Väntar nytt kvaljubel för den röda segermaskinen?

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Orsa IK målsättning är en plats i division 2.

Nu kan den röda segermaskinen bara vara sex matcher från ett avancemang.

Kvalserien mot division 2 inleds i kväll med bortamatch mot Hofors.

– Det ser bra ut. Det lag vi kommer med i kväll är det bästa vi haft på hela säsongen och den ende som saknas är Alexander Nissas, som har problem med en höft, berättar coachen ”Linkan” Lindkvist.

Med i laget mot Hofors finns klubbens lovande B-junior Markus Hyttgård-Lindberg. Den 16-årige forwarden som gjort några framträdanden i A-laget under säsongen, senast i den näst sista omgången i förkvalet, förra fredagen.

– Han gjorde det riktigt bra mot Häradsbygden, berömmer Lindkvist.

När Orsasajten pratade med Lindkvist under torsdagen berättade OIK-tränaren att Hyttgård-Lindberg eventuellt blir med i kvalpremiären. Dagen efter bekräftade han att talangen finns med i truppen.

– Markus är duktig, men vi har fler bra juniorer och bättre ska det bli, säger Orsacoachen om framtiden.

Men nu lever vi i nutid och då är det kvalpremiär borta mot Hofors som gäller. Hofors vann Gästrikeserien och Orsa IK var suverän segrare av Dalatrean.

Inför förkvalet, där Hofors var en av motståndarlagen, hade Lindkvist ingen större koll på kvällens motståndare.

Men nu är läget ett annat efter två möten i förkvalet, där OIK vann de båda tuffa drabbningarna.

I förlängning på bortaplan (5-4), där Oskar Smids blev matchvinnare, och hemma i Orsa ishall bjöds det på en ny rysare, även denna gång med det röda laget som segrare. Det efter straffar, där Joakim Jackson (satte enda straffen) och målvakten Tim Nilsson blev stora matchvinnare när segern skrevs till 4-3.

– Nu har jag koll på Hofors, absolut, menar Linkan. De har en bra förstafemma med två nyförvärv från Hedemora och en Falun. Nyckeln är att få stopp på deras femma.

– Vi har bra koll hur vi ska gå till väga för att få stopp på den också, menar OIK-coachen.

Då Orsa under seriespelet mestadels huserat i anfallszon, så var det sällan som laget blev riktigt testat i egen zon. I förkvalet har man blivit det och Linkan menar att man lärt sig läxan.

– Vi har överlag spelat för naivt i egen zon, det går att chippa ut ibland också, man behöver inte alltid spela konstruktivt. Men spelet i egen zon är en lång process och det har hela tiden blivit bättre och bättre.

De två övriga lagen i kvalserien är Avesta BK och Sandvikens IK, de två sista lagen i Hockeytvåan och som således tvingas till negativt kval. Sandviken lyckades bara ta en seger på 33 matcher i seriespelet och var tidigt avsågat.

Avesta var länge med i fajten för att slippa kvala och det var de sista veckorna som laget tappade mark och som tvingas följa Sandviken till ett nervigt kval för att behålla division 2-statusen.

– Jag har hört lite med Oskar (Smids, nyförvärv från Lindefallet) och Hellgren (Martin, nyförvärv från Alfta), som båda spelat mot Avesta och Sandviken. Avesta har ett mer jämnt lag jämfört med till exempel Hofors, som har högre toppar, och Avesta är ett klart bättre lag än Sandviken. Sedan kommer förstås Avesta med ett högre tempo, då de spelat i tvåan.

När det gäller Sandviken, erkänner Lindkvist att han inte har någon större koll. Det kanske räcker att kolla på tabellen – bara en seger på 33 matcher, vilket skvallrar om att laget inte har kapacitet för division 2.

– Det enda jag vet egentligen när det gäller Sandviken, är att de inte använt så många spelare, men jag har respekt för alla lag, poängterar Lindkvist.

På söndag, på självaste Vasaloppssöndagen, spelar Orsa IK sin första hemmamatch i kvalserien när Avesta besöker Orsa ishall.

– Vi siktar på att gå upp i tvåan, det är viktig för klubben. Då är det också viktigt att publiken fortsätter att stötta oss, så jag hoppas på mycket folk, trots att det är Vasaloppstider, vädjar coachen för den röda segermaskinen som på 27 tävlingsmatcher bara förlorat två under ordinarie tid. En i serien, som inte betydde något, och en i förkvalet, där Orsa redan hade säkrat säkrat platsen till kvalserien.

Det vill till att OIK fortsätter med den fina sviten, då man från förbundshåll sagt att bara ett lag från den här kvalserien är garanterad en plats i tvåan. Normalt brukar det vara två platser som man spelar om. Det kan också bli så, men det beror på hur det går för de lag som kvalar till högre divisioner.

– Det enda vi vet nu är ett ett lag med säkerhet spelar i division 2 nästa säsong, så då får vi se till att vi blir etta, konstaterade Lindkvist krasst i början av veckan när lottningen var klar.

En lottning som börjar med ett revanschtaggat Hofors, som efter två tunga förluster mot Orsa IK väldigt gärna vill ha en seger.

Bilden längst upp. Alexander Nissas jublar efter ett mål mot Ockelbo i förkvalet. Tyvärr blir han inte med mot Hofors, då han dras med höftproblem. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Markus Hyttgård-Lindberg får chansen i kvalserien. I alla fall är den 16-årige forwardstalangen med i bussen till kvalpremiären i Hofors. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Plåt-Sven
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin