Tävlingsdebut i Siljanspiruetten

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

I lördags genomförde Orsa KK föreningens traditionella Siljanspiruetten.

75 deltagare från nio klubbar hade samlats i Orsa ishall.

Framför allt fick hemmaåkarna visa upp sig för sina nära och kära.

Många från Orsa Konståkningsklubb har gjort sina första tävlingsskär i just Siljanspiruetten, som arrangerats i ungefär ett kvarts sekel.

– Jag själv gjorde min tävlingsdebut redan 1998, så i minst 22 år har vi anordnat tävlingen, berättar en av klubbens mest rutinerade instruktörer; Carolina Koskinen.

Siljanspiruetten är en så kallad stjärntävling, vilket är det första steget när man känner sig mogen att visa upp sig för domare och publik.

Den här upplagan gjorde Molly-My Lyttbacka och Signe Lewenhaupt sin tävlingsdebut.

– Stjärntävling är främst för åkare som nyligen börjat tävla och flertalet klasser får därför ingen placering utan enbart en individuell bedömning.

Här har vi sex av Orsa KK:s tävlingsåkare från Siljanspiruetten. Från vänster; Felicia Andersson Rosell, Stina Lindström, Elin Gezelius, Siri Sund, Molly-My Lyttbacka och Lisa Mitazaki. Foto. ORSA KK

– I De klasser där åkarna klarat fler kunskapstest får hälften av deltagarna placering medan andra halvan får delad placering, fortsätter Carolina.

När det gäller de som åkte för placering så kan vi bland arrangörsklubben nämna Sarah Feller, som vann klassen juniorer stjärnklass 1.

Klasseger blev det även för Elin Gezelius i ungdom b15 1.

Tyra Gravsjö kom på en tredje plats i ungdom 15 1 och samma placering blev det för Lisa Mitazaki, som delad trea i sin klass och Stina Lindström kom på delad femte plats.

– Resterande åkare tävlade alltså inte i en klass med placering, men redan till nästa tävling kommer Siri Sund att byta till en högre tävlingsklass och få placering då hon klarat två kunskapstest.

Flera av tjejerna firade ett år som tävlingsåkare och gjorde bra prestationer.

Svea Gravsjö, Orsa KK, i klassen miniorer. Foto. JÖRGEN WÅGER

– Orsa Konståkningsklubbs hejaklack kämpade också på hela dagen och vi avslutade med att heja på Louise Maklin, Emelie Franzén, Ebba Lundin, Agnes Svennar, Alma Wallin och Zindra Ljungkvist som åkte en slinga uppvisning.

Slinga uppvisning är en försmak till tävling där åkarna får träna på att åka ett koreograferat program inför publik och Orsaåkarna fick välja om de ville åka programmet själva eller två och två den här gången.

Carolina Koskinen och övriga i Orsa KK kan lägga ännu en upplaga av Siljanspiruetten till handlingarna och ta sikte på nästa år. Då är det säkert ytterligare några som gör tävlingsdebut på hemmais.

Och konståkningsklubben gör sitt för att få fram fler talanger och välkomnar de som är sugen att testa på.

– Vår skridskoskola har startat igen på tisdagar klockan 17-18 och vi kommer även att starta en vuxengrupp igen lite senare under våren, berättar Carolina.

Vi kan till sist nämna att det var 25-talet fler åkare i Siljanspiruetten den här upplagan jämfört med fjolårets tävling, en ökning som förstås gläder arrangörsklubben extra mycket.

Bilden längst upp. Signe Lewenhaupt från arrangörsklubben gjorde tävlingsdebut i Siljanspiruetten. Foto. JÖRGEN WÅGER

Signe Lewenhaupt Orsa KK. Foto. JÖRGEN WÅGER

Svea Gravsjö, Orsa KK. Foto. JÖRGEN WÅGER

Kea-Elisabeth Mason, Bollnäs KK, bjuder här på ett hopp. Foto. JÖRGEN WÅGER

Ida Holmström Leksands IF KK. Foto. JÖRGEN WÅGER

Maja Ullvén, Borlänge KK, bjuder här på en snurr. Foto. JÖRGEN WÅGER

Ingrid Gunnarsson, Gävle KK. Foto. JÖRGEN WÅGER

Publik i Orsa ishall under Siljanspiruetten 2020. Foto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Orsasjön 250 x 149
Orsa pingis 2
Brottsofferjouren

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360