Södersten hoppar av Morapinglan trots totalledning

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Daniel Södersten kom tvåa på både prolog och masstarten under Morapinglans inledande tävlingar på lördagen.

Det innebär att Orsaåkaren leder inför den avslutande tävlingsdagen.

Men i topp väljer 23-åringen att avbryta Morapinglan för att i stället tävla på hemmaplan under söndagen.

– Det stämmer att jag hoppar av. Jag kör i stället Craft Ski Marathon i morgon. Dels för att få en bra genomkörare samt att jag brukar bli i bra form efter ett långlopp, viket passar bra då SM börjar krypa allt nämnare, förklarar Södersten.

Och tävlingen Daniel syftar på är ett drygt fyra mil långt lopp som går på hemmabanan i Grönklitt under söndagen. En tävling som landslagsåkaren Calle Halfvarssons klubb, Sågmyra SK, arrangerar.

När det gäller klassiska Morapinglan öppnades den med en prolog som innebar en kilometer skejt. Adam Persson, IF Hallby, vann med Daniel Södersten på andra plats.

– Det var en rolig och snabb bana. Känslan överlag var bra, men något stressig åkning, var Daniels analys av prologen.

Sedan följde masstart, även det i skejt, 8 kilometer. Orsaåkaren gjorde ett ryck, fick en lucka på några meter, men orkade inte hålla hela vägen in i mål. Hemmaåkaren, IFK Moras Victor Gustafsson, kämpade sig förbi och dömdes som segrare i masstarten med en tiondels sekund före Södersten.

– Kul att prova på någon annan form av upplägg på tävlingen jämfört med hur det varit tidigare år. Jag tyckte kroppen svarade riktig bra under loppet och tekniken satt där den skulle, utom mot slutet då jag var stum efter rycket jag gjorde, summerade Daniel dagens andra andraplats.

De två andraplatserna förde upp Södersten i totalledning, men då väljer han alltså att hoppa av.

– Jag brukar bli i bra form efter ett långlopp, var Daniels förklaring till avhoppet trots totalledning i Morapinglan.

Vi återkommer under söndagen med Morapinglan och hur det gick för Orsa SK:s ungdomar i de yngre klasserna. OBS! Det var så få Orsaåkare med och ingen bland topp 15, så det blir inte något reportage från Morapinglan. Resultaten kan ni se på IFK Moras SK hemsida.

Rättelse. Södersten trodde sig vara i delad ledning i Morapinglan efter den första tävlingsdagen, men det visade sig inte riktigt stämma. Adam Persson skulle ha gått ut med en sekunds ledning i söndagens jaktstart om nu Daniel hade kört i Mora, men nu blev det inte så, då Orsaåkaren valde att tävla på hemmaplan i stället.

Bilderna. Längst upp har Daniel Södersten precis gjort ett ryck, men som tyvärr inte riktigt höll hela vägen in i mål. Men med två andraplatser i Morapinglan väljer Orsaåkaren att trots totalledning hoppa av för att i stället under söndagen åka ett långlopp i Grönklitt. Foto: PETER PILOT

En nöjd Daniel Södersten berättar om sitt lopp. Foto: PETER PILOT

Dela sidan:
Annonser:
Plåt-Sven
Brottsofferjouren
LG Köpman vent

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360