Två nya vinnare i Orsamästerskapen

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Det blev två nya vinnare när Orsamästerskapen i tennis genomfördes för sjätte året.

Erik Helin vann singelklassen 2017 och hade en bekväm väg mot andra titeln i år.

I dubbeln segrade far och son; Mats och Axel Löfquist, från Västerås.

Loke Hallin hade två finalförluster i juniorklassen, nu blev det tredje gången gillt.

Det här var sjätte året i rad som Orsamästerskapen arrangerades vid grusbanorna bakom Bowlingen.

Det brukar alltid dyka upp någon långväga gäst och i år var det pappa Mats Löfquist som lirade med sonen Axel i dubbel plus att de båda även ställde upp i singelklassen.

– Vi har stuga i Stumsnäs utanför Rättvik och råkade se på Facebook att det var turnering här som vi blev sugna att vara med på, berättade pappa Mats.

Erik Helin (röd tröja) tappade bara två game mot Mats Löfquist, Västerås, i finalen. Tävlingsledaren Fredrik Larsson till höger nådde semifinal i singelturneringen. Foto. JÖRGEN WÅGER

Och det hade de ingen anledning att ångra. Far och son segrade i dubbelklassen och pappa Mats nådde dessutom singelfinalen.

Där fick sig dock Mats en tennislektion av Morabördige, men sedan många år i Qatar boende Erik Helin.

– Han var för duktig och när man möter en så bra spelare blir man tvungen att spela svårare än man klarar av, sa Mats efter 2-6, 0-6 i finalen.

Det var dock Mats som tog hem första gamet, men sedan trummade Helin på och Löfquist hann helt enkelt inte med när Erik ”bombade” på från baslinjen.

Erik Helin tog däremot sin andra titel i Orsamästerskapen. Den första kom 2017, efter finalseger mot Mattias Holmström. Därefter har det blivit två tuffa finalförluster mot antagonisten och kompisen från Mora; Niklas Sticko.

Sticko har problem med ett knä och ställde därför inte upp i singeln i år.

Mats Halvarsson in action under dubbelfinalen, som fick avbrytas då Halvarsson blev skadad. Foto. JÖRGEN WÅGER

Helin som under ett års tid längtat efter revansch efter två tuffa finalförluster. Han vann visserligen turneringen, men den riktiga nerven infann sig aldrig när Sticko inte fanns med i singelturneringen.

Att Erik tappade bara totalt fem game under sina tre matcher talar också sitt tydliga språk. Helin var nöjd med att ha tappat så få game, men nästa år hoppas vi alla på att Niklas Sticko är tillbaka i fysisk form så att publiken får se en rafflande och välspelad final, som det brukar bli när dessa båda herrar är på centercourten.

Efter singelfinalen sparrade Erik mot lillasyster Sara Helin, som var där för att heja fram brorsan mot titeln i Orsamästerskapen. Sara, som tidigare representerat Kais Mora och som har SM-guld med Pixbo och även VM-guld från 2015 i en helt annat sport, visade sig även ha talang för tennis.

– Innebandy? Jag har hela tiden sagt att syrran satsat på fel idrott, sa Erik med ett skratt när lillasyster drev honom från hörn till hörn med fina grundslag i brorsans sport.

Perra Finsén med en forehand under dubbelfinalen i Orsamästerskapen. Foto. JÖRGEN WÅGER

Rutinerade Mats Halvarsson och Perra Finsén, över 130 år tillsammans, var i final för tredje året i rad. De vann första året, men fick i fjolårets dubbelfinal ge sig mot far och son; Niklas Sticko och Robin Kristoffersson.

I år var man ute efter att ta tillbaka titeln, allra helst som titelförsvararna Sticko/Kristoffersson åkte ut i två raka mot far och son-paret från Västerås.

Halvarsson/Finsén, från Rättvik/Mora, började också klart bäst mot Mats och Axel Löfquist. Far och son Löfquist hade stora problem i första set, som Halvarsson/Finsén bekvämt tog med 6-2.

Men tennis är en härlig sport, så till vida att det inte spelar någon roll hur mycket stryk man får i ett set. Vinner man ett jämnt andra set, så är det ändå helt lika.

Det var precis vad som hände.

Löfquists skärpte till spelet i andra och gick upp till ledning med 4-1.

Axel Löfquist blandade och gav både i singel och i dubbel. Han spelade aktivt i unga år, upp till han blev 13, sen lade han av. I år har han börjat igen och han fick vinna dubbelturneringen med sin far. Foto. JÖRGEN WÅGER

Det var på väg mot ett skiljeset, men det går aldrig att räkna bort de rutinerade ”rävarna” Halvarsson/Finsén. Setet gick till tiebreak, men där far och son Löfquist fick en bra start och vann det med klara 7-2.

Gästerna från Västerås hade sedan 2-1 i tredje set, då matchen fick lov att brytas. Det då Mats Halvarsson skadade sig när han slog en backhand. Hans högra arm svullnade upp direkt och det fanns inget annat än att avbryta matchen.

– Ett tråkigt sätt att vinna på, konstaterade pappa Mats Löfquist.

– Men ett stort tack till alla deltagare, publik och framförallt tävlingsledare Fredrik Larsson för ett mycket trevligt arrangemang. Vi kommer gärna tillbaka.

Ett par timmar efter att finalen bröts, fick vi tag i Mats Halvarsson när han satt på akuten i Mora och väntade på undersökning. En första prognos hade han fått.

– Båda fästena till bicepmuskeln har gått av, muskeln ligger nere i armvecket, sa Mats med en suck.

70 år ung såg han fram emot att vara yngst i den åldersklassen i tennisturneringar det här året, både i Sverige och i Europa, men då slog coronapandemin till och helt plötsligt befann sig Rättviksbon i en riskgrupp.

Finalparen i dubbel, från vänster; Mats Halvarsson, Rättvik, Perra Finsén, Mora, som förlorade finalen mot far och son Mats och Axel Löfquist, från Västerås. En match som tyvärr fick lov att avbrytas i början av tredje set, det på grund av skada på 70-årige Halvarsson, som här håller i sin skadade högerarm. Foto. JÖRGEN WÅGER

När det börjades prata om att lätta på restriktionerna i framför allt Tyskland, där Mats ofta spelar, ja då blev han skadad – igen, får vi tyvärr konstatera.

– Ja, det har blivit lite mycket skador, jag är trött på dem nu. När jag kom upp i 65-årsklassen (2015), så blev första året förstört på grund av ett krånglande knä.

– 2016 var ett hyfsat år, men då började jag få problem med höften.

Orsasajten har tidigare uppmärksammat Halvarsson som tvingades ordna med sin höftoperation själv.

Dels genom att åka till Helsingfors för en röntgen och sedan genomgå en operation i Tyskland, då han inte fick den hjälp i Sverige som han var berättigad till.

När han i maj fyllde 70 år, såg han fram emot att spela tävlingar där han var yngst i sin klass. Då slog covid-19 till och det mesta ställdes in.

En något suddig actionbild från dubbelfinalen. Foto. JÖRGEN WÅGER

Men i Orsa kunde Mats ställa upp i dubbeln med kompisen Perra Finsén och så slutade det så här.

– Man får väl skylla sig själv när man håller på vid den här åldern, skämtade Mats när han satt och väntade på vård på akuten i Mora.

Men känner vi Halvarsson rätt, så lär han 71 år ung komma tillbaka till Orsamästerskapen nästa år.

Det lär även Erik Helin göra. Någon gång ska han få sin finalrevansch mot Niklas Sticko, som lär vara hans stora mål. Nu har han ett år på sig att träna i Doha innan nästa turnering i Orsa.

En som fick sin revansch efter två finalförluster var Loke Hallin. Två år i rad har 15-åringen förlorat mot den två år yngre Lukas Axelsson, båda från Mora. Den här gången blev det tredje gången gillt för Loke.

Mats Löfquist in action. Västeråsbon fick två finaler under sina första framträdanden i Orsamästerskapen och han lovar att återkomma nästa år. Foto. JÖRGEN WÅGER

Loke vann ett jämnt första finalset, 7-5. I det andra kopplade han greppet och gick fram till 5-2. Det har ju inte varit det stabilaste vädret den senaste tiden, men Orsamästerskapen hade flyt och regnet har uteblivit.

Fram till den sista finalen.

– Det började regna vid 5-2 och hade inte Loke avgjort där, så hade vi tvingats bryta finalen, menade tävlingsledaren Fredrik Larsson.

Loke Hallin, till vänster, fick revansch mot Lukas Axelsson efter två raka finalförluster. Foto. FREDRIK LARSSON

Men Loke vann det pågående gamet och matchen med 7-5, 6-2 över sin yngre kompis, som vunnit juniorklassen både 2018 och 2019.

– Visst hade vi flyt med vädret i år (herrfinalen fick lov att flyttas två dagar i fjol) och kunde spela klart allt som planerat. Sedan är det alltid kul när det kommer folk utifrån, sammanfattade tävlingsledare Larsson 2020 års Orsamästerskapen.

Sara Helin har både SM-guld och VM-guld i innebandy, men visade sig även ha talang för tennis, lillasyster till singelsegraren Erik Helin som hon är. Foto. JÖRGEN WÅGER

Vi ska tillägga det att Larsson inte bara var tävlingsledare, han ställde själv upp i singelklassen. Han vann två stenhårda matcher, först mot ovan nämnda Axel Löfquist (6-3, 7-5) och sedan i kvartsfinal mot Loke Hallin (7-5, 6-4) i en match där tålamodet segrade.

Mot gamle kompisen Erik Helin fanns det inte mycket till kompisanda och i semifinalen släppte Helin bara två game.

Men Fredrik Larsson var ändå den tillsammans med Mats Löfquist som plockade flest game mot överlägsne herrsegraren Erik Helin.

Till 2021 års Orsamästerskapen hoppas vi att Slugger-Erik får lite tuffare motstånd än i årets turnering.

Bilden längst upp. Erik Helin tog under söndagen sin andra titel i Orsamästerskapen. Det efter att bara ha släppt totalt fem game under sina tre matcher i årets turnering. Den första titeln tog han 2017. Foto. JÖRGEN WÅGER

Mats Löfquist har full fokus när han laddar för en backhand. Foto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Orsasjön 250 x 149
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin