning. Foto: TEAM SWEDEN

– Gunder sprang otroligt fint uppför högsta punkten och jag tänkte att kanske kan vi gå för pallen.

Gunder tröttnade på slutet, men vid målgång hade Jessica fortfarande förhoppning om en andra medalj.

Men det svenska ekipaget slutade sjua, 1.20 från guldet. Trots att medaljen uteblev i dag, när det åter var så nära, kunde inte Jessica vara besviken.

– Jag är supernöjd att Gunder sprang hela vägen och gav allt.

Under fredagen är det meningen att Jessica ska köra disciplinen combined med Zelma, men det snöar i Bessans och risken finns att tävlingen blir inställd.

För Malin Sundin Grindal och hennes spann, blev det en bra dag. Nästan hela loppet av de 42 kilometerna.

– Det gick grymt bra i 41,5 kilometer. Sedan hamnade vi ute i lössnön och tappade en massa ork.

Det här var dag två av totalt tre för den klass Malin och hennes hundar tävlar i. Hon låg på andra plats efter första dagen, men i slutet av dag två passerades det svenska ekipaget av ett franskt.

Leder gör Nina Finstad, norskan som bor i Hagfors och som tävlar för Sverige och där faktiskt Malin äger fyra av de sex hundarna i spannet.

Under fredagen avgörs det, efter tre dagars tävlande, vart medaljerna ska gå och förhoppningsvis kan Malin hålla sig kvar på pallen.

Bilden längst upp. Såväl Jessica Häggqvist som Gunder gav allt. Det var nära medalj, men det slutade med en sjundeplats den andra VM-dagen. Foto: TEAM SWEDEN

Så här såg det ut när Malins Sundin Grindals spann skulle ge sig ut på mästerskapets andra tävlingsdag. Under fredagen delas medaljerna ut efter tre dagars tävlande och Malin är på pallen inför sista dagen. Foto: PRIVAT

Dela sidan:
Annonser:
Orsasjön 250 x 149
LG Köpman vent
Plåt-Sven

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360