USA:s lagkapten har Digers BK som moderklubb

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Från Digers BK till att representera USA.

Den resan har Carl Tara-Eriksson gjort.

När USA onsdag kväll har JVM-premiär är det med den 17-årige Orsagrabben som lagkapten.

Det här blir faktiskt andra gången som Carl spelar JVM för USA.

2017 spelades mästerskapet i Växjö. Den här gången är det något längre bort som JVM spelas, nämligen i kandensiska Halifax, men betydligt närmare hans egna rötter i USA, som han har på sin mor Maris sida.

Men Carl är född i Sverige och han har Digers BK som moderklubb. Den anrika Orsaklubben som är en av landets äldsta innebandyföreningar, och äldst i Dalarna, och som bildades 1981, 20 år innan Carl föddes.

Sista säsongen i Digers BK spelade han 2014/2015 och Carl har därefter representerat Kais Mora. Där har han spelat för klubbens division 3-lag och i juniorallsvenskan (JAS), samt att han tidigare representerat Dalarna i distriktslags-SM.

I JAS var Carl den gångna säsongen en av de främsta poänggörarna i Kais med sina 30 ”pinnar” för Moralaget.

JVM spelas i Kanada mellan 8-12 maj och bara några dagar efter mästerskapet avslutas fyller USA:s Orsabördige lagkapten 18 år.

En fin födelsedagspresent i förskott skulle förstås vara att USA, som spelar i B-divisionen, lyckas bra i JVM.

– Lagets mål är att spela så bra innebandy som möjligt och göra innebandyn större i USA. Mitt personliga mål är att försöka göra de andra spelarna bättre och lyfta innebandyn i USA.

– Om man sedan skulle få göra några mål, hade det heller inte skadat, konstaterar Carl förhoppningsfullt.

När JVM spelades i Växjö kom USA först på 15:e plats.

– Det gick inte som planerat den gången och i år siktar vi mycket högre.

Med hjälp av svenska och finska spelare är målet att USA ska lyfta i det här mästerskapet.

– I år är vi cirka tio spelare som är finländare och svenskar, men har en förälder som är amerikan, berättar Carl och fortsätter:

– Vi som är ifrån Sverige och Finland har lite mer rutin och en lite större roll i laget än de andra, tillsammans så ska vi hjälpas åt och visa vägen.

Som uppladdning inför JVM spelade USA en turnering i Uppsala i slutet av december.

Som en sista finslipning mötte USA i ett JVM-genrep Nya Zeeland i måndags. En match där Carls lag hade en tvåmålsledning i slutet, men fick nöja sig med oavgjort (5-5).

– Vi ledde med 5-3 när det var sex minuter kvar, men eftersom alla inte är så van att spela landskamp, var det nerverna vi ”förlorade” på. Men vi ser det som bra träning inför nästa match.

– Vi har lirat ganska så bra, men det finns en del saker vi måste slipa på, menar USA:s lagkapten.

Nästa match, det är JVM-premiären mot Polen onsdag kväll med start klockan 21.00 svensk tid.

Den Orsabördige lagkaptenen, som kan användas på vilken position som helst, som han beskriver själv (utom då målvakt, kanske), går säkert med extra stolthet med kaptensbindel på armen in till JVM-premiären.

– Den matchen kommer nog att bli den tuffaste. Polen har ett starkt lag och brukar vara tuffa att möta, så vi får kämpa tillsammans för att kunna vinna den, hälsar Carl från andra sidan Atlanten.

Vi kan tillägga att Polen åkte ur A-divisionen i senaste JVM.

Från mästerskapet i Växjö för två år sedan kan vi nämna att Carl var poängbäst i det amerikanska laget med sina tre mål och fem assist på fyra JVM-matcher 2017.

Bilden. Carl Tara-Eriksson i den amerikanska landslagströjan, där han är lagkapten. Foto. ADAM TROY

FOTNOT. USA förlorade JVM-premiären mot Polen, 3-10. Carl Tara-Eriksson reducerade till 3-8 i numerärt överläge 4.40 in i tredje perioden, men sedan gjorde favoriten Polen ytterligare två mål.

I USA:s andra match ställs man mot Ryssland, torsdag klockan 15.00 svensk tid. Ryssland besegrade Japan i premiären med 7-6.

Det svenska U19-laget spelar i A-divisionen och är på guldjakt, men förlorade JVM:s första match mot Tjeckien med klara 1-5.

JVM-turneringen kan följas via den här länken:

https://floorball.sport/10th-mens-u19-wfc-2019/match-schedule/

Dela sidan:
Annonser:
Plåt-Sven
Orsasjön 250 x 149
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360