Stjärnbacken först ut att förlänga

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Först ut att förlänga med Orsa IK.

Hockeytvåans kanske främsta back; Jonas Westman.

– Jag vill vara med och avsluta det vi påbörjade förra säsongen.

28-åringen från Vika, utanför Mora, återvände förra våren hem igen efter sex säsonger i vårt västra grannland. Sista säsongen med Ringerike spelade han i den norska högstaligan.

När han lämnade Norge, hade Westman förhoppningar att återvända till den klubb han representerade innan han drog västerut. Sista säsongen i Mora IK, 2011/12, var han lagkapten i J20-laget och han fick även dra på sig A-lagströjan tre gånger under den säsongen.

Den hoppades han få dra på sig igen.

– Jag pratade med Mora på sommaren och berättade att jag skulle flytta hem igen. De sa att de skulle höra av sig, men jag hörde aldrig något.

I stället hörde Orsa IK av sig. Westman ville fortsätta spela hockey samtidigt som han påbörjade en utbildning till fastighetsingenjör och tackade ja till division 2-nykomlingen.

Där gjorde han stor succé och blev en väldigt viktig kugge i det OIK som tillhörde topp tre under hela säsongen och som nådde såväl play off som kvalserien.

Den målfarlige backen var faktiskt Orsas främste målskytt under serien tillsammans med en annan före detta Moraspelare; Sonny Karlsson, med 13 fullträffar.

Jonas var också hela Hockeytvåans målgladaste back tillsammans med Söderhamns/Ljusnes Brandon Cercone, men OIK-backen noterade sina mål på 25 matcher medan Cercone behövde ytterligare fyra matcher för att komma upp i 13 fullträffar.

En vanlig syn förra säsongen, en glad Jonas Westman, som här är på väg att gratuleras för ett av sina mål av Anton Melin. Foto JÖRGEN WÅGER

Westman blev trea i Orsas interna poängliga (30p) och kom även på tredje plats i Hockeytvåans poängliga för backar under grundserien med sina 13 mål och 17 assist. Han hade en poäng upp till andraplatsen och sex poäng upp till tvåans poängstarkaste back.

Det var bara Jonas Westman och Söderhamn/Ljusnes Hampus Malm (26 matcher, 9+27= 36p) som snittade över en poäng per match bland backarna.

I play off och kvalet snittade han sedan nästan två poäng, via två mål och fem assist, på de fyra matcher som hann spelas innan säsongen blåstes av för gott.

Det här gick förstås inte obemärkt förbi och uppgifter gjorde gällande att ett krisande Mora IK under hösten blev intresserad av den skridskoskicklige och poängstarke backen.

– Jo, jag vet att det snackades om att de skulle kika på mig, men jag hörde aldrig något från Mora.

– Nog känner jag väl att jag har det i mig. Jag spelade ju i högsta norska ligan i fjol och de bästa lagen där håller allsvensk klass, så man skulle kanske fått chansen att visa upp sig, funderar Jonas på frågan om han inte borde lira i en högre serie än division 2.

Men desto mer tacksam är Orsa IK som får behålla sin stjärnback.

– Jag spelar på här, så får vi se vad som händer, säger Westman om framtiden.

Och Jonas poängterar att han trivs i föreningen.

– Orsa har mycket bra på gång, man vill framåt. Jag har också hört att det är spelare som vill hit, men jag vet inga namn, och det är riktigt kul för klubben.

Westman framhåller lagsammanhållningen som en viktig faktor varför han blir kvar, trots att det säkerligen fanns intresse från ett division 1-lag inte allt för långt från hemorten Mora.

– Det är bra killar i laget och vi har roligt tillsammans på en lagom seriös nivå.

I våras var Orsa IK på väg mot något historiskt, men coronapandemin satte abrupt stopp för en annars fantastiskt säsong.

– Vi gjorde det jäkligt bra, synd bara att det blev som det blev. Men vi får se till att avsluta det vi påbörjade. Vi får toppa det här och gå hela vägen kommande säsong, säger backgiganten Jonas Westman.

Bilden längst upp. Jonas Westman svarade för totalt 15 mål och 22 assist, 37 poäng, på sina 29 matcher i OIK-tröjan förra säsongen. Han var inte bara bäst i Orsa IK, 28-åringen var en av Hockeytvåans bästa backar och den målgladaste. Foto. JÖRGEN WÅGER

Läs även:

Dela sidan:
Annonser:
Orsa pingis 2
Plåt-Sven
LG Köpman vent

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin