Sonny missar toppmötet

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

I kväll spelar Orsa IK ett toppmöte i Valbo i jakten på en kvalplats.

Men succénykomlingen i Hockeytvåan får klara sig utan Sonny Karlsson.

– Jag är avstängd i kvällens match, det är det jag vet, kommenterar OIK-forwarden.

Det var i hemmamatchen mot Alfta i tisdags som den forne Moraspelaren åkte på matchstraff för en så kallad slewfooting. En händelse som inträffade i slutet av andra perioden, där Sonny krokade ihop med Alftas Alex Koopmeiners.

– Jag vill inte kommentera då det hela är under utredning, inte mer än att jag är automatiskt avstängd i kvällens match mot Valbo. Jag har ingen aning om det blir ytterligare matcher, det får vi väl veta i början av nästa vecka.

Dock ska det poängteras att Orsa IK lämnat in en protest gällande matchstraffet som ledde till avstängningen. Från OIK-håll hade man hoppats att Sonny även skulle slippa den automatiska avstängningen som följer efter en så kallad match penalty.

Men minst en match avstängning blir det.

Det innebär att Karlsson missar fredagskvällens toppmöte i NickBack Arena, där tabelltvåan Valbo (44 p) och tredjeplacerade Orsa IK (43 p) gör upp om vem som ska fortsätta jaga Hallstahammar. Tabellettan som i tisdags  mycket överraskande förlorade mot jumbon Lindefallets SK, som vann med klara 7-3.

OIK var enda laget bland topp fyra som i tisdags tog full pott när Hockeytvåan startade om efter juluppehållet. Orsa tog in tre poäng på tabellettan och är nu sju poäng efter Hallstahammar (50 p).

– Det är tight bland topplagen. En viktig match, synd att man missar den, konstaterar den älvdalsbördige 26-åringen.

Fem matcher har det hunnit bli sedan debuten i OIK-tröjan hemma mot Hedemora den 3 december. Orsa har vunnit två matcher och förlorat tre sedan Sonnys inträde i laget.

Sonny Karlsson hade en liten brottningsmatch mot Alftas Alex Koopmeiners i tisdags. Foto. JÖRGEN WÅGER

För egen del har han när det gäller poäng producerat fyra mål och lika många assist.

– Det har väl gått skapligt, lite upp och ner både för mig och laget i de matcher jag varit med. Vi borde haft med oss någon mer poäng, summerar han sina första fem matcher i det kvaljagande laget.

Åtta poäng på fem matcher är ett bra snitt, men mindre smickrande är antalet utvisningsminuter. Bara i den senaste matchen noterades Sonny för 29 minuter, fördelade på 2×2, 1×5 samt 1×20 minuter.

I sin andra match, hemma mot Smedjebacken lyckades han snacka till sig 20 minuter efter matchen.

– Jag diskuterade med domaren efteråt och sa väl nåt olämpligt…

Totalt har Karlsson fått ihop 57 minuter på de här inte ens fem hela matcher, då han mot Alfta tvingades lämna isen 16 minuter in i andra perioden efter sitt matchstraff.

Trots att han spelat drygt tio matcher färre än de flesta, placerar han sig på sjätte plats i utvisningsligan.

– Jag som aldrig annars brukar bli utvisad, nu har jag i matcherna med Orsa fått ihop ”lika mycket” som under hela min karriär.

Kollar man på antalet minuter så snittar den gode Karlsson 11.40 minuter per match. Det är mer än dubbla tiden jämfört med ”ledaren” av utvisningsligan.

Fagerstas Casper Sandström toppar busligan med sina 90 minuter på botbänken, det fördelat på 17 matcher. Det ger ett snitt på 5.29 minuter, vilket alltså är mindre än hälften jämfört med Sonny Karlsson.

Om man tittar tillbaka på Sonnys karriär, så får man gå tillbaka till säsongen 2011/12 för att hitta liknande antal utvisningsminuter. Då fick han i Mora IK:s J20-lag ihop 55 minuter, men det var på 42 matcher.

Han spelade även för IFK Ore (div 1) den säsongen, fyra matcher som gav fyra minuter på botbänken, vilket ger totalt 59 minuter den säsongen.

Vi kan också tillägga att under ovan nämnda säsong (11/12) så gjorde Sonny Karlsson sina första allsvenska matcher i Moratröjan. Fyra A-lagsmatcher står han noterad för den säsongen, men där klarade han sig från utvisningsminuter.

Det är så Sonny vill se sig själv, som den snälle Karlsson.

– Jag brukar sällan vara utvisad, poängterar han.

Vad har hänt i Orsa IK då, du verkar inte komma överens med domarna på den här nivån, eller vad är förklaringen?

– Jag vet faktiskt inte vad det beror på, det är nog mest tillfälligheter, menar OIK-förvärvet från Malung.

Från fredagskvällens omgång kan vi nämna ett annat toppmöte; Serieledande Hallstahammar tar emot fjärdeplacerade Fagersta.

Med tanke på Hallstahammars bottennapp mot jumbon Lindefallet, kanske Fagersta kan ordna så att tabelltoppen blir än mer jämn. OIK har sju poäng ner till fyran Fagersta, som är precis under strecket som innebär kval mot division 1.

Bilden längst upp. Sonny Karlsson från mötet mot Alfta i tisdags, så länge han fick vara med. Han åkte på matchstraff och det innebär automatiskt en match avstängning, men det kan bli fler. Orsa IK har dock lämnat in en protest mot avstängningen, som man tycker var allt för hård och att det får räcka med en match. Foto. JÖRGEN WÅGER

Läs även:

Dela sidan:
Annonser:
Orsasjön 250 x 149
Brottsofferjouren
Plåt-Sven

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360