Tog sig ur anorexin och blev elitlöpare

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Sofia Byhlinder var en gång skidtalangen från Orsa.

Nu 35 år gammal firar hon triumfer i löparspåret.

Förra helgen vann hon Idre Fjällmaraton innan dess Ultravasan 45.

Sofia satsade som ung på en skidkarriär och bar på den stora drömmen att någon gång få ta emot en lagerkrans då hon passerade under Vasaloppets måldevis.

För två veckor sedan fick hon så äntligen drömmen uppfylld, iförd IFK Moras dress.

Men inte med skidor på fötterna, som alla förstår, utan då Sofia segrade i Ultravasan 45 fick hon ta emot karriärens första segerkrans efter en tävling arrangerat av Vasaloppet.

– Jag ska f-n ha en krans nu, skriver Sofia på sin blogg om hur tankarna gick under loppet.

Och som Sofia vann. Hon hade sällskap i 15 kilometer, men i hela tre mil sprang hon själv och defilerade i mål som en klar segrare i damklassens 45 kilometer.

– Att ta rygg bakom Lisa Ring (slutade trea i Ultravsan 45) var ganska självklart för mig för att få igång löpningen och känna in dagens form. Lisa har banrekordet på 3.03 och från i år ett SM-guld i 100 km, varför hon har både fart och uthållighet som överstiger min, skriver Sofia på bloggen.

Men denna dag i fäders spår, rådde inte regerande svenske mästaren på tio mil på den forna elitskidåkerskan.

– Tiden på 3.09 är ingen supertid när banrekordet ligger på 3.03, men det är viktigt att tävla mot sig själv. Jag hade önskat en tid som var några minuter bättre, men är ändå nöjd med prestationen, summerar Sofia Ultravasan 45.

Tävlingen där hon för första gången fick ta emot en segerkrans efter att ha sprungit under måldevisen i Mora, det som hon längtat så hett efter, men i ”fel” idrott.

En vecka senare blev det en ny segerkrans då hon tog en ny klar seger, denna gång i Idre Fjällmaraton.

– Det här var betydligt tuffare än Ultravasan och de fem sista kilometerna var rejält tuffa, sa segrarinnan till Dalarnas Tidningar efter loppet.

Men trots sega ben sista halvmilen, var hon överlägsen på den 28 kilometer långa sträckan.

Det här var två av många fina lopp av Byhlinder den här säsongen.

Men det har inte alltid varit så lätt. I sin blogg berättar Sofia om sina tidigare problem med bland annat Anorexi och depression.

– När jag som 19-åring åkte in som sjua på Vasaloppet trodde jag att det var på just Vasaloppet som jag hade bäst chanser att få en krans.

Men det blev aldrig någon ”skidkrans” för Orsatjejen som numera bor i Falun med sin familj.

– Livet kom i vägen. Anorexi har förstört mycket som ungdom och junior, skriver hon öppenhjärtigt.

– När jag kommit ur det blev det en infektion av campylobakter som ledde till mångåriga problem med mage och ett tvärt slut på idrotten med depression som påföljd.

Hon skriver om den svåra omställningen som elitidrottare till att nästan inte göra någonting i motionsväg.

– Att gå från hård träning på 15 timmar i veckan till nästan obefintlig träning, är inte någon som den mänskliga kroppen är byggd för.

– Det konstanta endorfinpåslaget måste ”avgiftas” under flera år, men där människokroppen alltid kommer att ha ett stort behov av fysisk aktivitet.

Men ”livspendeln” svängde igen och från lovande skidåkare i sina unga år, har 35-åriga Sofia blivit en elitlöpare.

Hon beskriver glädjen över att ha ”hittat” löpningen och gjort det till sin livsstil.

– Löpning är lycka för mig och jag är så oändligt tacksam för att min kropp kan prestera det som den faktiskt gör även efter anorexi, depression, tre barn och att till vardags bolla hushållsarbete med jobb och idrott.

Det är en mycket gripande och intressant livsresa som Sofia berättar om på sin blogg. Många mår dåligt i dag, men det finns alltid ett ljus i slutet av tunneln, trots att det många gånger kan se mörkt ut.

Sofia Byhlinder tog sig ur tunneln och hittade lyckan i löpningen. Kanske hennes berättelse kan inspirera andra att göra en liknande resa.

De som vill följa Sofias fortsatta löparkarriär kan göra det på hennes blogg:

http://www.sofiabyhlinder.se/

Till sist kan vi nämna att Sofia bor på en minst sagt passande adress i Falun: Löparvägen.

Bara en sån sak.

Bilden längst upp. Här ser vi en bild från midsommarafton i år, då Sofia Byhlinder sprang in på tredje plats på 15 km i Orsakajt’n. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Orsabördiga Sofia Byhlinder, här näst sist i klungan (nummer 1459) från Orsakajt’n, där hon kom trea i damernas elitklass på 15 km. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Brottsofferjouren
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin