Smids: ”Vi har varit klart bästa laget över tre matcher”

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Orsa IK har fått en drömstart i förkvalet med tre segrar och åtta poäng.

När Hofors onsdag kväll kommer till returmötet  i Orsa ishall kan nästa kvalsteg säkras.

– Det finns inget lag som slår den röda segermaskinen.

Det säger Oskar Smids, lite halvt på skämt, halvt på allvar.

Fakta är i alla fall att OIK bara förlorat en enda match under ordinarie tid på 24 tävlingsmatcher den här säsongen, mot Häradsbygden i slutet av november.

Den nyligen fyllda 21-åringen som återvänt till Orsa för att hjälpa moderklubben i jakten på en plats i division 2 är optimistisk inför fortsättningen av kvalet och med tre raka segrar vore det konstigt om han inte var det.

– Som jag sagt till alla som frågat; sett över de här tre matcherna har vi varit det klart bästa laget. Tanken är att vi ska gå obesegrad genom det här kvalet, men vi tar absolut inte ut något i förskott, poängterar Oskar.

OIK toppar förkvalet med åtta inspelade poäng, en ”pinne” före Hofors. Just nu är duon klara för det sista kvalsteget.

– Ska jag vara helt ärlig, så är jag lite förvånad över att vi är i topp. Det på grund av att vi inte hade någon riktig koll på Hofors och Ockelbo.

Ockelbo besegrades med 6-3 i premiärmatchen i Orsa ishall. Sedan blev det 4-2 mot Häradsbygden i fredagens enkronasmatch inför drygt 400 åskådare och i söndags vann OIK en dramatisk kvalseriefinal i Hofors: 5-4 efter förlängning.

– När vi åkte till Hofors hade jag en taskig magkänsla. De hade dagen innan mötet mot oss värvat fyra spelare, varav tre har jag spelat mot i tvåan med Lindefallet. De hade även värvat en kanadensare någon dag tidigare, som jag också spelat mot. Men oron gick över och det var helt klart vår match, menar Smids.

Men matchen gick till förlängning. Väl där var det Oskar Smids som i spel fyra mot tre kunde avgöra bara 42 sekunder in i sudden.

– Det målet är helt och hållet Tomts (Markus) mål. Han är riktigt bra, det är bara att hålla klubban i isen, så kommer pucken, berömmer Smids OIK:s rutinerade lagkapten.

Bortsett en match, lån från Hudiksvalls juniorlag, 2016/17 har inte Smids spelat i OIK-tröjan sedan 2014/15. Det här var fjärde matchen sedan återkomsten till moderklubben (Vansbro i serieavslutningen + 3 kvalmatcher) och fullträffen i söndags var inte bara första målet, utan även första poängen för spelaren som kan användas både som back och forward. I Orsa får han inta backposition.

– Det tog lite tid, men till slut kom det, säger han med ett skratt.

Smids har gått hockeygymnasiet i Hudiksvall och spelat för klubbens juniorlag. Han har även fått prova på spel i division 1. Tanken var att han den här säsongen på allvar skulle kämpa om en plats i Hudiks division 1-lag, men en axelskada på försäsongen spolierade det. I stället skrev han på för Lindefallets SK i division 2.

Det mottogs inte direkt med glädje av Lindefallets klubbledning när en av deras spelare deklarerade att han ville avsluta säsongen i Orsa IK.

– Men jag fick mer förståelse när jag förklarade att jag ändå skulle flytta hem till Orsa i april.

Och målet med att flytta hem i slutet av säsongen var för att hjälpa moderklubben upp i division 2.

Vinst mot Hofors i onsdagskvällens drabbning i Orsa ishall, så kan OIK bli klart för det sista kvalsteget, som innebär en kvalserie, med samma upplägg som i förkvalet, mot Avesta och Sandviken, de två sista lagen i division 2.

Men även om OIK skulle ta tre poäng mot Hofors, kan det faktiskt finnas en teoretisk möjlighet att Ockelbo kan blanda sig in i kampen om de två åtråvärda platserna.

Ockelbo står på tre poäng efter tre matcher. Om Orsa tar full pott mot Hofors, men sedan får stryk i sina två sista matcher, samtidigt som Ockelbo besegrar Hofors i sudden, finns möjligheten att tre lag hamnar på elva poäng när allt ska summeras nu på söndag. Men då är det som sagt flera resultat som ska ”slå in” om den ekvationen ska bli verklighet.

Häradsbygden har, trots noll poäng så här långt, fortfarande en teoretisk möjlighet att ta en av de två kvalplatserna. Leksandslaget har haft lite ”otur” i lottningen och spelat sina tre första matcher på bortaplan, men får nu avsluta med tre hemma.

Vinner Häradsbygden över Ockelbo onsdag kväll samtidigt som Orsa vinner sin match, ja då är OIK definitivt klart för det sista kvalsteget.

– Även om det inte skulle vara klart efter onsdagens matcher, så har vi i alla fall ett klart bättre läge om vi slår Hofors. Men vi tar inte ut något i förskott.

425 åskådare besökte ishallen i fredags. Smids vill se en liknande siffra mot Hofors.

– Jag hoppas publiken sluter upp lika bra som mot Häradsbygden. Det betyder mycket att ha publiken i ryggen och det var jäkligt kul att det kom så många i fredags. Jag har då aldrig sett så mycket folk i Orsa ishall under mina år i klubben, säger Oskar.

– Extra häftigt då det är en ny seriefinal och att det är ett back to back-möte, säger Smids som inte skulle ha något emot att få ikläda sig matchvinnarrollen även på hemmaplan.

Till sist måste vi bara nämna lagkapten Markus Tomt, som vann Dalatreans poängliga överlägset: 81 poäng på 20 matcher. Redan efter tre matcher har han tagit ett rejält grepp om kvalseriens poängliga. Tomt har noterat tio (1+9) poäng och de som är närmast har kommit upp i fem.

Bilden längst upp. Oskar Smids avgjorde efter förlängning i bortamötet mot Hofors HC. Onsdag kväll är det dags för returmöte och en ny seriefinal mot Hofors. Vid seger, kan det bli så att OIK säkrar en plats till slutkvalet. Bilden är från fredagens möte mot Häradsbygden. Foto: JÖRGEN WÅGER

Markus Tomt vann Dalatreans poängliga överlägset och snittade fyra poäng per match. I de tre första kvalmatcherna har OIK:s lagkapten redan dubbelt med poäng med sina ett mål och nio assist, än dem som ligger tvåa i poängligan, som är en kvartett på fem poäng, varav två från OIK: Joakim Jackson (4+1) och Joel Hanses (3+2). Foto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Orsa pingis 2
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin