”Wesslan” spelande tränare i Orsa IK

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

En glädjande nyhet: Jonas Westerling fortsätter spela med Orsa IK.

Den gamle Mora IK-ikonen blir dessutom spelande tränare i fjolårets succélag i Hockeytvåan.

Vid sin sida får han tidigare tränaren Linkan Lindkvist som matchcoach.

– Det var bra drag i hockeyn i Orsa i vintras och vi ska spinna vidare på det, säger ”Wesslan”.

Orsa IK:s lagbygge och tränarkonstellation börjar sätta sig, något som förstås gläder inte minst klubbens ordförande Dennis Färnström.

– Jag tror vi ska få ett lika bra lag som förra säsongen, om inte bättre. Det är vad vi hoppas på i alla fall, säger ordförande Färnström.

Och nu är i alla fall tränartrion spikad.

– Det är (Jonas) Westerling som kommer att ha huvudansvaret för själva träningen. Men då han också kommer att fortsätta spela, så blir det Linkan (Lindkvist) som sköter matchcoachningen.

Fjolårets huvudtränare blir dock inte ensam som matchcoach. Vid sin sida kommer han att få Erik Färnström.

Erik Färnström har spelat division 2-hockey med moderklubben Orsa IK samt i Älvdalen och Östervåla IF. Han hade säkert velat spela med moderklubben igen, men skador sätter stopp för 29-åringen.

– Han har problem med ett knä. Erik har varit till olika experter och gjort ett flertal undersökningar, men ingen kan säga vad det går att göra åt det, berättar Dennis om sonen som nu gett upp spelarkarriären för att i stället påbörja en tränarroll.

Dennis Färnström är glad och nöjd över att A-lagets bygge har kommit igång. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Går in i en tränarroll gör även Jonas Westerling. Han var tränare redan förra säsongen, då som assisterande till Daniel Hermansson (som gjorde sju matcher i OIK-tröjan i höstas) i Mora IK:s U16 Elit.

Westerlings huvudspår var att bli kvar som tränare i något av MIK:s lag, men det blev inte så.

– Jag började ju förra säsongen och min förhoppning var att fortsätta i Mora, men de valde andra tränare och då är det bara att acceptera det.

– Men det här blir också bra. Jag får ett större ansvar än i fjol och jag ska komma väl förberedd.

– Det ska bli jätteroligt och nu ska vi bara se till att vi får ett bra lag också, säger den spelande tränaren som för en knapp månad sedan fyllde 38 år.

Att Orsa IK kommer att ställa ett bra lag på benen även den här säsongen, det är ordförande Färnström övertygad om.

– Det är bara en som sagt att han inte ska fortsätta och det är Markus Tomt, men jag ska försöka övertala honom till hösten, säger Dennis som inte gett upp hoppet om en fortsättning för OIK:s lagkapten.

Westerling håller förstås tummarna att klubbens ordförande ska lyckas.

– Det är ett jättetungt tapp, men vi får acceptera Tomts beslut. Men är det så att han får suget tillbaka, så är han varmt välkommen, poängterar ”Wesslan”.

Så här såg det ut när Orsa IK blev klart för kvalserien i våras; Tränarduon Hampus Tomth och Linkan Lindkvist visar vad äkta glädje är. Lindkvist kommer till hösten ha full fokus på matchcoachningen. Hampus Tomth, som ”dansar loss” här, tvingas på grund av jobb tacka nej till en tränarroll i klubben. Markus Tomt, som här blir kramad av store supportern ”Gurra” Kapraali, har aviserat att han ska lägga av, men ordförande Dennis Färnström ska i höst inleda operation övertalning för att få OIK-kaptenen att fortsätta spela. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

I övrigt är det ingen som sagt nej till en fortsättning, enligt Färnström. Dock medger han att det finns ett par frågetecken.

– Sonny (Karlsson) har sagt att han vill spela om han hittar något jobb häromkring. Trots coronapandemin, så hoppas och tror jag att det ska lösa sig med jobb för Sonny.

– Kevin (Jågas Hansson) har planer på att eventuellt flytta till Göteborg, men blir han kvar så spelar han för oss.

Förra säsongens kanske bästa spelare, Jonas Westman, ser ut att bli kvar i OIK.

– Jag har diskuterat lite med Westman och då har det låtit positivt, menar Orsa IK:s ordförande.

Jonas Westerling har många år som elitspelare, men i sin tränarroll är han färsk med en assisterande roll i ett av Mora IK:s ungdomslag plus att han förra säsongen var iväg på några tränarutbildningar.

– Jag skulle ha gjort sista utbildningshelgen i maj, men det blev inställt på grund av corona, har Jonas tidigare berättat.

Hur kommer det då att märkas att Westerling sköter tränarbiten?

– Det kommer att bli fler roller och ett system som jag tror ska fungera bra för oss. Jag vill jobba mycket med individuell utveckling och jag vill även testa att jobba med lite video, träningarna ska blir mer professionella.

– Jag vill hjälpa de yngre killarna att utvecklas, att höja sig själv och då höjer de också vårt lag. Jag vill hjälpa dem uppåt i karriären.

När det gäller rollerna för Jonas Westerling och Linkan Lindkvist, så är det alltså ”Wesslan” som sköter själva träningen, men under match är det Linkan som har huvudansvaret.

Delat huvudansvar, kan man kalla det och så har de båda Erik Färnström som assisterande.

– Linkan sköter all coachning, det gör han jäkligt bra. När det gäller mig själv och om Linkan inte tycker att jag sköter mig på isen, så är det bara att sätta mig vid sidan. Jag ska förtjäna min plats, poängterar Jonas de olika rollerna.

När det gäller Orsa IK:s två övriga lag J18 och J20-laget, så flyttar Tony Pettersson från J18 till att bli huvudansvarig för det äldre juniorlaget. Petterssons tidigare assisterande tränare, Jörgen Ek, har valt att inte följa med till J20.

– Hans son, Liam, ska börja spela i Falun och Jörgen vill ha tid att följa honom, förklarar Färnström.

Inge Olsson hade det nystartade J20-laget den gångna säsongen, men det blir ingen fortsättning för den förre A-lagstränaren.

J18-laget står för närvarande utan tränare.

– Men vi väntar på en som ska lämna besked här under veckan.

Hampus Tomth var den gångna säsongen assisterande till Linkan Lindkvist. Hampus jobbar i Falun under veckorna och har på grund av tidsbrist tackat nej till en fortsättning som tränare i klubben.

Klart är det dock med A-lagets tränartrio, vilket förstås är riktigt glädjande.

Nu tar Orsa IK sikte på att göra en minst lika bra säsong som den som avslutades så abrupt, där Hockeytvåans succénykomling inledde kvalserien till division 1 med två raka segrar, men där coronapandemin satte stopp för vidare spel.

– Det var förbaskat tråkigt att det blev som det blev, att vi inte fick fullfölja kvalserien.

– Men det ser lovande ut inför kommande säsong och målet är att ta oss till kvalserien igen, avrundar Orsa IK:s ordförande Dennis Färnström.

Bilden länst upp. Jonas Westerling kommer att bli spelande tränare för Orsa IK. Den gångna säsongen var ”Wesslan” nykomlingens poängbästa spelare med 39 (7+32) poäng på 22 seriematcher. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Läs även:

Dela sidan:
Annonser:
Brottsofferjouren
LG Köpman vent
Plåt-Sven

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin