Södersten femma i Moraloppet

Jörgen Wåger Sport

Under lördagen avgjordes Moraloppet under kalla, men soliga förhållanden.

Förre Orsaåkaren Jimmie Johnsson tog en rätt så klar seger efter att ha spurtat ifrån Robert Eriksson, Björkfors.

Där bakom var Orsa SK:s Daniel Södersten nära att spurta till sig en fjärdeplats.

Men i kampen om strax utanför pallen fick Södersten ge sig mot IFK Moras Gabriel Höjlind, som gjorde en bättre målgång och tog sig in strax före 23-åringen från Orsa.

– In mot upploppet var det fortfarande många med och jag hade en hyfsad position och med en bra kurva kom jag med bra fart och kunna spurta mig till en femteplats, en tå bakom Höjlind, analyserade Daniel.

Jimmie Johnsson, numera tävlande för Rembo IK, och norrmannen Vinjar Skogsholm hörde till huvudfavoriterna och kämpade länge tillsammans i toppen. Men till slut orkade norrmannen inte i det något kärva föret och det blev Johnsson och Robert Eriksson som fick göra upp om segern. Jimmie visade sig klart starkast i slutet och drog ifrån den slutliga tvåan.

Norrmannen Skogsholm åkte solo in som trea, 55 sekunder efter segrande Jimmie Johnsson.

Desto tuffare var det om fjärdeplatsen, men där Daniel Södersten fick ge sig mot hemmaåkaren Höjlind med minsta möjliga marginal.

Alltid surt att få stryk i en spurt, men som helhet var Orsagrabben nöjd med sitt lopp.

– Jag fick en bra start, var med långt fram från början och kände mig stark. De började spricka upp tidigt i loppet och det var jag och fyra till i en klunga som gick ifrån lite innan Lundbäcksbackarna.

– Sedan höjdes farten ytterligare och jag blev tvungen att släppa. Jag gav upp ganska tidigt att försöka täppa luckan och väntade in den andra klungan i stället som var strax bakom. Sedan fick även fjärdegubben släppa i Lundbäcksbackarna, så att dom blev en trio längst fram.

Bakom tättrion kämpade Södersten för att nå en topp fem-placering.

– Vi var en klunga på kanske 7-9 pers som kämpade om fjärdeplatsen. Resterande resa ner mot mål var ganska lugn med några mindre körningar. Närmare mål blev det högre fart och det kändes som jag kunde hänga med lätt och kontrollerat, beskrev Södersten sitt lopp.

In mot upploppet fick Daniel en ganska bra position och var sånär att knipa fjärdeplatsen bakom topptrion.

Men trots spurtförlusten var Södersten nöjd med femteplatsen i det drygt fyra mil långa loppet.

– Jag hade grymma skidor som Marcus Laggar vallat så lite extra cred till honom, samt till farsan och morsan som skötte det bra med langningen, berömde Södersten sin stab.

I damklassen segrade Lena Viklund, Högbo IF, närmare sex minuter före tvåan Emma Ivarsson, Årsunda. Bästa dalaåkare blev hemmaåkaren Frida Erkers med sin fjärdeplats.

Alla resultat kan ni hitta på: https://live.eqtiming.com/44710?fbclid=IwAR2_WuByjmUw9REm_9vLAKaLZ1r7AQS1bvU0xaKMs3W02pHRFsy3nc3JyWI#result:166212-1-1056431-1-1-

Bilden längst upp. Här ser vi segraren Jimmie Johnsson överst på pallen. Daniel Södersten, i röd jacka, blev femma, knappt slagen i kampen om fjärdeplatsen. Foto: GUNILLA SÖDERSTEN

Här ser vi de främsta i damklassen med Högbos Lena Viklund högst upp på pallen. Foto: GUNILLA SÖDERSTEN

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Brottsofferjouren

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360