Snabb revansch för OIK:s J18

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Orsa IK:s J18-lag inledde året med en snöplig förlust.

I årets andra match kom man snabbt upp på vinnarspåret igen.

Falu IF fick möta ett revanschtaggat hemmalag, som vann med hela 9-3.

– En riktigt bra match, där alla jobbar och sliter över 60 minuter, sammanfattade nöjde OIK-tränaren Tony Pettersson.

Det går bra för Orsa IK för närvarande, kan man konstatera. För första gången i vinter vann klubbens samtliga tre lag under en och samma helg.

Det började med att A-laget i fredags vann toppmötet borta mot Valbo med 6-3 och fortsatte under lördagen med att det äldre juniorlaget tog andra raka segern i J20-serien efter 4-3 mot tabelltrean Strömsbro.

J18-laget fullbordade den fina helgen då man körde över gästande Falu IF med 9-3.

OIK-målvakten Oskar Rytter kramas om efter matchen. Foto. JÖRGEN WÅGER

– Det var vår match från första nedsläpp. Sedan drog vi på oss lite onödiga utvisningar, 9-1 hade varit bättre.

Nu spelar 9-3 eller 9-1 inte någon större roll.

– Nej, det gör det ju inte, men tänk om det hade kommit förra helgen, om vi legat under med ett mål och jagat i slutet. Om vi då åkt på en femminutare, sånt kan ju bli avgörande. Men det här är sånt vi jobbar med dagligen.

Vid ställningen 8-3 och matchen avgjord sedan länge, drog Eric Plånborg på sig ett matchstraff efter en ful crosschecking. Sedan började OIK-backen diskutera med domaren, något som inte uppskattades av Pettersson.

– Eric fick en som han tyckte ful tackling och gav igen. Han åkte på matchstraff, då är det bara att åka av isen och inte börja gnälla. Vi ska inte hålla på med sånt där och Eric bad också om ursäkt efter matchen.

Det var också en ångerfull Plånborg som Orsasajten hade kontakt med en stund senare.

Anton Maklin Svensson gjorde sin andra match i OIK-tröjan efter återkomsten till moderklubben. Här jagar Anton, som kvitterade till 1-1, en Faluspelare. Foto. JÖRGEN WÅGER

– Falukillen gav en fulsmäll som gjorde att det rann över, så vid nästa avblåsning gav jag igen med en ganska hård crosschecking mot halsen/ansiktet.

– Jag förstod snabbt att det bara var att gå och duscha, men på vägen ut försökte jag förklara för domaren att den kille som åkte på smällen la sig ner på isen lite lätt.

Det var dock inte något som domaren höll med om. Och i båset väntade en irriterad tränare.

– Tony var ganska arg på mig, men det är lugnt nu.

– Vi ska inte hålla på med sånt där och Eric bad om ursäkt, poängterade OIK-coachen.

Eric Plånborg tar här hämnd på en Faluspelare genom att dela ut en croschecking. Det fula tilltaget innebar att det var färdigspelat för OIK-backen som svarat för två mål dessförinnan. Foto. JÖRGEN WÅGER

Innan den här lite onödiga incidenten hann Plånborg med att göra två mål. Orsa fick det verkligen att lossna när det gäller målskyttet i denna match.

– Ja, kul för killarna att få göra en hel del mål. Vi hade hade problem att få in puckarna mot Hudiksvall förra helgen, en match vi borde ha vunnit och där vi borde ha avgjort i andra perioden. Skönt att vi kunde nu göra många mål, tyckte tränare Pettersson.

Tränarduon Pettersson och Jörgen Ek har haft en ganska tunn trupp att jobba med, ändå är man med i toppen och krigar. Efter jul har man faktiskt fått in tre nyförvärv. Alexander Adolfsson är en Morakille som spelat i Sollefteå, men som är ny målvakt i OIK:s J18-lag.

Markus Hyttegård-Råstbjär (i mitten) kramas om efter sitt mål fram till 9-3. Foto. JÖRGEN WÅGER

– Det blir hårdare konkurrens om målvaktsposten och konkurrens är alltid bra, konstaterade Pettersson.

Dessutom har det tillkommit två nya på forwards; Axel Ahlman, 16-åring från Karlskoga som den här säsongen spelat för Borlänge, men som nu anslutit till Orsa IK.

Dessutom har Anton Maklin Svensson återvänt till moderklubben. 17-årige Anton har representerat Mora IK under flera säsonger, men har valt att avsluta säsongen med Orsa IK.

– Jag lämnade Mora för att det slutade vara roligt. Det kändes som man inte fick något riktigt förtroende och när man är där flera timmar om dagen och inte tycker det är nåt roligt så ledsnar man ur till slut, förklarar Anton som hoppas på en nytändning i moderklubben.

– Nu försöker jag ha roligt och få tillbaka motivationen.

Både Axel och Anton spelade sin andra match med OIK i storsegern över Falu IF.

Maklin Svensson fick dessutom inleda målskyttet för hemmalaget när han kvitterade gästernas ledning till 1-1 i mitten av första perioden.

– Det gick väl helt okej för egen del, men jag är inte riktigt nöjd med min insats. Vi vann och är självklart bättre än Falun, men vi kan inte ta så många onödiga utvisningar, det håller inte då vi möter de bättre lagen.

Oskar Rytter med en räddning. Foto. JÖRGEN WÅGER

2-1 till Orsa gjordes för övrigt av det andra forwardsförvärvet. Axel Ahlman gav sitt nya lag ledningen efter 13.23. Det stod 4-1 i första paus, som till slut blev hela 9-3.

– Det är bra att vi fått in nyförvärven. Vi måste ha fyra hela kedjor om vi ska orka spela som vi vill, nu kunde vi pumpa på hela tiden, sa tränare Pettersson som öste beröm över hela laget.

– Jag är är nöjd med samtliga. Det här var riktigt bra, en stark laginsats.

Orsa är kvar på femte plats i J18-seriens division 1 med sina 30 inspelade poäng, men är bara tre ”pinnar” efter serieledande Hudiksvall. Dock har Hille/Åbyggeby, som har samma poäng som Hudik (33), en match mindre spelad.

Kommande söndag (19/1) har OIK sin tredje raka hemmamatch, då man ställs mot tabellåttan Smedjebacken/Ludvika.

Bilden längst upp. Markus Hyttegård-Råstbjär firar sitt mål med lagkamraterna i båset, ett mål som betydde 9-3 mot Falu IF. Foto. JÖRGEN WÅGER

J18 division 1 A-B

Orsa IK-Falu IF 2

9-3 (4-1, 3-0, 2-2)

Orsas mål: 1-1 Anton Maklin Svensson (Linus Turesson Backman, Eric Plånborg), 2-1 Axel Ahlman (Marcus Hyttegård-Råstbjär), 3-1 Linus Mattson (Nick Nilsson, Gustav Olsson), 4-1 Eric Plånborg, 5-1 Nick Nilsson (Wille Sonnerstedt, Erik Eriksson), 6-1 Eric Plånborg (Lucas Salo, Marcus Hyttegård-Råstbjär), 7-1 Gustav Olsson (Marcus Hyttegård-Råstbjär, Linus Turesson Backman) PP1, 8-1 Nick Nilsson (Linus Mattson) SH1, 9-3 Marcus Hyttegård-Råstbjär (Lucas Salo, Sondre Hansen) SH1.

Skott: 36-21 (15-7, 12-6, 9-8).

Utvisningar, OIK: 5×2, 1×5, 1×10, 1×20. FIF: 3×2.

Domare: Per-Erik Andersson.

Publik: Ca 50.

Gustav Olsson med pucken. Foto. JÖRGEN WÅGER

Markus Hyttegård-Råstbjär gör här fri med Falumålvakten inget misstag och spikar slutresultatet till 9-3. Foto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Orsa pingis 2
Brottsofferjouren

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360