Sonny: ”Jag vill vara med på resan”

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Regerande trefaldig champion.

Det är vad Orsa IK:s senaste nyförvärv kan visa upp på sitt CV.

– Jag var faktiskt med och vann tre titlar förra säsongen, säger Sonny Karlsson.

Tisdag förmiddag blev övergången från division 1-laget Malungs IF till Orsa IK klar.

– Ja, det stämmer, allt blev klart i dag, konstaterar den 26-årige älvdalsbördige forwarden.

I artikeln som gjordes tidigare under tisdagen, står det att läsa vilka klubbar som OIK-förvärvet representerat de senaste säsongerna.

Om vi bara återgår till den förra säsongen, så inledde han den i division 1-laget Mörrum. Det blev bara 13 matcher för Blekingelaget och totalt elva (6+5) poäng.

Sedan lockade ett utlandsäventyr och liksom den tidigare lagkamraten i Mora IK och den nya i Orsa IK, Jonas Westerling, så drog han över till England för att testa på spelet där.

Och Sonny Karlsson drog till med en jackpot med sitt Hull Pirates, som spelar i ligan som heter National Ice Hockey League. Väldigt likt den något mer kända ligan i Nordamerika, men den här ligan i England har en bokstav till i sin förkortning; NIHL, vilket motsvarar Storbritanniens andraliga.

En liga där långt ifrån alla är professionella.

– Det är väl de utländska spelarna som är proffs medan resten i laget jobbar halvtid, berättar Sonny.

Han kan se tillbaka på en mycket framgångsrik säsong i England.

– Jag var med och vann en cup med mitt lag, vi vann ligan och vi vann även slutspelet. Så det blev totalt tre titlar under säsongen, det var kul.

För att inte tala om hans poängsnitt. Sonny Karlsson snittade nästan tre poäng per match. På 32 matcher, inklusive seriespel, play off och cupspel, producerade Karlsson 94 poäng, via 34 mål och 60 assist.

Nu spelade han bara halva säsongen i England, annars hade poängskörden blivit än större.

Trots framgången utomlands, valde den i Mora boende älvdalskillen att spela i ett lag på närmare håll den här säsongen. Tanken var att Karlsson skulle hjälpa Malungs IF, men det blev bara elva matcher för division 1-klubben.

– När jag skrev på för Malung, så var det till att börja med för två månader och under förutsättning att klubben skulle hjälpa mig att ordna ett jobb om det skulle bli en fortsättning.

Men Malungs IF har det inte lyckats ”skaka fram” ett jobb till den poängflitige forwarden.

– Det var det kravet jag hade och det som vi kommit överens om, så då tog vi ett gemensamt beslut att bryta kontraktet, förklarar Sonny.

Han har nyligen införskaffat ett hus i Mora som han håller på att renovera och då passar det bättre att spela för ett lag på närmare håll.

– Övergången blev klar nu på förmiddagen (tisdag), så nu är det Orsa som gäller.

Och redan i kvällens hemmamatch mot Hedemora SK gör Sonny debut i den röda tröjan.

– Det ska bli kul. Orsa har något bra på gång, ett intressant lag med ambitionen att ta steget uppåt.

Med Karlsson i laget blir en redan stark forwardsbesättning än vassare.

Sonny som i höst snittat en poäng (4+8 på 11 matcher i Malung) i ett lag som är på den nedre halvan i division 1, ska väl kunna ligga på ett högre snitt i ett topplag i Hockeytvåan.

– Det får vi väl se hur det blir med det, säger Sonny lite försiktigt.

Tränaren Linkan Lindkvist avslöjar att det eventuellt kan komma något ytterligare nyförvärv.

– Men då ska det verkligen vara spets, poängterar OIK-coachen som är väldigt nöjd över att få Karlsson i sitt lag.

Orsa IK har en treårsplan att nå division 1. Med tanke på hur bra det gått i höst, trots att OIK haft en hel del skador, kanske målet att ta sig uppåt i seriesystemet går betydligt snabbare.

– Självklart vore det kul att hjälpa Orsa upp i ettan, men det är en lång resa. Men det finns en ambition i klubben att ta det klivet och jag vill gärna vara med på den resan, säger nyförvärvet Sonny Karlsson.

Bilden. Sonny Karlsson lämnar division 1-laget Malung för att i stället hjälpa Orsa IK upp i samma serie. Här ser vi den 26-årige forwarden från förra säsongen, i brittiska Hull Pirates tröja, där han öste in poäng. Foto. RACHEL STORK

Läs även:

Dela sidan:
Annonser:
Orsasjön 250 x 149
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Plåt-Sven

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360