Stökigt när OIK J18 förlorade

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Toppmöte, bra spel och heta känslor.

Det var några ingredienser när Orsa IK tog emot Malungs IF i J18-seriens division 1.

Matchen slutade med bortaseger 6-3 och ett slagsmål efter slutsignal.

– Känslorna rann över, konstaterade hemmatränaren Tony Pettersson när de båda lagens ledare fick lov att gå ut på isen för att sära de spelare i de båda lagen som rök ihop.

Det hela lugnade ändå ner sig ganska snabbt, men domarna skickade in OIK-killarna till omklädningsrummet och spelarna fick aldrig tacka varandra, som brukligt är annars.

– Killarna var frustrerade över domarinsatsen och när sedan Malung började håna, då rann det över. Men båda lagen var nog lika goda kålsupare där, menade Pettersson.

Med fem minuter kvar låg OIK under med två mål, men en stark spurt hade sånär gett poäng.

Hemmalaget hade också en kvitteringspuck inne till 4-4, med 3.39 kvar av ordinarie tid, men som dömdes bort på grund av spelare i målgården.

Lucas Salo, till höger, har här reducerat till 3-4 och först fram att gratulera är Oscar Ljudén. Foto. JÖRGEN WÅGER

– Jag har kikat på målet efteråt på video, spelaren är inte i närheten av målgården. Jag visade också filmen för domaren och han sa att bedömningen var diskutabel och att han kanske borde godkänt målet.

– I stället för kvittering, fick vi Hyttegård utvisad för abuse. Det var darrigt hos Malung i det läget och jag är ganska övertygad om att vi hade fått in ytterligare en puck om domaren godkänt 4-4, så det känns riktigt surt att förlora en sån här match.

Annars fick OIK en fin start på matchen. Åtminstone målmässigt.

Lucas  Salo satte 1-0 och fyra minuter senare, strax innan första paus, såg Marcus Hyttegård-Råstbjär till att hemmaspelarna kunde gå till vila med en tvåmålsledning.

– Men första perioden var inte bra från vår sida. Att vi hade 2-0 får vi helt och hållet tacka Rytter för.

OIK-målvakten Oskar Rytter stoppade Malungs samtliga tio skott i första perioden och höll hemmalaget kvar i matchen, erkände Pettersson.

Lucas Salo, till vänster, sätter pucken på utsidan av nätet i stället för i, efter en ”macka” från Marcus ”Mackan” Hyttegård-Råstbjär när OIK-duon kom ensamma med Malungsmålvakten Sebastian Blomerus. Där borde det ha blivit mål. Foto. JÖRGEN WÅGER

– Men sedan blev det två jämnare perioder. Jag tycker att vi hade de vassaste lägena, men vi får inte dit pucken.

Det visades inte minst när OIK fick ett läge två spelare ensamma mot Malungsmålvakten, men ändå lyckades man inte få in pucken. Den chansen dök faktiskt upp när hemmalaget var en man mindre.

– Vi fick ju lov att göra mål och sa att vi skulle chocka Malung och gå på kontring, trots att vi hade en utvisad.

Mål där och det hade betytt 3-4. Nu kom 3-4 lite senare, genom Lucas Salo.

Och så kom 4-4, regelrätt visade filmsekvensen, enligt OIK:s ledarstab, men som dömdes bort då domaren menade att det var en hemmaspelare i målgården.

Inte nog med det bortdömda målet, så åkte Marcus Hyttegård-Råstbjär ut för snack.

Orsa IK skapade många lägen framför Malungskassen, här är det Erik Eriksson som är framme och styr. Foto. JÖRGEN WÅGER

– Jag sa åt domaren att det var dåligt att alla tre (domare) missar när målvakten slår Kevin (Dufva) mellan benen, men när det är offside i målgården, sånt kan de ta. Det var ju inte ens offside, så det känns surt.

I stället för kvittering, kunde Malung avgöra tillställningen via två mål i tom kasse.

Att det urartade vid slutsignal berodde på en hel del som byggts upp under matchen, inte minst spearingen som Dufva åkte på.

– Där borde deras målvakt fått matchstraff. Målvakten ”stod på huvudet”, han var deras bästa spelare, och det hade inte varit bra för Malung om de tappat honom, sa Pettersson.

Malungsmålvakten Sebastian Blomerus som spelade på dispens.

– Man får ha två överåriga utespelare och en överårig målvakt. Den här killen är 01:a och riktigt duktig. De tog väl med honom för att ha större chans att vinna över oss, en taktik som lyckades, konstaterade OIK-coachen.

Tony Pettersson, skymd bakom domaren, fick gå ut på isen för att kyla sina spelare efter slutsignal. Även Malungstränaren, till vänster, var ute och medlade. Foto. JÖRGEN WÅGER

Det var med blandade känslor som Tony Pettersson och tränarkollegan Jörgen Ek sammanfattade toppmötet.

– Vi gjorde en helt okej match, men borde ha tagit vara på våra lägen bättre.

– Jag och Jörgen är besvikna att vi förlorade, men samtidigt var det en väldigt kul match. Malung är ett duktigt lag och det är såna här tuffa matcher man vill ha.

– Men jag tycker vi borde kunnat jobba lite hårdare. Så som vi gjorde i slutet av matchen, så ska vi jobba i 60 minuter. Malung jobbade lite hårdare än oss och var jämnare, det avgjorde, analyserade Pettersson.

Tidigare serieledaren Hilles match blev inställd under söndagen. Därför gick Malung upp i serietopp tack vare de tre poängen i Orsa ishall. MIF har 25 poäng, Hille 23 och på tredje plats har vi Orsa med 21 poäng på tio matcher.

Kommande söndag (8/12) väntar för OIK tabellfemman Borlänge HF på bortais. Borlänge är två poäng bakom OIK.

Bilden längst upp. Det blev en stökig avslutning i mötet mellan Orsa IK-Malungs IF i J18-seriens toppmöte. Foto. JÖRGEN WÅGER

J18 division 1 A-B

Orsa IK-Malungs IF

3-6 (2-0, 0-2, 1-4)

Orsas mål: 1-0 Lucas Salo (Gustav Olsson, Marcus Hyttegård-Råstbjär), 2-0 Marcus Hyttegård-Råstbjär, 3-4 Lucas Salo (Gustav Olsson).

Skott: 33-27 (10-10, 9-10, 14-7).

Utvisningar; OIK: 5×2, 1×10. MIF: 4×2.

Domare: Martin Kaba.

Publik: 65.

Wille Sonnerstedt kvitterar tiondelen senare efter att bilden togs till 4-4, ett mål som dock blev bortdömt. Helt felaktigt, enligt OIK-ledningen. Foto. JÖRGEN WÅGER

Bråk och stök efter slutsignalen. Foto. JÖRGEN WÅGER

Orsa IK:s J18-lag föll tungt i ettans toppmöte i juniorserien. Foto. JÖRGEN WÅGER

Oskar Rytter var genom ett duktigt målvaktsspel högst bidragande till att OIK kunde leda med 2-0 efter första perioden. Hemmalaget blev sedan bättre spelmässigt, men Malung var mer effektivt och vann toppmötet i Orsa ishall med 6-3. Foto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
LG Köpman vent
Brottsofferjouren

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin