Orsa IK föll tungt mot Avesta

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Orsa IK fick en bra start på kvalet med seger mot Hofors i fredags.

När Avesta kom på besök blev det dock en tung förlust.

Gästerna vann med 4-3 över ett tröttkört hemmalag.

– Men det är inget jag vill skylla, absolut inte, menade OIK-tränaren Linkan Lindkvist när det gäller det faktum att hemmalaget körde med tre femmor medan Avesta hade ytterligare en femma att pumpa på med.

– Nu har vi satt oss i ett jäkla läge, tyckte Lindkvist efter förlusten.

Annars var det hemmalaget som började piggast. Efter åtta minuter drog Avesta på sig 2+2 minuter för hög klubba när Alftaförvärvet Martin Hellgren blev av med en tand i sammanstötningen med en Avestaspelare.

Det gick nästan hela utvisningsperioden innan Erik Gezelius lyckades få hål på gästernas målvakt Per Anderhag.

Avesta hann inte vara fulltaligt länge, innan nästa smäll kom. Gästernas Jakob Karlsson drog på sig matchstraff och sa något som inte uppskattades av domaren, varpå Orsa fick fem nya minuter i numerärt överläge.

Fem minuters överläge som inte hemmalaget lyckades utnyttja. Eller? Det var en puck som såg misstänkt ut att gå i mål, men domaren viftade bort det. Vi pratade med några på läktaren som var övertygad om att det var mål.

– Ja, var det mål det där tro? Det kändes som mål, men nån i båset sa att det inte var mål, fast det var så dov klang, så jag undrar om inte pucken var inne, funderade Lindkvist.

Orsasajten fångade också en bild på händelsen och nog ser det ut som att pucken är inne i målet.

– Jaha, men det är ändå för sent nu, konstaterade OIK-tränaren med en suck.

När Orsa inte kunde utnyttja nio minuters överläge bättre, där matchen avgjordes.

– Ja, visst var det så, menade också den besvikne OIK-coachen.

Det tog inte mer än 25 sekunder efter att Avesta blev fulltaligt, så kom kvitteringen, det efter att OIK alltså spelat närmare halva perioden med en man mer.

En riktig kalldusch, förstås. Som om inte det vore nog, kom även 1-2 bara halvminuten senare.

– Precis som mot Hofors började vi riktigt bra, men med facit i hand var det synd att vi fick de där numerära överlägena. Jag vetef-n vad som hände, men vi gick ner oss där.

Så här långt såg det bra ut för Orsa. Erik Gezelius, längst till vänster, har precis gjort 1-0 och gratuleras för sitt mål. Mattias Mårten och Anton Melin är först fram att gratulera. Foto: JÖRGEN WÅGER

Det var verkligen inte Orsas period första 20. Halva perioden i numerärt överläge, men underläge med 1-2. OIK hade dessutom tre ramträffar och så det här målet, som inte domarna uppfattade, men som troligtvis gick i mittstolpen inne i målet och studsade ut.

– Vi var riktigt nere i källaren efter första perioden, men jobbade som f-n för att komma tillbaka.

Det blev till att jaga för hemmalaget och fem minuter in i andra kom Joakim Jackson i ett friläge och visade vilken målskytt han är. Jackson har gjort mål i samtliga matcher sedan återkomsten till moderklubben.

Men efter 15.13 åkte OIK på ett rejält psykologiskt baklängesmål. Mitt i ett byte, bjöd man bort pucken och det blev fritt fram för Avesta.

– Det där målet var riktigt tungt. Då gick vi ner i källaren igen, menade Lindkvist.

Och det var nära att hemmalaget gick än djupare ner i källaren, för med bara en sekund kvar på matchklockan i andra perioden, träffade Avesta kryssribban.

2-4 där, så hade det nog varit riktigt god natt.

– Men vi sa inför tredje att vi ska jobba oss tillbaka in i matchen.

Avesta fick ändå det där 2-4-målet, som kom ganska tidigt i tredje.

Dock replikerade Orsa snabbt, när Anton Melin bara 47 sekunder efter gästernas fjärde mål, reducerade till 3-4.

OIK fick en ny chans i numerärt överläge i slutet av matchen, men den spelformen fungerade inte något vidare denna afton.

Med 1.20 kvar plockade Lindkvist ut målvakten Tim Nilsson i ett sista desperat försök att få till en förlängning. I stället för kvittering, skapade Avesta två jättelägen att avgöra i tom kasse, men missade de båda öppna lägena att stänga matchen.

Men hemmalaget hade inte ork att greppa chansen med en man mer och Avesta kunde, efter den snöpliga förlusten i kvalpremiären, med kniven mot strupen, ta en välbehövlig trepoängare.

Avesta har här kvitterat till 1-1. Foto: JÖRGEN WÅGER

– Vi bjöd på det här. De två första målet var bjudningar. Och så har vi det tredje målet…

– Jag tycker egentligen alla deras fyra mål var bjudningar från vår sida. Jag hade kunnat köpa om de gjort riktiga mål, men det är individuella misstag som knäcker oss. Det är inte ofta som motståndarna gör mål i ett flygande anfall, det hade jag kunnat köpa, men det är alldeles för enkla mål vi får emot oss.

– Vi var definitivt inte sämre än Avesta och var värd i alla fall en poäng. Vi skulle haft tre poäng mot Hofors och om vi hade vunnit här, så skulle vi haft sex poäng på de två första, då hade vi varit rejält i förarsätet och haft ett jäkla bra utgångsläge.

– Det grinade rejält emot i dag, men vi ger inte upp, absolut inte, poängterade Lindkvist.

Och det finns väl ingen anledning till det heller med en seger av två möjliga i inledningen av kvalserien. Nu väntar närmast dubbelmöte mot tabellettan Sandviken, med bortamatch nu på onsdag och retur hemma på fredag.

Det var en enda spelare som Linkan Lindkvist ville ge beröm efter förlusten mot Avesta: 16-årige pigge forwarden Marcus Hyttegård-Lindberg.

I söndagens sena match, vann Hofors efter förlängning mot Sandviken (6-5). Det innebär att Sandviken leder serien med fyra poäng efter två omgångar. Hofors och Avesta har tre poäng, medan Orsa är sist med två poäng. Ruskigt jämnt med andra ord.

Kvalserien A Hockeytvåan

Orsa IK-Avesta BK

3-4 ( 1-2, 1-1, 1-1)

Orsas mål: 1-0 Erik Gezelius, 2-2 Joakim Jackson, 3-4 Anton Melin.

Skott: 39-34 (14-11, 11-15, 14-8).

Utvisningar, OIK: 2×2. ABK: 6×2, 1×20, 1×5.

Publik: 205.

Domare: Per Kansell.

Här är 2-0 på väg, trodde nog många… Foto: JÖRGEN WÅGER

Och här är pucken inne och vänder, men något mål blev det inte. Det hade betytt 2-0 till Orsa om det godkänts, men domarna såg inte att pucken tog i mittstolpen. Allt gick så snabbt, så det var inte lätt att se. Till och med i hemmalagets bås, så sa nån att pucken tog i ribban. Foto: JÖRGEN WÅGER

Anton Melin har precis reducerat till 3-4 och skapat nerv i slutet av matchen. Foto: JÖRGEN WÅGER

Markus Tomt med fighting face. Foto: JÖRGEN WÅGER

Här får en OIK-are en tryckare i ryggen. Foto: JÖRGEN WÅGER

Det blev lite stökigt i slutet av matchen. Här lite bråk nära Tim Nilsson i OIK-kassen. Foto: JÖRGEN WÅGER

Orsa trycker på för en kvittering i slutet av matchen, men det blev förlust med 3-4. Foto: JÖRGEN WÅGER

Avesta BK gör här 2-3 i slutet av andra perioden, ett rejält bjudmål från hemmalaget. Foto: JÖRGEN WÅGER

Mattias Mårten i kamp med en Avestaspelare. Foto: JÖRGEN WÅGER

Martin Hellgren visar för domaren att han blivit av med en tand och att blodvite uppstod. Det resulterade i 4 minuters PP för Orsa, och då kom 1-0, men annars hade hemmalaget det svårt i numerärt överläge. Foto: JÖRGEN WÅGER

Orsa IK:s Mattias Mårten i en av många attacker. Foto: JÖRGEN WÅGER

Alftaförvärvet Martin Hellgren. Foto: JÖRGEN WÅGER

Marcus Hyttegård-Lindberg, Orsa IK:s 16-årige talang, var pigg hela matchen. Foto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Plåt-Sven
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin