Vill vinna Långloppscupen

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Det var i Idre som Daniel Söderstens säsong drog på allvar.

Nu siktar sprintspecialisten på en bra långloppsvinter.

– Målet är att vinna Långloppscupen, säger den 24-årige Orsaåkaren.

Daniel Södersten i söndagens 15 kilometer långa fristilslopp i Idre. Foto. PRIVAT

Orsa SK har fostrat många elitåkare genom åren. Anna Jönsson Haag (tidigare Hansson) är den senaste i raden av framgångsrika åkare som klubben fått fram.

Andra namn är bröderna Bengt och Ola Hassis som båda vunnit Vasaloppet. Den fem år äldre Ola vann 1979 medan Bengt vann två år i rad; 1985-86.

Sedan har vi Tommy Limby (gick bort 2008) som har VM-guld i stafett från 1978 och Karl-Åke Asp, visserligen född i Avesta och som tävlade för IFK Mora SK, men som är en stor Orsaprofil. Han var med i det svenska stafettlag som 1964 tog OS-guld i Innsbruck. I dag är Karl-Åke 80 år och fortfarande ”still going strong”.

Det för att nämna några framgångsrika skidåkare med Orsaanknytning. Ber om ursäkt om jag inte fick med alla här.

Lite tunnare med elitåkare är det i Orsa SK nuförtiden. Men på herrseniorsidan har i alla fall Daniel Södersten fått sällskap till den här säsongen.

20-årige Nick Berg har tagit steget upp från junior och gör den här vintern Södersten sällskap i herrelitklassen. Och den här duon har fått sällskap av ett nyförvärv i Orsadressen; Albin Johansson.

20-årige Albin är liksom Nick förstaårssenior. Han kommer från Västmanland, men pluggar uppe i Luleå så det blir knappast många tävlingar i Orsadressen på de här ”breddgraderna” för nyförvärvet.

Nick är också från Västmanland, närmare bestämt Västerås, där han bor. Men Berg har lite anknytning till Orsa, då familjen har en stuga i Torsmo.

En totalt utpumpad Daniel Södersten från ett av loppen i Idre. Foto. PRIVAT

– Vi tre är kompisar och båda Nick och Albin var lite ensamma i sina klubbar, berättar Orsasonen Daniel hur det kom sig att Berg och Johansson tävlar för Orsa SK.

Den 16 november ställde Södersten upp i Långloppspremiären i Grönklitt, men hade då precis kommit tillbaka efter sjukdom.

– Tävlingarna uppe i Idre ser jag som den riktiga premiären. Jag behöver några lopp för att komma igång och nu fick jag tre lopp på lika många dagar.

I Volkswagen Cup åker de allra bästa svenska åkarna som inte får plats i världscuplaget och i Idre fanns en hel del åkare som testat på världscupen, så konkurrensen var stenhård.

I fredagens 15 kilometer klassiskt blev det en 69:e plats för en Daniel som är mer bekväm med fristil.

– Det var ett tight race. Jag hade cirka minuten upp till topp 40 och var runt 3.30 efter segraren (Fredrik Andersson, Sollefteå).

Daniels främsta disciplin är sprint, det stod på programmet under lördagen.

– Prologen kändes riktigt bra och jag trodde jag skulle ta mig vidare, men slutade 49:a

Även här var det stenhårt med tiderna. Daniel var inte mer än 3,5 sekund från att komma bland de topp 30 som kvalificerade sig för finalerna.

Helgen i Idre avslutades med 15 kilometer fristil och där körde Södersten in på 52:a plats.

– Jag behöver några lopp för att komma igång och överlag är jag nöjd med premiärhelgen. Den känslan tar jag med mig, men det finns mer att ta av, summerar Orsas främste herråkare helgen i Idre.

Nick Berg hade 86:e tid i sprintens prolog i det över 100 man starka startfältet som även hade utländska åkare med.

Berg ställde även upp i fredagens 15 kilometer (k), men tvingades bryta loppet.

Från Idre kan vi nämna att Alva Björk gjorde riktigt bra ifrån sig. I sprinten nådde hon kvartsfinal och slutade där på en 14:e plats i D 17-20. I söndagens distanslopp över 10 kilometer (f) åkte den 17-åriga Orsatjejen in på 34:e plats.

Om vi återgår till Orsas främste elitåkare, så jobbar Daniel Södersten på längdcentrum i Grönklitt med bland annat Marcus Laggar. Laggar är sportchef i Grönklitt, men han är även vallachef i Lager 157 Ski Team. När Visma Ski Classics hade premiär i italienska Livigno för ett par veckor sedan var Södersten med teamet.

– Jag vallade och testade skidor åt Lager 157 och då Livigno ligger på 1800-1900 meters höjd så var laget där åtta dagar innan tävlingen för att anpassa sig till höjden. Så förutom att hjälpa till med skidor, så fick jag fina träningsdagar tillsammans med teamet, berättar Daniel.

Och det blev en kanonpremiär för Lager 157. Att Britta Johansson Norgren, som nyligen blivit rankad som världens främsta långloppsåkare, vann premiären var ingen överraskning, men däremot kanske att teamkompisen Emil Persson vann herrarnas premiärlopp.

Vi måste bara bjuda på den här bilden. När Daniel Södersten tog ett rullskidpass iförd shorts och inget på överkroppen i slutet av oktober i full vinter. Foto. PRIVAT

Förhoppningsvis kommer Söderstens fina sparring att ge resultat i vinter.

– Jag var sjuk i år innan Vasaloppet, så det blev inget, men den här säsongen är planen att åka igen.

Han har bara åkt Vasaloppet en gång och då svarade Orsaåkaren för en mycket bra insats genom att åka in bland topp 100. Han placerade sig som 91:a i sitt premiärlopp 2017, men i fjol blev det som sagt inget lopp i fäders spår.

– Men det jag kommer att ha full fokus på är Långloppscupen, säger Daniel om vinterns stora målsättning.

Den svenska Långloppscupen består av fem deltävlingar. Den 5 januari går premiärtävlingen av stapeln på hemmaplan, då Craft Ski Marathon körs i Grönklitt.

Men allra först väntar i helgen Björnjakten i Älvdalen för Daniel och hans klubbkompisar i Orsa SK.

Dela sidan:
Annonser:
Orsasjön 250 x 149
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
LG Köpman vent

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360