Världsrekordet som gick upp i rök

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Det var tänkt att bli ett världsrekord.

Men det gick bokstavligen talat upp i rök.

Alldeles för få bilar ställde upp när det på Tallhed skulle slås världsrekord i burnout.

– Jag förstår inte varför folk inte ställer upp, men det är väl för långt att åka till Orsa, funderar Sebastian Larsen, som själv åkt från Skåne upp till Orsa.

Sebastian ingår tillsammans med Linda Rigogiannis och hennes make Karri Nurkkala i staben som driver Burnoutwarsweden. De arrangerar lite olika motorevenemang och gärna med världsrekordförsök inblandat.

I onsdags, i samband med Orsa Drag Fest som hölls på Tallhed, var det meningen att världsrekordet i antalet bilar som samtidigt gör burnout skulle slås. Med facit i hand så var man inte ens nära.

Världsrekordet är på 126 bilar. På Tallhed ställde 21 bilar upp.

– Vi körde det här eventet i fjol utanför Strängnäs. Då hade vi 127 anmälda och 94 kom på plats. Många vill vara med, men de tycker nog att det var för långt att åka, är också Linda Rigogiannis förklaring till varför så få bilar ställde upp.

Arrangören sköt på starten under onsdagseftermiddagen i hopp om att fler bilar skulle dyka upp, men när man insåg att det inte skulle komma några fler burnout-sugna, körde man med de bilar som var på plats.

– Ja, det var ingen tvekan om att vi skulle genomföra det hela, vi skulle aldrig backa ur, poängterar Linda.

De bilar som var på plats gjorde att den annars blåa himlen helt plötsligt fick moln av något annorlunda sort.

– Vi körde en lunchshow som blev uppskattad och det applåderas och visslades. Det var en klarblå himmel, men som nu färgades av däckmoln, berättar Linda Rigogiannis, som agerade speaker.

Att de åskådare som fanns på plats trivdes, trots missat rekordförsök, intygar Ruben Olsson, från Sveg.

– Allt var bara bra och vi hade ju fint väder. Synd bara att det fattades en hel del bilar, annars var det en kanonkul dag, berättar Ruben för Orsasajten.

Kommentarer på arrangörens Facebooksida säger bland annat att det var för långt att åka till Orsa och att det var fel att lägga ett sånt här evenemang mitt i veckan då många börjat jobba igen efter semestern.

Intresset finns, men det passade inte med Tallhed en onsdag sista dagen i juli, tydligen.

Trots att det var långt ifrån att slås något världsrekord, ger arrangören Burnoutwarsweden inte upp.

– Vi kommer att köra igen, men vi får se vart. Det kan bli Orsa igen, det är inte omöjligt. Någonstans mellan Orsa och Stockholm kommer det i alla fall att bli av.

– Men vi kommer framöver inte bara att försöka slå världsrekord i burnout, vi har även planer på lite andra världsrekordförsök, påpekar Linda.

I onsdags genomfördes också ett så kallad Bracket race, där förarna kör för att försöka pricka sin tid från sitt tidigare race.

Och i helgen blir det mer dragracing på flygfältet som ligger cirka 15 kilometer norr om Orsa, då Nightcruisers Färnäs arrangerar Tallhed Autumn Open.

Närmare 70 team har aviserat sin ankomst i tävlingen som har Europacupstatus.

Vi kan nämna där att Nightcruisers Färnäs Anna Knutes är med i toppen i klassen Pro Street. Hon vann så sent som i midsommar på Tallheds bana och hon ska i helgen försöka plocka mer poäng i den totala sammanställningen.

Även Mats Lusth är med i kampen om totalsegern i Pro Street, men han kör inte på hemmaplan den här helgen utan han ska försöka plocka poäng i Oslo.

Bilden längst upp. 21 bilar bränner här gummi så att det bildas ett stort moln. Foto. MATTIAS HOLMSTRÖM

Nej, det brinner inte på Tallhed, det är 21 bilar som samtidigt gör burnout och då såg det ut så här onsdag eftermiddag. Foto. MATTIAS HOLMSTRÖM

Dela sidan:
Annonser:
Brottsofferjouren
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360