Stark klättring i Björnjakten av Södersten

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

 Daniel Södersten avslutade bra och hade åttonde bästa tid under söndagen när Björnjakten kördes i Älvdalen.

Tyvärr förstörde nysnön som föll under lördagen en framskjuten placering för Orsaåkaren.

23-åringen avslutade starkt och körde upp sig från en 16:e till en slutlig 11:e plats.

Annars var det Ida Olaspers som resultatmässigt blev främste Orsaåkare. Hon slutade på sjätte plats i D17-18. Ida åkte in som fyra under lördagens skejt, men hade häng på pallplatserna inför söndagens avslutande jaktstart. Olaspers hade 9 sekunder upp till tredjeplats och 17 upp till tvåan inför den klassiska avslutningen. Den 17-åriga Furudalstjejen, som tävlar för Orsa SK, hade dock en jobbig söndag och tappade två placeringar.

– Det var väldigt löst i en del backar i går och det var lite svårt att åka. I dag var det bättre förhållanden, men kroppen ville inte riktigt som jag ville. Trött är nog de slutgiltiga svaret, sammanfattade Ida sin helg i Älvdalen.

Åt Linn Tapani, Jukkasjärvi IF, fanns det inte mycket att göra. Hon hade närmare två minuters ledning till tvåan i D17-18 efter förstas dagens skejt 5 kilometer. En ledning som hon förstås inte släppte. Efter söndagens 5 kilometer klassiskt blev segermarginalen till tvåan Hannah Forsman, Valbo, närmare sex minuter.

Här ser vi Ida Olaspers under söndagens klassiska åkning. Hon körde in som fyra första dagen och slutade sexa totalt. Foto: GUNILLA SÖDERSTEN

Det snöade kraftigt inte bara i Orsa under lördagen, även Älvdalen fick sin beskärda del. Det i sin tur ställde till det för Orsa SK:s ende åkare i herrarnas elitklass.

– Det snöade under hela loppet, vilket gjorde det väldigt löst i spåret och det är inte mitt före. Jag åker mer explosivt och behöver ett hårdare underlag, sa Daniel om lördagens skejtlopp över 10 kilometer.

Södersten kämpade sig i mål på en 16:e plats första dagen, 2.16 efter ledande Gustaf Berglund, IFK Mora.

– Det var svårt och jag fick mest försöka hålla balansen i det lösa föret.

Desto bättre gick det dag två, när Björnjakten skulle avgöras. Det var tätt mellan sekunderna både neråt och uppåt för Daniel. Tom Fahlén, Landsbro, startade 13 sekunder efter Orsaåkaren, men kom ikapp ungefär halvvägs av de fyra 2,5-kilometersvarven som skulle avverkas.

– Jag fick bra draghjälp av Tom. Sedan kom vi ikapp Adam Steen (Axa SC) och vi tre höll ihop och plockade placeringar.

När upploppet närmade sig, tackade Södersten för draghjälpen och drog ifrån sitt sällskap.

– Jag fick en bra sista kurva, sa Daniel.

Han var nöjd med andra dagens klassiska åkning, trots att han egentligen gillar skejt bäst, men det var som sagt alldeles för löst när skejtdelen kördes.

– Jag vill ge ”cred” till Marcus Laggar som fixat bra skidor till mig. Ja, även pappa (Tomas Nilsson) som var med och toppade vallningen, kan få lite ”cred”, sa en tacksam Södersten.

Han klättrade från 16:e upp till en slutlig 11:e plats och det med söndagens åttonde bästa tid.

– Det gick betydligt bättre i dag, konstaterade Orsaåkaren om Björnjaktens avslutningsdag.

Tilläggas kan att han inte tappade så mycket på täten dag två. Förre landslagsåkaren i traditionell åkning, men som numera satsar på långlopp, Dala-Flodas Jens Eriksson, segrade i elitklassen. Han låg ”bara” på sjätte plats efter skejtdelen, men visade vilken stark klassisk åkare han är.

Eriksson tog in de 39 sekunder han var efter ledande Berglund, han jagade ikapp de framförvarande och vann med dryga sekunden före Gabriel Thorn, SK Bore. Trea blev Oscar Persson, även han tävlandes för SK Bore.

Om någon undrar vilken placering ledaren från första dagen, Gustaf Berglund, kom på, så valde han att avstå söndagens jaktstart.

Damklassen vanns av hemmaåkaren Magdalena Olsson. Älvdalsåkaren var hela 1.34 före IFK Moras Helene Söderlund i tävlingen som Charlotte Kalla vann för ett antal år sedan.

Där kan vi även nämna Åsarnas Josefina Sundman, som klättrade från sjätte plats upp till en slutlig fjärde.

– Jag lärde känna henne då jag gick på skidgymnasiet i Åsarna. Vi har hjälpt Josefina, som är från Finland, med skidorna i helgen, berättade Daniel Södersten.

Sundman var 2.23 efter segrande Magdalena Olsson.

Bilden längst upp. Daniel Södersten hade inte så här fina förhållanden i Älvdalen när han körde skejt. Bilden är från Bruksvallarna för några veckor sedan. Arkivfoto: MIRELLE STRANDBERG

Samtliga resultat i Björnjakten hittar ni på den här länken: http://www.alvdalensif.se/globalassets/alvdalens-if-sk—skidor-bjornjakten/dokument/resultatlista-dag-2-bjornjakten-181209.pdf

Dela sidan:
Annonser:
Brottsofferjouren
LG Köpman vent
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin