Timbersports en perfekt present

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Om man inte vet vad man ska ge bort i present till någon som fyller år.

Eller bara vill vara snäll mot en person som förtjänar det, vad gör man då?

Då kan man alltid be bort en upplevelse.

Peter Eriksson, från Borås, fick en nybörjarkurs i Timbersports.

Svenska landslaget i Timbersports har sitt säte i en lokal på Born i Orsa, som förbundskaptenen från Bergkarlås, Hans-Ove Hansson, äger.

Förutom att drilla sina landslagskillar, där samtliga är från Dalarna med Ferry Svan i spetsen (sjua på VM senast), så anordnar Hans-Ove nybörjarkurser för att locka in fler till sporten som är på frammarsch här i Sverige.

Orsasajten besökte ett nybörjarläger innan alla restriktioner angående coronapandemin trädde i kraft. En av alla glada och kämpande nybörjare var Peter Eriksson, som bor i Svenljunga utanför Borås.

– För 5-6 år sedan såg jag en uppvisning i Timbersports när jag besökte dansbandsveckan i Malung. Det var första gången jag kom i kontakt med sporten och jag tyckte det såg spännande ut, berättar han.

Här ser vi ett gäng från nybörjarhelgen i Timbersports. Från vänster; Emma Birgersson, juniorlandslagskillen från Orsa; Edvin Karlsson, Peter Eriksson, Tove Njåstad, Emil Hansson och Edvin Eldh Wasser. Foto. JÖRGEN WÅGER

Peter studerade tidigare på ett naturbruksgymnasium, han tog studenten 2011, och bara det visar att han har ett intresse för skog och de redskap man använder där.

– Efter uppvisningen i Malung har jag sett filmklipp med Timbersports och visst har man blivit sugen att testa.

– Jag visste också om att det arrangerades nybörjarkurser här i Orsa, men det är ju en bit att åka upp hit och dessutom har man fullt upp hemma med två små pojkar, som är fem år och cirka ett halvår gammal.

Så trots intresset slog Peter bort tankarna att åka upp till Dalarna.

Men Peters sambo och hans syster förstod att det här var verkligen något som han ville prova på.

– Jag fyller inte år eller så, men jag fick den här nybörjarhelgen i present ändå. Min sambo såg på Facebook om det här det här lägret och bokade in mig utan att jag visste om det.

Peter Eriksson väntar på sin tur. Foto. JÖRGEN WÅGER

Hans förväntningar om helgen i Orsa, verkade också infrias.

– Det var verkligen snällt av dem där hemma att låta mig åka och jag blev väldigt glad när jag fick veta att jag äntligen skulle få testa på Timbersports, säger Peter tacksamt.

Till saken hör att Peter Eriksson jobbar som arborist. För de som inte vet vad arborist gör, så är det en som jobbar högt upp i ett träd och som med motorsåg kapar bit för bit och jobbar sig neråt.

En arborist tar alltså hand om träd som inte går att fälla på ett mer traditionellt sätt. Att använda motorsåg var således ingen en ny bekantskap för Svenljungabon.

– Motorsåg, det funkar. Däremot är jag inte lika van med yxa. Det gäller ju verkligen att träffa rätt, vilket kan vara svårt, men det är riktigt kul.

Hans-Ove Hansson instruerar Eva Jonasson, PR-konsult från Sunne som bor i Göteborg. Foto. JÖRGEN WÅGER

Hans-Ove Hansson går runt och ger deltagarna tydliga instruktioner. Det är inga vanliga ”leksaker” som man håller i nävarna. Det är otroligt viktigt att man gör rätt, så att det inte händer någon olycka. Deltagarna har också rejäla skor och skydd som täcker benen.

– Inom Timbersports går säkerheten alltid först och det är av yttersta vikt att man kan hantera utrustningen korrekt. Genom att lära ut sporten på ett bra sätt kan vi kontrollera att utövarna har ett högt säkerhetstänk och respekt för utrustningen, poängterar Hans-Ove.

Med på det här lägret var en salig blandning med folk som ville lära sig allt om Timbersports, från 16-årige Edvin Eldh Wasser till socialchefen från Grängesberg, Camilla Hofström.

16-årige Edvin Eldh Wasser testar sågen, något han gjort förut. Foto. JÖRGEN WÅGER

Camilla är för övrigt inte ensam tjej under detta tvådagarsläger.

– Det är faktiskt flest tjejer med och det är första gången som vi haft det under våra läger.

– Vi har förhoppningar att få fler tjejer att börja med Timbersports och att vi i Nordiska Mästerskapen kan få till en damklass, berättar pressansvarige Emma Birgersson och Johanna Enghage.

Tove Njåstad, numera boende i Falun, men från Karlskrona och med norskt påbrå. Foto. JÖRGEN WÅGER

En annan av tjejerna under lägerhelgen var Tove Njåstad. En 24-åring med norsk påbrå (pappas sida), som tidigare bott i Karlskrona, men som numera är kulla, då hon bor i Falun.

– Förra året tog jag motorsågskort. Jag har fällt lite träd på tomten och gillar det, säger hon om sin erfarenhet.

– Jag har sett filmklipp från VM och när jag såg att de skulle ha en nybörjarkurs här, så tänkte jag att det där måste jag bara vara med på, berättar Tove hur hon lockades in i Timbersportsvärlden.

För Orsasonen Edvin Eldh Wasser är Timbersports inget nytt och redan i fjol fick han chansen att träna med landslaget, så kanske har vi en framtida landslagsman från Orsa i 16-åringen.

Orsa har för övrigt en juniorlandslagskille; Edvin Karlsson, som var med under helgen som instruktör.

Emil Hansson är också landslagskille, som från att ha varit Sveriges bästa junior nu tagit steget in i A-landslaget. Den snart 19-årige Bergkarlåssonen tog JVM-brons i fjol och var med bland ”de stora pojkarna” när Sverige i november högg sig in på sjunde plats i lag-VM.

Han är med och instruerar när pappa Hans-Ove anordnar läger för nybörjare och även för de som är lite mer van att handskas med yxa och motorsåg och handsåg, de spektakulära grenarna som utgör Timbersports.

Camilla Hofström, från Grängesberg, laddar på för kung och fosterland. Foto. JÖRGEN WÅGER

Men nu är det som med allt annat i dessa coronatider, uppehåll på obestämd tid, det gäller såväl läger som tävlingar.

Det drabbar inte minst just Emil Hansson, som var kvalificerad till Timbersports World Trophy, som skulle ha avgjorts i Österrike i maj.

Alla inställda evenemang drabbar även Calle Svadling, Bjursås bidrag i landslaget. Han hade som ende svensk kvalat in till Champions Trophy, Timbersports motsvarighet till EM.

Någon gång kommer den här coronapandemin vara över och då kommer det säkerligen att anordnas fler nybörjarläger i lokalen som ligger efter Industrivägen på Born.

Bilden längst upp. Peter Eriksson hade ”suktat” efter att få testa på Timbersports och tack vare en snäll sambo och syster, så fick han göra det i Orsa. Här ser vi Peter med motorsågen, ett redskap han är van med i sitt yrke som arborist, men nu fick han såga från marken och inte högt uppe i ett träd. Foto. JÖRGEN WÅGER

Åsa Nordberg, från Sundbyberg hugger in. Lägg märke till benskydden. Foto. JÖRGEN WÅGER

Tove Njåstad skyddar som sig bör öronen från oljudet från motorsågen. Foto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Brottsofferjouren
LG Köpman vent
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin