Smids och Jackson ska hjälpa OIK uppåt

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Orsa IK inleder kvalet mot division 2 den 13 februari.

Klubben lämnar inget åt slumpen och rustar för att gå hela vägen.

Två som vill vara med på resan och hjälpa moderklubben uppåt i seriesystemet är Oskar Smids och Joakim Jackson.

Tidigare under säsongen knöt OIK till sig backen Robin Gren från division 1-laget Surahammar. Den 20-årige backen har helt klart blivit ett lyft för försvaret och inte minst ett offensivt vapen. På sina åtta matcher har Morabördige Gren snittat över två poäng via ett mål och 16 assist.

Och nu spetsar Orsa till offensiven än mer när man värvar in Joakim Jackson och Oskar Smids, båda forwards.

– Vi får helt enkelt in två riktigt bra spelare, säger tränaren Linkan Lindkvist om sina båda återvändare.

Jackson har vi i tidigare artiklar nämnt att han kommer att förstärka Orsa i kvalet. Nu är det även officiellt att Smids också hjälper moderklubben. Den snart 21-årige Smids gjorde A-lagsdebut i OIK:s röda tröja redan säsongen 2014/15 som 15-16-åring. Efter 15 matcher och 14 (5+9) poäng debutsäsongen, flyttade han till Hudiksvall och har bott där sedan dess.

– Men jag  har alltid tänkt att jag en dag ska komma tillbaka och spela för Orsa och nu är det rätt tillfälle. Jag flyttar hem i april, men innan dess ska jag hjälpa min moderklubb i kvalet, säger Oskar.

De tre senaste säsongerna har han representerat Hudiksvall i klubbens J18 och J20, men han har även fått känna på spel i division 1. Inför den här säsongen var tanken att han skulle försöka ta en plats i Hudiksvalls division 1-lag, men en axelskada fick Smids att tänka om.

– I sista försäsongsmatchen skadade jag ena axeln och och var borta 2,5-3 månader. Jag kände att spel i division 1, det var bara att glömma, därför valde jag Lindefallets SK i division 2.

– Axeln hoppar ur led lite då och då och jag väntar på operation, men jag kör så länge det går.

Som om inte det vore nog, så ådrog sig Oskar en hjärnskakning för ett par veckor sedan, men har nu börjat träna igen.

Vad får då Orsa IK i Oskar Smids?

– Jag tycker inte om att beskriva mig själv som hockeyspelare, men jag har alltid haft tekniken och spelsinnet. Sedan var jag för dåligt tränad när jag började på hockeygymnasiet i Hudiksvall, men det har jag förbättrat, helt klart. Jag ska väl också bidra med fart, då jag kommer från en högre serie.

Lindefallet ligger i mitten av tabellen av Hockeytvåan och har stor marginal både uppåt och nedåt, så det ska inte vara några problem för Smids att lämna för att hjälpa moderklubben. På grund av skador har Oskar så här långt bara spelat åtta matcher (0+3) och han väntar fortfarande på säsongens första mål.

Kanske det första kommer i kvalet när han spelar i OIK:s röda tröja. En som däremot vet hur det känns att hitta nätet är Joakim Jackson. Han har spelat 17 matcher för Kvarnsveden, som spelar i samma serie som Orsa, och har med sina 39 poäng, varav 21 mål, producerat nästan dubbelt fler än Kvarnsvedens näst bäste poängplockare.

Trots att Kvarnsveden är trea från slutet i tabellen, tillhör Jackson Dalatreans främsta poängplockare. Markus Tomt, blivande lagkamraten i OIK, är suverän etta i poängligan med sina 74 (22+52) poäng, men därefter är det tätt. Jackson är bara en poäng bakom tvåan i poängligan, Mattias Mårten, ännu en OIK-are, 40 (23+17) poäng.

I matchen mot Björbo, för nästan två veckor sedan, var Joakim i ett sällan skådat målstim.

– Ja, i den matchen gick allt in, säger han med ett skratt.

Den 27-årige forwarden noterades för hela sex mål, men fick ändå inte bli matchvinnare då Björbo vann med handbollssiffrorna 14-10.

– Bra medspelare och lite flyt, förklarar han sina sex mål.

– Det var faktiskt lite komiskt att spela den matchen och vi stod i båset och skrattade. Det var i stort sett bara att åka in över blå och skjuta, så gick pucken in. Man kan väl säga att det inte vara målvakternas kväll, haha.

Joakim Jackson, här  till vänster i Kvarnsvedens tröja, i mötet med Orsa IK i höstas. Nu ska den 27-årige måltjuven hjälpa moderklubben i kvalet till tvåan. Foto: JÖRGEN WÅGER

I fredags besegrades Älvdalen med 9-1, men då blev Jackson mållös.

– Jag kunde ha gjort lika många mål i den matchen också, men då satt puckarna i plocken på målvakten eller i ramen.

När Orsa IK och Kvarnsveden möttes i höstas, frågade Orsasajten Jackson om han inte spelade i fel lag? ”Orsa klarar sig bra utan mig”, blev svaret.

Men nu återvänder han alltså för att hjälpa moderklubben i kvalet till division 2.

– Tydligen vill Linkan jättegärna ha mig, så då får vi väl se vad vi kan hitta på. Det vore roligt om man kunde hjälpa upp Orsa en division.

Till skillnad mot Smids, som räknar med att spela för OIK nästa säsong, så blir det endast i kvalspelet som vi får se Jackson i Orsatröjan.

– Ja, jag bor ju i Falun och det skulle bli alldeles för långt att pendla. Det blir nog så att jag fortsätter i Kvarnsveden, säger han om hockeykarriären.

Det är en rejält vältränad kille som OIK får in i laget. 2016 vann Joakim en Athletic fitness-tävling, han tog i somras kandidatexamen i idrotts- och hälsovetenskap och han är fysansvarig för ett par lag i Falu IF. Just det faktum att han är starkt involverad i Falu IF, skulle kunna ställa till det i kvalet.

– Falun kämpar för att undvika negativt kval och det kan bli lite problem om Orsa får kvalspela mot Falun, då jag sitter i sportkommittén för klubben.

Med nio omgångar kvar i Hockeytvåan är det stenhårt i botten. Att Sandviken tvingas till kval är redan klart, men sedan slåss tre lag om att undvika den andra negativa kvalplatsen. Falun förlorade under tisdagen den så viktiga streckmatchen mot Alfta (4-5), men är än så länge på rätt sida strecket. Alfta passerade Falun och är nia på 24 poäng. Sedan följer Falun med 22 och under kvalstrecket finns för närvarande Avesta (20) och avsågade Sandviken (3).

Så med 27 poäng kvar att spela om i division 2, är det högst ovisst vilket lag som följer Sandviken till negativt kval.

– Skulle vi få möta Falun, så får vi ta det då, konstaterar Jackson som förstås inte gärna vill möta den klubb han till vardags jobbar för.

Men innan ens Orsa får ta sig an division 2-lagen i kvalet, måste man ta sig igenom förkvalet. OIK får med största sannolikhet Häradsbygden med sig i kvalet. HSS har tre poängs försprång till Ludvika med tre matcher kvar. Häradsbygden har de tre sämst placerade lagen kvar att möta och ska väl inte missa den här matchbollen. Men vad vet man, ett av lagen som HSS har kvar att möta är Kvarnsveden (2/2) och där spelar en måltjuv vid namn Joakim Jackson. Om han nu inte redan gått över till Orsa IK.

– Vi har inte pratat om när övergången ska ske. Jag skulle kunna spela klart serien för Kvarnsveden, men samtidigt hade det väl varit bra att ha fått spela in sig med en femma, vi får se hur det blir, säger Jackson.

Sista seriematchen spelas 8 februari och och kvalet startar fem dagar senare.

I förkvalet ställs de två dalalagen mot två lag från Gestrikeserien. Där är det jämnare i toppen än i Dalatrean. Just nu är det Hofors och Ockelbo som har kvalplatserna, båda har 38 poäng och tre matcher kvar. Bakom skuggar Hille/Åbyggeby med 37 poäng (2 matcher kvar) och Skutskär med 33 poäng och tre matcher kvar.

Vi kan också nämna att i sista omgången möts Hofors-Hille/Åbyggeby. Det kan bli en helt avgörande match om en av kvalplatserna.

De två bästa i förkvalserien möter de två sämst placerade lagen från tvåan och spelar en serie (dubbelmöten), där sedan de två främsta kommande säsong spelar i division 2.

Förhoppningsvis tar Orsa IK en av platserna.

Bilden längst upp. Oskar Smids har spelat division 2 med Lindefallets SK den här säsongen, men ska avsluta den med att försöka hjälpa upp moderklubben Orsa IK i just tvåan. Foto: JÖRGEN WÅGER

Robin Gren med sin division 1-rutin blir värdefull för OIK när kvalet till tvåan drar igång. I bakgrunden ser vi Jakob Näsén (7). Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Plåt-Sven
Orsa pingis 2
LG Köpman vent

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360