VM-silver till Malin Sundin Grindal

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Malin Sundin Grindal har tagit guld eller silver de fyra senaste världsmästerskapen.

Under fredagen gick Orsabondens spann ut från en bronsplats.

När allt skulle avgöras den tredje och sista tävlingsdagen körde hon och teamet upp sig till ett VM-silver.

Det har snöat flera decimeter i den franska VM-orten Bessans inför fredagens tävlingar. Det har kommit så mycket snö att flera klasser tvingades ställas in. En av disciplinerna som inte kan kunde denna snöiga fredag är combined, där Jessica Häggqvist, en annan Orsabo, men till vardags tävlandes för Härnösands DHK, skulle tävlat med Zelma,

– Den körs i morgon (lördag) i stället, berättade Jessica, som tog VM-brons i onsdags med just Zelma.

– Det har ”kräksnöat” och det har gått laviner här så all nordisk stil och släde sprint är inställt. Det är runt fyra decimeter nysnö och det snöar fortfarande, skrev Malin på Facebook vid 13-tiden, knappt två timmar till start.

För hundspannen körde. Malin tog guld 2015, 2016 och 2017 medan det i fjol blev silver. Medaljerna har kommit i lite olika klasser, med tolv, åtta och sex hundar. I år ställde Malin upp i klassen med sex hundar i spannet, det på grund av att det är störst konkurrens i den klassen.

Malin Sundin här som tvåa, till vänster om segrande kompisen Nina Finstad. Foto: PRIVAT

– Senast jag tog guld i den här klassen var 2015, berättade Malin inför VM.

Det blev inget guld i år. Liksom i fjol blev det silver.

Ett par timmar innan start var Malin inte helt säker vilka hon skulle köra med, då hon har dubbla uppsättningar hundar mot vad som behövs.

– De äter och dricker som de ska i alla fall, så det handlar mest om val mellan styrka, snabbhet eller lydighet.

Tydligen valde hon rätt. Malin låg på bronsplats inför avslutningsdagen, men när varvbanan på 17 kilometer avverkats två gånger så räckte det svenska ekipagets sluttid över tre dagar till ett fint VM-silver.

Guldet gick till norskan Nina Finstad, som bor i Hagfors och tävlar för Sverige. Malin gläds extra mycket över Ninas guld, då de är kompisar och bilade ner till Frankrike tillsammans.

Till saken hör också att fyra av hundarna i Ninas guldekipage faktiskt har Malin som ägare. Så det blev ett svenskt guld med inslag från både från Orsa och Norge, kan man konstatera.

Det är svårt att få tag i deltagarna, då det är mycket ”ståhej” efter tävlingen, men någon gång under fredagskvällen hoppas vi kunna komplettera texten med Malins silverkommentar.

Bilden längst upp. Malin med sina silverhundar, som slet till sig ett VM-silver i nysnön. Foto: PRIVAT

Malin med en av silverhundarna. Foto: PRIVAT

Malin Sundin Grindal och hennes sex hundar är här redo att ge sig ut den tredje och sista VM-dagen. Det slutade med ett fint VM-silver för andra året i rad. Foto: PRIVAT

Malin med Tarzan, en av ledartikarna. Bilden är från Malins gård i Näset, plåtad förra torsdagen. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Plåt-Sven
Orsasjön 250 x 149
Brottsofferjouren

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin