Vilken askungesaga för Näsén

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Våren 2017 lirade Pontus Näsén med Malungs IF i division 2.

2,5 år senare gjorde han SHL-debut borta mot Skellefteå.

Tisdag kväll fick han vara med om Oskarshamns historiska seger.

4-1 mot Leksand var klubbens första seger någonsin i Sveriges högsta liga.

– Det var sånt tryck i hallen och jäkligt kul att vi kunde vinna, inte minst för att få publiken att komma tillbaka, säger Orsas bidrag i SHL den här säsongen.

Det är en helt fantastisk hockeyresa som Pontus Näsén gjort. Från att ha spelat juniorhockey i Orsa och Mora, tog han steget till Malung och division 2 säsongen 2016/17.

Där snittade den 23-årige backen två poäng per match och han visade att det fanns kapacitet att spela högre upp i seriesystemet.

Han hamnade i Arboga säsongen efter och visade där fortsatt bra produktion framåt, trots att det handlade om division 1.

Det som fattades var spelet i egen zon. Det blev bara ett år i Arboga, sedan gick flyttlasset ner till Småland och Vimmerby.

Där producerade han 26 poäng (4+22) på 39 matcher, men framför allt så utvecklade Näsén sitt defensiva spel.

– Det har jag tränaren Philippe Horsky att tacka för. Han var hård och tuff, men rättvis, berättade Pontus för Orsasajten i ett reportage som gjordes i juli.

Målet den här säsongen var att spela i allsvenskan efter två säsonger i division 1.

Orsakillen skrev i våras på för IK Oskarshamn, som då var just ett allsvenskt lag. Men väldigt överraskande var IK Oskarshamn helt plötsligt en SHL-klubb, det efter att ha slagit ut Timrå i ett rysarkval.

Och då tillhörde han som aldrig spelat en allsvensk match en förening som var nykomling i högsta ligan.

Ett stort steg för de flesta, men med rätt flyt så kan det gå. För Pontus del bestod flytet i att Oskarshamns nye sportchef, Daniel Stolt, var samma sportchef som plockade Näsén till Vimmerby.

Han såg Orsakillens starka utveckling under sin andra division 1-säsong och gav honom en chans att slå sig in i SHL-nykomlingen.

En chans som Pontus har tagit.

I lördags skrinnade SHL-rookien in i Skellefteå Kraft Arena för att möta klubben som dominerade svensk hockey i början av 2010-talet. Skellefteå AIK spelade nämligen i sex raka SM-finaler 2011–2016.

Dessutom var Skellefteå i final så sent som 2018, men föll där med klara 0-4 i finalserien mot Växjö.

Oskarshamn överraskade och tog en poäng mot storfavoriten och hade det inte varit för en väldigt onödig utvisning i slutet av ordinarie tid, hade poängen som SHL-nykomlingen tog, till och med kanske blivit två.

Men SAIK krånglade sig ur ett 0-2-underläge mot Smålandslaget och vann i sudden, det efter att lagets storstjärna, Joakim Lindström, i numerärt överläge avgjort fram till 5-4.

– En riktigt bra match av laget, bättre än den vi gjorde mot Leksand, menar Pontus.

Men för egen del var han inte nöjd med sin SHL-debut.

– Nej, det gick väl inte riktigt som jag hade tänkt. Nerverna tog över och verkligheten kom ikapp en att det här var SHL, erkänner Pontus.

Motgångar blir det för idrottare, oavsett om man står längst upp på toppen eller inte. Styrkan är i hur man klarar av det hela när det blåser hårt på toppen.

– Jag hade ett bra snack med tränarna på måndagen, är Pontus förklaring till hur han lyckades vända en mindre lyckad SHL-debut till att spela riktigt stabilt i sin andra match någonsin i den högsta ligan.

Och det mot Leksand, den andra SHL-nykomlingen.

– Visst var jag nervös inför första hemmamatchen, men det går ändå inte att jämföra med SHL-debuten.

Uppe i Skellefteå blev det heller inte mycket till speltid. Pontus fick där spela i numerära överlägen plus även lite i spel fem mot fem, sjundeback som han var.

Men mot Leksand gick Pontus in bland de tre backparen. Det tack vare Simon Despres matchstraff efter sin skallning mot en Skellefteåspelare i lördags. Två matchers avstängning blev det för IKO:s kanadensiska backförvärv.

– Uppe i Skellefteå kom verkligheten ikapp mig, som sagt, men jag studsade tillbaka bra. Debuten hade jag hoppats göra bättre, men mot Leksand släppte det och jag är nöjd.

Oskarshamn som lag må ha gjort en bättre insats uppe i Skellefteå, men i det så viktiga nykomlingsmötet blev det tre blytunga poäng mot Leksand.

Extra speciellt förstås för en Orsagrabb som spelat i Mora IK.

– Egentligen tänkte jag inte så mycket på att det var Leksand inför matchen, utan jag koncentrerade mig mer på vad jag skulle göra. Det är väl mer nu som jag tänkt på att det var just Leksand vi mötte, säger Pontus dagen efter den historiska segern.

Oskarshamn har tippats i botten, men nykomlingen har överraskat med fyra poäng på de två första matcherna.

Det är till exempel fyra poäng mer jämfört med det två senaste årens svenska mästare; Frölunda och Växjö.

Nu ska man absolut inte dra några förhastade slutsatser efter bara två omgångar, men en bra start är aldrig fel, inte minst för en nykomling.

– Det var en skön seger och vilket tryck det var i hallen.

Men tanke på inledningen lär Oskarshamnsborna fortsätta besöka den lilla arenan i de djupa småländska hockeyskogarna; Be-Ge Hockey Center.

Nästa hemmamatch är mot fjolårets SM-finalist och serietvåan Djurgården, på lördag.

Men allra först väntar Rögle borta torsdag kväll. Ett Rögle som i fjol inledde med sex raka förluster, men som nu börjat med två raka fullpoängare och som toppar den unga SHL-tabellen.

– Rögle är bättre än i fjol och blir säkert ett lag bland topp fem, tippar Pontus.

För Näséns del blir det troligen att gå in bland de tre backparen, inte minst för sin insats mot Leksand. Att sedan Simon Despres är avstängd även i den matchen, ökar Orsagrabbens chanser till mycket speltid i landets högsta liga.

– Det är ett skönt gäng. De (ledningen) har sagt att det finns kvalitéer i mig och att det är därför jag är kvar. Men jag tar ingenting för givet, jag kör bara på, så får vi se vad det blir, säger Orsas bidrag i SHL.

Bilden. Pontus Näsén har gjort en minst sagt raketkarriär. Så sent som under våren 2017 spelade han i division 2 med Malungs IF, men nu är han en SHL-back, det efter att ha hoppat över Hockeyallsvenskan. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Orsasjön 250 x 149
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin