Tomt sänkte Vansbro med sina sju poäng

Jörgen Wåger Sport

Orsa vann programenligt borta mot Vansbro med 7-1. Inget konstigt i det.

Det anmärkningsvärda i matchen är att Markus Tomt svarade för sju poäng.

OIK:s lagkapten låg bakom gästernas fyra första mål och avslutade sedan med ett hat trick.

– Han är ju fantastisk, det vet vi ju om. Man kan skriva efter varje match att han är bäst, berömde Orsacoachen Linkan Lindkvist.

Nu var det här faktiskt inte första gången den här säsongen som Tomt noterade sju poäng i en och samma match. Den 30 november, borta mot IFK Ore, en klubb som OIK-kaptenen spelat division 1 för, svarade älvdalssonen för fyra mål och tre assist.

Men den gången vann Orsa med 13-5. Nu var Markus inblandat i samtliga sju mål som Orsa producerade.

– Ja, det kanske är lite unikt. Roligt att det blir lite poäng och spelar man bra så brukar de komma och det här var inte en så dum fredagkväll, konstaterade Tomt med ett skratt.

Annars var det faktiskt hemmalaget som tog ledningen efter tio minuters spel.

– Målet kom när de hade numerärt överläge, vi gick bort oss i vår box, analyserade Tomt

– Jag tycker vi började bra, sa Lindkvist, trots att hans lag hamnade i underläge.

Men det var bara i knappt två minuter som VAIK-fansen fick vädra en knall, sedan kvitterade Alexander Svensk.

I slutet av perioden gick Orsa fram till 4-1 genom mål av Timmy Hammargård (2) och Alexander Nissas. Assistpoäng till Tomt på samtliga fyra mål.

I mittperioden föll bara ett mål, Markus Tomt, förstås, och så avslutade Orsakaptenen sitt hat trick med två mål i sista och spikade slutresultatet 7-1.

En stolt OIK-coach, Lars-Göran Lindkvist, framför MIK-bussen, som Orsatruppen fick äran att åka i till bortamatchen i Vansbro. Foto: HANS LANS

– En stabil match, vi släppte inte till så mycket, analyserade Tomt.

Han fick medhåll av tränare Lindkvist. 7-1 var smickrande siffror för Vansbro, inte minst med tanke på att OIK vann skotten med 49-17.

– Vi skulle ha gjort 20 mål, men deras målvakt (Jesper Forsberg) räddade puckarna på alla möjliga konstiga sätt, berömde Lindkvist.

OIK-coachen berömde för övrigt hela Vansbro.

– De ska ha en eloge att de krigade på hela tiden.

I sitt eget lag har Lindkvist redan berömt 7-poängaren Markus Tomt.

– Sedan ska Mattias Mårten ha beröm, han går alltid i bräschen och peppar alla, en ledargestalt. Sedan har vi nyförvärvet Robin Gren, han har höjt statusen på backsidan rejält.

Orsa (39 poäng) är nu uppe i tredje raka segern, efter förlusten mot Häradsbygden (3-6) för en knapp månad sedan, och har nu vunnit 13 av 14 matcher i Dalatrean.

Häradsbygden behåller andraplatsen efter 9-3 borta mot Ore under fredagskvällen. Ludvika, som stod på samma poäng (27) inför den här omgången, skulle ha mött Kvarnsveden på bortaplan, men den matchen ställdes in på grund av sjukdom, står det att läsa på Swehockey.

Just Ludvika är Orsas nästa motståndare, hemma kommande fredag, 21 december.

– Då blir det tuffare än det var i kväll, tippade Markus Tomth.

Till sist måste vi berätta att Orsa IK åkte till Vansbro i Mora IK:s fina buss och som chaufför hade de MIK-chauffören och Orsabon Hans Lans.

– Ja, det var verkligen en fin buss vi fick åka i, det måste du skriva, sa en stolt OIK-tränare som har ett stort hjärta i just Mora IK.

Bilden längst upp. Markus Tomt var inblandad i samtliga sju mål borta mot Vansbro. Första fyra målen noterade han assistpoäng och så avslutade han den trevliga fredagkvällen med ett hat trick. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Dalatrean

Vansbro AIK-Orsa IK

1-7 (1-4, 0-1, 0-2)

Orsas mål: 1-1 Alexander Svensk, 1-2 Timmy Hammargård, 1-3 Timmy Hammargård, 1-4 Alexander Nissas, 1-5 Markus Tomt, 1-6 Markus Tomt, 1-7 Markus Tomt.

Skott: 17-49 (9-19, 4-15, 4-15).

Utvisningar, VAIK: 4×2, OIK: 3×2.

Domare: Zebastian Johansson.

Publik: 150.

Orsa IK fick äran att åka i Mora IK:s buss till bortamatchen i Vansbro. Foto: HANS LANS

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Brottsofferjouren
Plåt-Sven

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360