”Wesslan” snart redo för match

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Under en närmare 20 år lång elitkarriär klarade han sig från hjärnskakningar.

Men när Jonas Westerling tog steget ner i tvåan, dröjde det inte många matcher innan det small.

– Jag har sett så många fula tacklingar, så man blir riktigt mörkrädd, säger Jonas.

Det var i bortamötet mot Smedjebacken den 25 oktober som ”Wesslan” åkte på en väldigt ful tackling som tog riktigt illa.

– Rena överfallet, dundrade Orsatränaren Linkan Lindkvist när han på bussresan hem satt och bevakade en dålig Westerling.

Att domaren gav Smedjebackenspelaren matchstraff visar också att det inte var en vanlig tackling som delades ut.

– Jag hade precis skjutit, så kom den här killen från sidan. Han träffade mig rätt över ansiktet på min högra sida och jag hade inte en chans att skydda mig, menar Jonas.

Och ”Wesslan” håller med sin tränare.

– Hade det här hänt i SHL eller Hockeyallsvenskan, så skulle han fått sitta på läktaren i säkert 7-8 matcher, men i tvåan finns det ju ingen video att tillgå.

– Visst, killen fick ett matchstraff, men sen då…

– Jag har sett så många fula tacklingar i tvåan att man blir mörkrädd. Domarna kan dela ut matchstraff, men jag har ännu inte sett någon avstängning. Kanske domarna tycker det blir för jobbigt med pappersarbete.

Resultatet av tacklingen blev en hjärnskakning plus 13 stygn i ansiktet.

– Vi var till lasarettet i Ludvika först, men där sa de att såret var för djupt, så jag fick åka till Mora där de sydde 13 stygn i ansiktet. De sa att jag åkt på en jäkla smäll.

– Sedan låg jag kvar på lasarettet över natten för observation och dagen efter fick jag åka hem.

Att det inte var en vanlig tackling mot kroppen, bekräftades av hur Jonas mådde dagen efter.

– När man har åkt på rejäla tacklingar, då har det känts i hela kroppen dagen efter. Nu kände jag ingenting i kroppen, men hade desto ondare i huvudet. Hela smällen tog på högra sidan och bara i huvudet.

Orsasajten har fått tagit del av Smedjebackenspelarens version. Den ska kanske tas med en nypa salt, då det är en tredjehandsversion, men enligt den så ska spelaren; ”Fått order av tränaren att ställa sig i vägen och där kom Westerling…”

– Du hör ju hur det låter. Ställa sig i vägen…? Jag hade precis skjutit och där kom den här killen från ”blindside”. Jag hade ingen som helst möjlighet att se honom och hela smällen tog som sagt på högra sidan i ansiktet.

Den 37-årige liraren är bara 171 centimeter lång, han gillar att behandla pucken och kan bli ett tacksamt ”offer” för tacklingssugna ”biffar” på isen.

– Visst har jag många gånger få ta emot tuffa tacklingar. Det har jag inte något emot, de får tackla mig hur mycket de vill, men när det går till så här…

Westerling avslutade i våras sin professionella karriär. Han går en tränarutbildning och är assisterande till lagkamraten i Orsa IK, Daniel Hermansson, som är huvudtränare i Mora IK:s U16-lag elit.

Målet är en tränarkarriär, men ”Wesslan” kände sig inte riktigt redo att själv sluta som spelare. Därför valde han att spela för division 2-nykomlingen Orsa IK.

Men efter överfallet i Smedjebacken, kände han sig väldigt tveksam till en fortsättning.

– Jag sa till farsan (MIK-ikonen Michael Westerling); ”Det är frågan om det verkligen är värt spela i division 2 när det finns risk att man helt plötsligt vaknar upp på sjukhus…”

Klart man får en tankeställare om man råkar ut för något sånt här, men den tvekan som Jonas kände ett tag, den har han nu slagit bort.

– Jag kommer att fortsätta, det här (våldet) ska inte få vinna, säger den underbare lille liraren som kommer att fortsätta underhålla publiken i Orsa ishall.

Och sätta griller i huvudet på motståndarlagens tränare.

Och Smedjebackens tränare är knappast den ende som beordrar sina spelare att ”ställa sig i vägen” för Westerling.

– Det var likadant när vi mötte Hofors (borta). Då åkte jag också på en ful grej, men där hade jag tur. Gren (Robin) och ”Gez” (Erik Gezelius) åkte även dem på fula grejer.

– Jag har sett så mycket fult spel under mina matcher i tvåan som jag inte sett tidigare i min karriär, så man blir alldeles chockad. Det enda som händer är att spelaren får matchstraff, men inte någon avstängning.

– Man möter alltid spelare som tar en hårdare, men det jag råkade ut för i Smedjebacken och händelserna i Hofors, det är övertramp.

Respekten på isen måste bli bättre, efterlyser Westerling.

– Jag tror inte att någon medvetet går in för att skada en motståndare, men ibland måste man tänka till och kanske inte fullfölja en tackling om man ser att killen inte är beredd, då det kan leda till skada.

– Jag har blivit jagad tidigare, men jag har under hela karriären haft bra koll på vad som händer på isen och har därför klarat mig.

– Att det som hände i Smedjebacken skulle varit en olyckshändelse, det köper jag inte.

– Där hade jag ingen som helst chans att se honom när han kom från ”blindside”. Det hela handlar om respekt för motståndaren, det är inte meningen att man ska bli utburen på bår.

Förutom bättre respekt på isen, efterlyser Westerling hårdare tag bland domarna.

– Vi måste få bort tacklingarna mot huvudet och händer det, så måste domarna orka skriva rapport och stänga av spelaren. Nu händer ju ingenting mer än det matchstraff de får under själva matchen.

I kväll (tisdag) spelar tabelltvåan Orsa IK borta mot Alfta.

Westerling tränade med OIK måndag kväll, men bar gul tröja (icke tacklingsbar). I söndags hjälpte han Lindkvist i båset, i seriefinalen mot Hallstahammar (förlust 2-3 efter straffar), men mot Alfta blir Jonas varken med på isen eller i båset.

– Vi har träning med U16-laget, så jag blir hemma.

Men snart får vi se pucktrollaren på isen igen.

– Inte den här veckan, men nästa vecka är jag tillbaka, lovar en spelsugen Jonas Westerling.

– Det här som hände har gjort mig snudd på ännu mer taggad, säger han.

Och han trivs verkligen i sitt nya lag, trots att det är på en betydligt lägre nivå än han spelat tidigare.

– Det är jättekul. Ett helt underbart gäng, härliga människor.

Fotnot. Trots att Westerling bara hunnit spela fem matcher plus några byten, så är han på sjätte plats i Hockeytvåans poängliga efter nio omgångar med sina tre mål och tio assist.

Bilden. Jonas Westerling åkte för knappt två veckor sedan på en ful tackling som tog i ansiktet och ådrog sig hjärnskakning. Han har dock återhämtat sig bra, troligen mest därför att han tidigare i karriären aldrig råkat ut för en hjärnskakning. Men han är inte redo för spel den här veckan och blir således inte med i tisdagskvällens bortamöte mot Alfta. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Orsa pingis 2
Brottsofferjouren
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360