Stabilt första SM-lopp av Södersten

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Under onsdagen inleddes SM på längdskidor i Sundsvall.

Orsa SK:s Daniel Södersten svarade för ett bra lopp, slog över halva startfältet och åkte in på 51:a plats.

SM-gulden på 15 respektive 10 kilometer klassiskt gick till Calle Halfvarsson och Ebba Andersson.

Båda SM-vinnarna stod i en klass för sig och för Daniels del blev det en kamp mitt i fältet. 23-åringen i den röda Orsa SK-dressen var 4.54 minuter efter förre Moraåkaren guld-Calle, numera tävlandes för Sågmyra SK.

Med tiden 46.06 kämpade sig Södersten i mål på 51:a bästa tid av totalt 112 åkare som tog sig i mål efter 15 krävande kilometer.

– Det här var ett steg framåt jämfört med loppet i Falun för 1,5 vecka sedan. Då var det också 15 kilometer klassiskt, men i dag kändes det mycket bättre.

Att det är en krävande SM-bana som Södra Berget i Sundsvall bjuder på, intygar Daniel.

– Det är en tuff bana, men jag öppnade kontrollerat. Jag försökte hitta en skön känsla och jobba mig in i loppet.

Det är en hel del backar att kämpa sig uppför och där tappade Södersten tid.

– Jag har inte den rätta tekniken och styrkan när jag saxar uppför, men jag tycker ändå jag kunde driva på bra.

Daniel var också nöjd med skidorna som pappa Tomas Nilsson vallat.

– Jag hade bra skidor och det är pappas förtjänst, berömmer Daniel sin personlige vallare.

Torsdagen är stafettdag, men tyvärr har Orsa SK inget lag med där. Fredagen är vilodag för skidåkarna, sedan blir det sprint på lördag, Söderstens favoritdisciplin.

– Jag hade inte så jättehöga förväntningar inför dagens lopp, utan det här var mer att få en genomkörare inför sprinten. Det kändes bra i dag och nu ser jag fram emot sprintskejten.

Calle Halfvarsson har haft problem med sjukdom stora delar av säsongen, men under 15 kilometersloppet i Sundsvall började man se en gryende VM-form. Han vann med hela 47 sekunder före Daniel Rickardsson och ytterligare åtta sekunder efter kom Jens Burman.

– Jag ville ta det ganska lugnt i början för att komma in i loppet, men det kändes heller inte bra i början, sa guld-Calle till SVT.

Men när han väl fick igång motorn, så ökade Halfvarsson tempot och vann tämligen ohotad.

– Jag åkte om en kille och då sa han: ”Jag får gratulera till guldet”, då förstod jag att jag skulle vinna, se en leende Calle.

– Formen är på uppåtgående, konstaterade SM-vinnaren med tanke på VM som drar igång om tre veckor.

Vi kan också nämna att IFK Mora SK fick två åkare strax utanför pallen. Eric Rosjö och Jonas Eriksson kom fyra och femma, 1.07 respektive 1.17 från guldet. Rosjö hade 12 sekunder upp till pallen.

Om Halfvarsson vann klart, så var Ebba Andersson helt överlägsen bland damerna. Men Charlotte Kalla då, tänker ni, var inte hon med? Jo, men hon blev slagen med närmare 1.10 efter överlägsna Ebba.

– Jag hade en bra känsla och kom ganska fort in i åkningen. Tekniken kändes bra samtidigt som jag hade väldigt bra skidor. Jag kände mig pigg i stort sett hela loppet, så jag är jättenöjd, sa framtidslöftet Ebba till SVT.

Charlotte Kalla hade annars sju raka segrar i SM på den här distansen, men fick nu alltså rejält med stryk av Ebba Andersson, som redan ser ut att ha tagit över tronen från Kalla som svensk skiddrottning,

Evelina Settlin tog bronset medan IFK Moras Anna Dyvik åkte in på en fin fjärde plats, en placering som Dyvik delade med Maria Nordström. Duon hade långt upp till bronset.

Det är tio år sedan SM-veckan infördes i samarbete med SVT. Många olika idrotter avgörs och enormt många medaljer ska delas ut i Sundsvall de kommande dagarna.

– Det finns mycket att se på. Vi bor nära där de kör stadioncross (snöskoter), kanske vi ska kika på det, funderade Daniel om hur han och ”vallapappan” ska fördriva tiden i väntan på lördagens sprint.

Bilden. Orsaåkaren Daniel Södersten blev 51:a i onsdagens inledande distans, 15 kilometer klassiskt, under SM-veckan i Sundsvall. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Orsasjön 250 x 149
Orsa pingis 2
Brottsofferjouren

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360